Minkälainen Yle

Minkälainen Yle

Minusta Ylessä journalismin, viranomaisten, tieteen ja politiikan yhteistyö on lähtenyt luultavasti kaikkien osapuolten näkökulmasta – mukaanlukien yleisö – loistavasti liikkeelle.

Ja tuossa jos missä yhdistettynä uutis- ja ajankohtaistoimintaan Yle on keskeisesti ja ihmisiä kiinnostavasti yhteiskunnan ytimessä.

Ja minusta se pitää olla Ylen ydin – joka palvelee muita medioita myös niin ettei niiden tarvitse niihin niin satsata.

Jolloin Yle olisi tavallaan tieteen ja viranomaistoiminnan ulostyönnetty foorumi – kuin kirjasto johon kaikki voivat tulla. Ja jonka ympärillä pyörii politiikan, journalismin sekä uutis- ja ajankohtaistoiminnan funktiot.

Sen sijaan kulttuuri, urheilu ja viihde olisi sellaisia osioita joihin Yle voisi joko ostaa sisältöjä tai myydä kanava-aikaa niille, mukaanlukien ulkolaiset tuottajat.

En tiedä onko Sanoman kantelun ytimessä pyrkimys vallata asemaa koulutukseen liittyville bisneksilleen. Mutta oleellista on että sitä ei pitäisi kytkeä kysymykseen Ylen roolista – vaan käsitellä asia ihan erillään vaikka se Yleen liittyykin.

Koska sitä ei pidä periaatteessa mitenkään hyväksyä että Sanoman koulutusbisnekset ovat minkäänlainen ajuri Ylen roolin arvioimisessa. Sanoman mitkä tahansa bisnekset ovat sentään pikkunakkeja verrattuna kysymykseen miten asetamme  valtion Ylen yhteiskunnan keskiöön omaa rooliaan hoitamaan. Sanoman pitää tämä asia ottaa kauniisti käteen näin.

Esittämässäni mallissa tiede ja viranomaiset tarjoaisivat siis tietoa ja siten opittavaa ihmisille kytkeytyen uutisiin, ajankohtaisiin aiheisiin, syvempiin journalistiin analyyseihin ja politiikkaan. Mutta sitä ei voi ymmärtää koulutuksena kun se on ajankohtaisiin aiheisiin liittyvää tieteen ja viranomaisten informaatiotarjontaa.

Pidän juuri tuota sanoisinko yleissivistävää kansalaiskasvattavaa roolia ajankohtaisten asioiden ja politiikan kysymysten osalta kaikista parhaimpana roolina mihin Yle milloinkaan voi päästä.

Siksi siitä on mielestäni tehtävä yksinkertaisesti Ylen tarkoituksen peruskallio.

Ja vasta sen jälkeen keskustellaan muusta kun tuo on hyväksytty jonka luulisi olevan kaikille medioille helppoa hyväksyä – jos Yle olisi ikäänkuin paitsi ihmisille yhteiskunnan ”kansanopisto” niin myös ikäänkuin kirjastopalvelu medioille  jossa valtio ja Yle tarjoaa muille suomalaisille medioille ylläesitettyä aineistoa.

Minusta tämä malli asettuu niin keskeisesti ihmisten yhteiskunnallisen tietoisuuden palveluun – että ihme jos mallia ei hyväksyttäisi.

0
eerojuhani vaarala
Ruovesi

Vanha puheenvuorokonkari jotenkin peruutti tänne.

Taisi eksistentiaalifilosofi Sartre sanoa - maailmaa ei ole tehty nähtäväksi vaan muutettavaksi.

Picasso sanoi - säännönmukaisuudesta poikkeamisesta aukeaa variaatioiden valtakunta.

Näillä mennään.......

Kehittämälläni eettis-realismin aatteella - mitä enemmän asiassa on sekä etiikkaa että realismia, sitä parempi se on ratkaisuna - etiikan peruskallio on jokaiselle elolliselle hyvä elämänkaari muita tarpeettomasti vahingoittamatta

https://jussivaaralathoughts.blogspot.com/

Puoluekantani:
Kallistun vasemmalle kun pyyhin oikealla keskeltä, ja se mikä sieltä tulee muuttuu vähitellen vihertäväksi, puhun ruotsia huonosti, enkä huuhdo persettä merivedessä kuten Soini ja käyn harvoin kirkossa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu