Näin saamme diktatuurit loppumaan ja hullut diktaattorit vallasta jo varhaisessa vaiheessa

 

Näin saamme diktatuurit loppumaan ja hullut diktaattorit vallasta jo varhaisessa vaiheessa

Tämä on luokaton feminismipopulistinen kömmähdys emerituspsykiatri Matti Isohannilta

” Matti Isohannin mukaan ”ikääntyneiden ja monisairaiden miesten” oireilu on kuitenkin nykyään aiempaa harvinaisempi ilmiö, sillä päättäjien keski-ikä on 2000-luvulla laskenut, ja valtioiden johdossa on yhä enemmän naisia.  ”

Että ikäänkuin ikääntyvä nainen valtiojohdossa olisi immuuni biologiselle ikääntymiselle.

Toisaalta nuoren valtiojohdon ongelma on ja pysyy – että kun ei ole elämänkokemusta niin ei ole sitä viisautta jota kokemus tuo.

Mutta sinänsä Iltalehden juttu on ansiokas lähestyminen siihen että miten saisimme hullut ulos vallasta. 

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/217afd05-732f-4e13-a6e6-861d818302cf

Mutta lähestymistapana se on toisaalta ratkaisevasti riittämätön – sillä viime kädessä sen pitää olla poliittinen kansainvälinen päätös että joku valtionpäämies päätetään niin hulluksi että hänet täytyy syrjäyttää.

Ja kun ei sitä kansainvälispoliittista instituutiota ole – täytyy kansainvälisen politiikan toimia kuten Putinin tapauksessa sodan, välillisen asetoimitussodan ja talouspakotteiden keinoin.

Eli semmoinen instituutio pitää luoda – mutta siinäkin saavat psykiatrit olla vain kuultavia asiantuntijoita – eli sen pitää olla poliittinen kansainvälispoliittinen elin.

Mutta vieläkin tärkeämpi kansainvälispoliittinen keino puuttua hullujen diktaattorien valtaan nousun estämiseksi on tämä.

Diktatuurien syntyä – edes demokratian keinoin – niin että joku kansanosa saa äänestyksen keinoin yksinvaltaisen otteen jostain toisesta kansanosasta – ei pidä ollenkaan sallia.

Ja jo alkuvaiheessa semmoinen valtio pitää asettaa niin koviin taloudellisiin pakotteisiin – ettei edes alkuvaiheessa diktatuurien elkeet kannata.

Mutta se edellyttäisi talouselämältä maailmassa tiukkaa sääntöä – diktatuurien kanssa emme harrasta mitään taloudellista toimintaa.

Tuntuu utooppiselta – mutta nimenomaan vaatimalta talouselämältä ehdotonta kielteisyyttä kaupankäynnin suhteen diktatuurien alkuvaihevaltioidenkin kanssa – tapahtuu se mikä on tärkein asia hullujen diktaattoreiden valtaan nousun estämiseksi.

Eli se – että suojelemalla – sekä demokratian toimintatapaa ETTÄ MYÖS demokratian arvoja – vuotamattomin talouspakotteiden keinoin – etenkin talouselämän omalla eettisellä ryhdillä – estämme sataprosenttisen varmasti diktaattorihullujen valtaan nousun ja vallassa pysymisen.

Jos valtio ei noudata demokratiaa on sen itsevaltiasjohtajan lähdettävä – myös – oli tämä hullu tai ei. Näin tulisi Turkin Erdoganillekin pikalähtö.

 

Tähänkin ongelmaan ajatukseni puree hyvin – talouden valtioiden talouksia ja kaikkia globaalejakin yrityksiä myöten on poikkeuksetta taivuttava diktatuurien kaatamiseen.
Demokratiaepäeettiset yritykset on pahin diktatuurien tukija.
0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu