Näkökulmia vaalijärjestelmään joita ei luultavasti ole koskaan pohdittu

Näkökulmia vaalijärjestelmään joita ei luultavasti ole koskaan pohdittu

Oheisen linkin kolumnissa ehdotetaan että vaaleja pitäisi yhdistää. Toteuttaako se paremmin demokratiaa. Epäilen.

On eduksi kullekin vaalien kohteena olevalle kokonaisuudelle – kuntavaalit, eduskuntavaalit – EU-parlamenttivaalit – presidentinvaalit – että ihmiset voi pohtia yhtä vallan kokonaisuutta kerrallaan. Ja kääntäen – ei Suomessa taida olla edes yhtäkään ihmistä joka kykenisi kaikkia noita vallan kokonaisuuksia hallitsemaan päässään vaalikampanjoiden aikana. Puhumattakaan tavallisesta kansasta.

Eikä se taas ole järjestelmän vaan median vika jos media ei saa vaalien alla viritettyä asiallista kattavaa kokonaisuutta julkisuuteen kustakin vaalikohteesta.

Eikä edes media pysty sen kokonaisuuden hallitsemiseen että olisi vaaleja nipussa.

Kyllä siis oheisessa jutussa myydään demokratian helppoa kokonaispakettia – joka ei varmasti ole demokratialle eduksi kahdesta syystä. Siinä helposti allekirjoitetaan mandaatti monelle taholle Halla-aho tyyliin kuntavaalit onkin hallitusvaalit.

Ja toiseksi ihmisiltä jää pohtimatta mikä on kunkin valittavana olevan vallan olemus. Ja se olisi demokratialle huono asia.

Joten aika heikoissa kantimissa on vaalien yhdistämisen ajatus. Ja kun perusteluja haetaan Yhdysvalloista niin vasta-argumentit löytyy Sveitsistä asiakohtaisista kansanäänestyksistä.

Ja todeta sopii – kyllä Suomessa demokratia toimii paremmin kuin rapakon takana – ei tartte Suomessa sarjatuliaseella ampua silmittömästi ihmisiä kun oikein vituttaa, eikä se ole yleinen ratkaisu Sveitsissäkään.

Mutta on näkökulma jota ei ehkä ole pohdittu koskaan.

Että kun etenkin kunta-, maakunta-, eduskunta- ja EU-parlamenttivaalit toteutetaan eri aikoina.

Niin ne toteutetaan myös erilaisissa historiallisissa ja poliittisissa tilanteissa jotka varmasti on vaikuttaneet ihmisten äänestysvalintoihin – koska ne ovat taatusti vaikuttaneet myös ihmisten ajatuksiin.

Josta seuraa mielenkiintoisia kysymyksiä.

Onko tuollaista mahdollista gallupein tutkia.

Entä miten asia vaikuttaa esimerkiksi maakuntavaltuustojen vuorovaikutukseen kuntien ja eduskunnan kanssa.

Pitäisikö jonkun myöhemmän vaalituloksen heijastua aiempien toisten valtainstituutioiden vaalitulokseen – ei niinkään henkilövalintojen ja voimasuhteiden tasolla vaan asiakysymysten tasolla – että ei siis mennä Halla-ahon kuntavaalit on hallitusvaalit hölmöilyyn.

Vaan kysytään ja keskustellaan velvoittamatta ketään miten jotkut vahvasti kannatetut asiakokonaisuudet – jos niitä voi edes nähdä – voisivat vaikuttaa muihin valtainstituutioihin. Mutta ei siis niin että jos persut voittaa kuntavaalit niin se tarkoittaa että kansa näkee kuntavaalit hallitusvaaleina.

Sillä kyseessä ei ollut Sveitsin tapainen asiakohtainen kansanäänestys.

Joten jäljelle jää vain kysymys – pitäisikö muiden aiemmin valittujen demokraattisten elinten päivittää mitenkään velvoittamatta omia näkemyksiään sen historiallisen ja poliittisen tilanteen mukaan joka jossain tuoreessa vaaleissa heijastuu.

Eikä sitä voi velvoittaa muissa vaaleissa valituilta koska sitä ei ole lakiin kirjattu eikä pidä kirjatakaan.

Koska sen pitää olla vain poliittisen keskustelun optio jota käytetään tai ei, käytetään väärin – aa mikä somen ikipuruluu – tai oikein. Yleisenä poliittisena ja sen aikadynaamisena katsauksena missä mennään.

https://yle.fi/uutiset/3-11879813

0
eerojuhani vaarala
Ruovesi

Vanha puheenvuorokonkari jotenkin peruutti tänne.

Taisi eksistentiaalifilosofi Sartre sanoa - maailmaa ei ole tehty nähtäväksi vaan muutettavaksi.

Picasso sanoi - säännönmukaisuudesta poikkeamisesta aukeaa variaatioiden valtakunta.

Näillä mennään.......

Kehittämälläni eettis-realismin aatteella - mitä enemmän asiassa on sekä etiikkaa että realismia, sitä parempi se on ratkaisuna - etiikan peruskallio on jokaiselle elolliselle hyvä elämänkaari muita tarpeettomasti vahingoittamatta

https://jussivaaralathoughts.blogspot.com/

Puoluekantani:
Kallistun vasemmalle kun pyyhin oikealla keskeltä, ja se mikä sieltä tulee muuttuu vähitellen vihertäväksi, puhun ruotsia huonosti, enkä huuhdo persettä merivedessä kuten Soini ja käyn harvoin kirkossa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu