Ihmiskunta on elänyt väärin sitten teollistumisen alun.
Eikö teknologian ja talouden toiminta ala olla jo hävytöntä
Ihmiskunta on elänyt eettisesti väärin sitten teollistumisen alun.
Ympäristöhaitat ja sosiaaliset haitat kärjistyivät.
Ja vaikka teknologia ja talous saivat tottakai paljon hyvää aikaan - niin se ei mitenkään oikeuttanut eikä oikeuta edelleenkään niitä mitättömäksi vähäteltyjä haittoja joita teollistuminen sai aikaan saavutustensa hintana - ympäristö- ja monet sosiaaliset haitat.
Ja sama meno jatkuu - kiivastuen edelleenkin - teknistaloudellisen kasvun haittoja vähätellään ja jopa kielletään niiden olemassaolo - mm Metsäteollisuuden metsäjohtaja julistaa käytännössä avohakkuun olevan monimuotoisuutta - huh sentään.
Mutta teknologian ja talouden muiden jyrääminen on mennyt vieläkin suoraviivaisen autoritaarisemmaksi.
Kulttuurin rahoitus leikataan teknologian ja talouden kasvun alttarille.
Ja käsitteellisideologisella tasolla on menty niin pitkälle - että köyhäin- ja terveydenhoidosta ja koulutuksesta ja kirjastosta alkunsa saanut kuntainstituutio on alistettu pääfunktioittensa osalta leikattaviksi teknologian ja talouden tarkoitusten suhteen.
Että kunnat palvelisivat mahdollisimman nöyrästi ja tehokkaasti teknologian ja talouden kasvutavoitteita. Leikkaamalla ydintehtäviään.
Muiden alojen määrällinen ja laadullinen kasvu on teknologialle ja taloudelle vain kulu - ellei sinne saada ympättyä jotain teknologiabisnestä.
Tyyliin - viime vuosina hankittiin kalliisti terveyshinnoiteltua teknologiaa. Näinä vuosina sairaaloita lakkautetaan.
Jopa syntyvyys on teknologialle ja taloudelle kulu - eikä tulevaisuus - kvartaali-idiotia on täydellistä.
Eikö teknologian ja talouden toiminta ala olla jo hävytöntä
***
Maailmassa on kaksi päättäväistä johtajaa - Putin ja Zelenskyj.
Se on demokratialle vaarallista ettei lännessä ole yhtään päättäväistä johtajaa Putinin suhteen.
”Eihän niin tehdä millään muulla alalla – joilla on yleensä sekä rahoituspuskuri että myös vakuutukset satunnaisia onnettomuuksia varten.”
Sähkössä on kiinteähintaiset sopimukset.
”Eikä vähiten siksi että äärestä laitaan heilahteleva energian hinta – sotkee dominoefektin tavoin eri suuntiin yksityistalouksien keskeisintä turvallisuustekijää taloutensa ennustettavuutta.”
Itsellä on sähkölaskut kasvaneet vuositasolla 4% vuosi hyvin pitkään ja näin oletettavasti tapahtuu jatkossakin. Vaihdoin kiinteästä sähkösopimuksesta pörssisähköön jossa painotan sähkön käyttöä silloin kun se on halpaa.
Ilmoita asiaton viesti
Et nyt käsittänyt blogin yhteiskunnallista ydintä
Ilmoita asiaton viesti