Nimenomaan Venäjän vuosisatojen julma autoritaarinen historia on sanellut Venäjän kehityksen nykytilaansa

Nimenomaan Venäjän vuosisatojen julma autoritaarinen historia on sanellut Venäjän kehityksen nykytilaansa

Toimittaja kirjoittaa Ylen jutussa

https://yle.fi/uutiset/3-12241653

” Historian painolastista huolimatta kehitys kohti itsevaltaista hallintoa ei ollut Venäjällä ennaltamäärätty tie. Kriittisillä hetkillä valtakamppailuissa Venäjän johtajat tekivät valintoja, jotka kuljettivat maata kohti nykytilaa. ”

Sillä Venäjällä ei ole ollut edes demokratian alkeita.

Sillä ei kansassaan ollut demokratian valmiutta ottaa valta demokratialle tilanteessa jossa Neuvostoliitto hajosi ja Jeltsin otti vallan.

Kun demokratian pitäisi ottaa valta – tulee johtajan olla tarpeeksi vahva ollakseen niin heikko että antaa demokratialle vallan. Mutta se heikkous tulkitaan vain tilaisuudeksi ottaa valta jollekin vahvemmalle autoritaarisemmalle johtajalle. Ja näin on historian saneleman demokratiaosaamattomuuden vuoksi tapahtunut Venäjällä satoja vuosia – autoritaarinen usein julma johtaja on seurannut toistaan. 

Ja tässä vuosisatojen prosessissa käy sääliksi Venäjän kansa joka on kärsinyt kärsimästä päästyään.

Venäläiset ei edes tiedä millainen on valtio jossa johtaja ei ole liian vahva, autoritaarisen jyräävä ja jopa julma.

Mutta tämän lisäksi Venäjän luisumisen autoritaariseksi auttoi Neuvostoliiton luhistuessa kaksi seikkaa – toinen sisäinen ja toinen ulkoinen.

Sisäinen tekijä se että uuteen aikakauteen syöksyttiin talous edellä – ajatellen älyttömästi että kun talous on kunnossa niin sen jälkeen kaikki muukin on kunnossa. Joka ei ole tainnut koskaan toteutua missään maassa. Kapitalismilla ei ole sellaista omnipotenssia taikavoimaa. Rahalla ei ole demokratian käsitteellistä korvamerkkiä vaan päinvastoin.

Ulkoinen tekijä Venäjän luisuun oli taas lännen hyppääminen samaan omnipotentin ääliötalousajattelun kelkkaan – tyyliin – nyt pääsemme osallisiksi Venäjän rikkauksista.

Eikä kukaan lännessä huutanut sen perään että pelkkä talous ei auta ellei viedä valtaa demokratiaksi.

Ja mitä Venäjällä tapahtui. Todellinen ääliökehitys.

Saatiin vanhan tutun autoritaarisen poliittisen johdon lisäksi vielä toinenkin autoritaarinen älyttömyys – oligarkien autoritaarinen valta.

Ja osalla kansaa on vielä kurjempaa kuin neuvostoaikana. Ei ihme että huutavat Stalinin perään.

Joten länsi muka demokratian etuvartioasemana ja edesauttajana puski Venäjän kapitalismikiimassaan siihen missä se on – että on tupla-autoritaarisesti johdettu valtio – poliittisesti ja oligarkisesti. Eikä länsi tyhmyyttään päässyt edes tyydyttämään kapitalismikiimaansa Venäjän rikkauksien äärelle. Perseelleen meni sekin lännen ääliöisyys.

Jossa tilanteessa nyt Putinin pitäisi suunnata tarmonsa kahteen asiaan – purkaa oligarkiat rankoilla verokuureilla ja purkaa autoritaarinen valtansa demokratiaksi.

Venäjästä on tullut kapitalistisempi kuin kapitalismi itse.

Ja joka ikinen ihminen maailmassa voi nähdä 360 ° päätään kääntäen sekä lähelle että kauas katsoen – että kapitalismi edellä mennen jälki on kelvotonta yhteiskunnassa kuin yhteiskunnassa. Ja Venäjäkin hyvä esimerkki siitä.

Kapitalismi joka ei ole aidon demokratian liekanarussa on tuhoisa voima.

Ps. Eikä Yhdysvalloista ole edes demokratian opettajaksi – koska se ei sitä enää osaa. Pohjoismaat ja Suomi osaa.

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu