Myykö sähköyhtiöt kahteen kertaan saman sähkön asiakkaan halutessa lopettaa sopimuksensa

Toistuuko sähköyhtiöiden sopimuksen keskeyttämisessä voittamani kiista sopimuksen keskeyttämisestä puhelinyhtiön kanssa ennenaikaisesti

Vastaako tämä uutispätkä Ylessä samaa tilannetta jossa sanotaan että sähköyhtiö on sitoutunut ostamaan sopimuksessa sähkön asiakkaalle. Erityisesti siinä mitä Fortumista sanotaan.

” – Nykyisin määräaikaisissa sopimuksissa ei ole irtisanomisoikeutta kesken sopimuskauden muuten kuin yleisten sopimusehtojen mukaisesti, Turku Energian myyntijohtaja Harri Salo sanoo.

Yhtiöt perustelevat sopimussakoista luopumista sillä, että yhtiöt sitoutuvat ostamaan asiakkaalle sovittuun hintaan sovitun energiamäärän koko sopimuskauden ajaksi…

 Käytännössä joutuu maksamaan loppuun saakka

Isoista yhtiöistä esimerkiksi Vattenfallillakaan ei ole sopimussakkoa.

Fortumin Suomen-kuluttajaliiketoiminnan asiakkuuspäällikkö Tuomas Yrttiaho sanoo, että tarvittaessa asiakkaan kanssa neuvotellaan sopimuksen päättämisestä.

– Tällöin asiakkaan maksettavaksi tulee sadan euron sopimussakko ja mahdolliset muut kustannukset siitä, että sopimus päättyy sovittua aikaisemmin.

Fortum perii sopimussakon lisäksi hintojen erotuksen kerrottuna ennustetulla sähkönkulutuksella.

Näin tekee moni muukin yhtiö. Käytännössä asiakas siis maksaa suuren osan loppukauden sopimuksesta, vaikka irtisanoisi sopimuksen.

Perityn maksun prosenttiosuus vaihtelee yhtiöittäin. ”

Minun puhelinyhtiön sopimuskiistassa oli tilanne että jos keskeytän sopimuksen ennenaikojaan – joudun kuitenkin maksamaan koko sopimusajan. Mutta silti en saisi käyttää ostamaani vaikka maksan siitä jos keskeytän sopimuksen.

Mutta.

Puhelinyhtiöllä on vain rajallinen määrä myytävänä mobiilikaistaa – ja jos minä en saa käyttää sitä josta kuitenkin haluan luopua ja silti maksan sen – niin silloinhan puhelinyhtiö myy maksamani pätkän mobiilikaistaa kahteen kertaan myydessään sen myös toiselle asiakkaalle kun se on käyttämätön. Eli myy siis käytännössä minun määräaikaista omaisuutta. Minun luvatta.

Pyydän anteeksi että en muista yksityiskohtia ja käytän ehkä vääriä termejä – mutta periaate siis se – että puhelinyhtiöllä on rajallinen määrä myytävää josta ostan osan ja jos luovun siitä ennen sopimuskauden päättymistä niin joudun sen silti maksamaan vaikken käyttäisikään jolloin puhelinyhtiö myy sen ostamani pätkän toiselle eli kahteen kertaan.

Käsittääkseni näillä argumenteilla puhelinyhtiö joutui kaiketi luopumaan koko sopimuskäytännöstään.

Kysymys kuuluu – tekeekö sähköyhtiöt erityisesti Fortum samaa asiaa kuin minulle yritettiin tehdä puhelinasiassa. Mutta ei onnistuttu. Että sähköyhtiö myy kahteen kertaan saman sähkön.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu