On ollut virhe digitalisoida kaikki – ja juuri tekoäly todistaa sen virheen
On ollut virhe digitalisoida kaikki – ja juuri tekoäly todistaa sen virheen
Tekoälyn ongelma on se että se perustuu digitaalisuuteen.
Ihminen ei ole digitaalinen vaan analoginen – myöskään todellisuus ei ole digitaalinen vaan analoginen.
Näin ollen vain ihminen kykenee tekemään luovia analogisia päätelmiä todellisuudesta – luomaan ja näkemään siitä uutta tietoa.
Tekoäly ei pysty – sinne on syötetty digitaalista tietoa eikä se sen vanhan tiedon varassa voi sanoa mitään analogisesta sille uudesta todellisuudesta mitä se kohtaa – kun sitä sen kohtaamaan uutta todellisuutta ei ole digitoitu sen tietoihin.
Näin ollen – kuten oheisessa hyvässä jutussa sanotaan – tekoäly ei pysty tuottamaan uutta tietoa kuten ihminen.
Tekoäly onkin viimeinen ja viimeiseksi jäävä teknologiaimperialismin yritys pitää asemansa johtavana ja todellisuutta luovana valtana.
Ei onnistu enää – niin aineettomat arvot kuin analoginen todellisuus ja sen analoginen kohtaaminen vievät teknologialta sen imperialismin.
Materialististen kasvun johtoasema kääntyy iltaruskon ideologiaksi.
Periaatteessa maailmankaikkeuden kaikki ilmiöt ja asiat ovat digitaalisia. Eli jotain on tai ei ole. Jos jokin on analogiaan perustuvaa, se tarkoittaa vain sitä, että digitaalinen totuus siellä taustalla on niin kompleksinen, että on pakko nostaa kädet pystyyn. Valtaosa asioista on kuitenkin juuri sellaisia.
Kun puhutaan Pisa-tulosten rappeutumisesta, niin maahanmuuttajien syyttäminen siitä on mielestäni toisarvoista. Suurin syy on opetusmetodien ylitse vyörynyt digitalisoituminen. Lapsille on parempi antaa kovakantiset aapiskirjat, Elon laskuoppi kertotauluineen ja paksu historian kirja yhden tabletin sijasta.
Sama virhe tehtiin 70-luvun alussa, kun matematiikan opetuksessa siirryttiin laskemisen opetuksesta pelkästään joukko-oppiin. Siitä onneksi luovuttiin muutamassa vuodessa.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo digitaalisuutesi on filosofista. Esimerkiksi sellon äänen värähtely on katkeamatonta äänen frekvenssien liukumista, samoin analogisen valokuvan kemiallista liukumista katkeamattomasti.
Se että sanoo digitaaliseksi sitä että onko valokuvaa vai ei – ei päde analogisen valokuvan sisälle.
Tämä väitteesi digitaalitabletin versus kirjan jne roolista lukutaitoon jne on sen sijaan mielenkiintoinen ja vaatii perusteluja.
Minusta valokuvissa ja elokuvissa ja musiikissa on menetetty paljon hienonyanssista estetiikkaa kun on siirrytty analogisesta digitaaliseen.
Ilmoita asiaton viesti
Kun mennään alkeishiukkastasolle, niin kaikki on digitaalista, jopa se sellon äänen värähtely. Mutta kuten sanoin, meillä ei ole mahdollisuutta päästä kaikessa sille alkeishiukkastasolle. Analogia on toimiva oikotie, joka mahdollistaa tuotokset.
Ilmoita asiaton viesti
Kyse on havainnon tasosta – ihminen näkee, kuulee, haistaa maistaa, kokee emootiot analogisina.
Eikö digitaalinen ole huono edelleenkin meni miten syvälle tahansa olevaiseen. Sillä se implikoi että asia on jaettavissa itsessään on off tavalla – siis jaettavissa ihmisen toimesta. Kun taas luonnostaan asioita on tai ei. Siellä syvälläkin.
Ja tässä tullaan siihen josta jossain kommentissa totesin että digitointi on väkivaltaa analogisen monimuotoisuutta kohtaan.
Eli tehdään analogiselle todellisuudelle teknologista väkivaltaa rikkoen sen monimuotoisuuskytkentöjä.
Ja tämä on juttu josta en teknologiassa ja sen toimissa laisinkaan pidä enkä arvosta. Se mikä saavutetaan mitä tahansa luonnon tai ihmisyhteisöjen monimuotoisuutta rikkomalla on epäkunnioittavaa arvotonta ja armotonta skeidaa.
Ilmoita asiaton viesti
Itse jouduin joukko-oppi touhuun aikoinaan koululaisena ja se oli käsittämätöntä hourailua ihme selityksineen ja merkkeineen – kuuluu joukkoon jne. Naiivia sontaa.
Ja eikös tämä merkki ollut melkein kuin kuuluu joukkoon merkki €
Ilmoita asiaton viesti
”Itse jouduin joukko-oppi touhuun aikoinaan koululaisena ja se oli käsittämätöntä hourailua ihme selityksineen ja merkkeineen – kuuluu joukkoon jne.”
Joukko-oppi on aivan keskeisiä perusasioita logiikassa ja sillä on valtavasti käytännön sovelluksia. Tämän asian pitäisi olla selvää että niinkin arkinen asia kuin SQL kyselyt käyttää joukko-oppia niin voidaan todeta, että koko maailma toimii joukko-oppia hyödyntämällä.
Ilmoita asiaton viesti
Silti ne oli himmeleitä taannoin matematiikan opetuksessa
Ilmoita asiaton viesti
Voi tietysti tuolla tasolla olla pätevä malli, mutta joukko-opin opetus pienille lapsille oli silkkaa idiotismia.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä on että sinäkin näet digitalisoimisen kriittisessä valossa.
Onhan se toki arkistointikeinona etevä – mutta että siitä digitaalisesta atkistoinnista aletaan hourailemaan tekoälyn avulla uuden luomista ei ole muuta kuin historian uriin juuttumista.
Ja siksi digitalisaatio näyttäytyy juuri noin niin kapeana asiana asiana kuin se on – mutta myös niin että digitalisaatio onkin itse asiassa aidon kehityksen este historian digitoituihin uriin juuttumisena vaikka se esitelläänkin tulevaisuuteen suuntautumisena vaikka se onkin tosiasiassa sen harhanäky.
Ilmoita asiaton viesti
”Onhan se toki arkistointikeinona etevä – mutta että siitä digitaalisesta atkistoinnista aletaan hourailemaan tekoälyn avulla uuden luomista ei ole muuta kuin historian uriin juuttumista.”
Entäpä sitten kun arkistoidaan jonkinlaista tietämyskantaa loogiseen päättelyyn ja käytetään hakualgoritmeja hakemaan uusia ratkaisumalleja?
Esimerkiksi vaikka tällainen antenni minkä suunnittelun on tehnyt tietokoneohjelma: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/ff/St_5-xband-antenna.jpg
On kovin vanhanaikainen ajattelutapa, että ihmisen pitäisi suunnitteluohjelmalla piirrellä (tai jopa kynällä ja paperilla) kun voisi enemmin ilmaista vaatimukset mitä halutaan ja laittaa tietokoneen tekemään se suunnittelutyö.
Ilmoita asiaton viesti
Olet niin sisällä teknologiassa kuin valtameren kala vedessään – se viimeksi huomaa elävänsä suolaisessa vedessä
Ilmoita asiaton viesti
Ei tuossa joukko-opissa muuta vikaa ollut kuin että se oli liian abstraktia varsinkin alaluokilla.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Joukko-oppi
Ilmoita asiaton viesti
Ongelma oli siinä, että koko matematiikan opetus keskittyi vain siihen eikä edes kertotaulua osattu.
Ilmoita asiaton viesti
Tuputettiin teoriaa sellaisille joilla ei ollut kykyä sitä vastasnottaa ja unohdettiin opettaa se empiria
Ilmoita asiaton viesti
Voisipa muuten sanoa niinkin että digitalisoimalla todellisuuden pilkkominen on todellisuuden monimuotoisuuden rikkomista
Ilmoita asiaton viesti
”Tekoälyn ongelma on se että se perustuu digitaalisuuteen”
”Ihminen ei ole digitaalinen vaan analoginen”
Ihmisen aivot toimivat kyllä vastaavanlaisella mallilla kuin neuroverkot.
”Näin ollen vain ihminen kykenee tekemään luovia analogisia päätelmiä todellisuudesta – luomaan ja näkemään siitä uutta tietoa.”
Kyllä tietokoneen ohjaamaan päättelyjärjestelmään voidaan kytkeä kamera millä se voi saada uutta tietoa ja havainnoida ympäristöä.
Ilmoita asiaton viesti
Väität siis että ihmiset aivot on ja niiden toiminta on selitetty a:sta ö:hön. Enpä ole huomannut semmoista uutista tieteestä.
Ilmoita asiaton viesti
”Väität siis että ihmiset aivot on ja niiden toiminta on selitetty a:sta ö:hön”
Periaatteessa aivoissa kyse on neuroverkosta jossa on kymmeniä miljardeja soluja ja näiden välisiä yhteyksiä.
Ihmisillä sitten toki on esimerkiksi mekanismeja signaalien kulun säätelyyn. Niitä kutsutaan välittäjäaineiksi. Tietenkin signaalien kulkemista voidaan säädellä myös neuroverkoissa joita on rakennettu loogisilla porteilla jos niin halutaan. Oletettavasti ihan käytännöllisiä rakenteita on jo, jonkinlaista melatoniinin vastinetta millä laitetaan logiikkaportein rakennettua neuroverkkoa ”nukkumaan” jolloin voi taustalla käsitellä uutta syötettä ja vaikka vähentää energiankulutusta. Ilmeinen käytännön rakenne mikä pitää olla että neuroverkko olisi hyödyllinen, on tietenkin palkitsemisjärjestelmä.
Ihmisen aivoissa nyt vaan on sellainen juttu että ne ovat kasvaneet kiinni kehoon, tätä neuroverkkoa harjoitetaan vuosikymmeniä ennen kuin se on ”aikuinen”. Aivot ovat erittäin energiatehokkaat, erittäin vahvasti rinnakkaisesti laskeva mutta taajuus jolla pulssit kulkevat ovat sitten hyvin alhainen, laskettuna hertezeissä.
Logiikkaporteilla toimivat neuroverkot lienevät edelleen perustuvan enemmän tai vähemmän Von Neumannin arkkitehtuuriin että pulssien taajuus on hyvin korkea, miljardeja hertezejä. Laskentaa tehdään enemmän tai vähemmän sarjallisesti suurella taajuudella jolla toki voidaan saada sama lopputulos kuin laskemalla rinnakkain. Kaikki asiat eivät vaan tapahdu niin paljon aidosti samanaikaisesti.
Sitten ihmisissä toki on se miljardien vuosien evoluution tekemä malli jossa keskeisenä asiana on säilyminen, taipumuksena siirtää geenit eteenpäin. Sellaisen ihmisen tai biologisen tekoälyn kaltaisen ”mielenkiintoisen” tekoälyn rakentaminen olisikin sitä, että tekisi tekoälyn jonka prioriteettinä on monistaa itseään ja säilyä elossa.
Ilmoita asiaton viesti
Aivot ovat kemialliset neurologisen siis sähköisen luonteensa pohjalla – siis analogiset kuin analoginen valokuva
Ilmoita asiaton viesti
Kysyin tekoälyltä onko seuraava väittämä totta?
(Vaarala) ”On ollut virhe digitalisoida kaikki – ja juuri tekoäly todistaa sen virheen.”
ChatOpenAI: ”Ei voida yleisesti sanoa, että kaiken digitalisoiminen olisi virheellistä. Digitalisointi voi tuoda monia etuja, kuten nopeamman tiedonhaun ja -jakelun, tehokkaamman tiedon tallennuksen ja jäsennellyn analyysin mahdollistamisen. Digitalisointi voi myös vähentää paperinkäyttöä ja edistää ympäristön suojelua.
Tekoäly voi olla hyödyllinen työkalu digitalisoidun datan analysoimisessa, mutta sen käyttöön liittyy myös riskejä, kuten virheellisten johtopäätösten tekeminen, syrjinnän lisääntyminen ja yksityisyyden loukkaaminen. Nämä riskit voivat kuitenkin olla hallittavissa asianmukaisella suunnittelulla ja toteutuksella.
Joten ei voida sanoa yleisesti, että kaiken digitalisointi olisi virheellistä ja että juuri tekoäly todistaisi sen virheen. On tärkeää tarkastella digitalisoinnin etuja ja haittoja tapauskohtaisesti ja varmistaa, että käytämme teknologiaa vastuullisesti ja kestävästi.”
Ilmoita asiaton viesti
Lauseeni tarkoittaa että kaikkea ei kannata digitalisoida. Juurihan puhuin tietovarastoinnista jne.
Ilmoita asiaton viesti
Eikä tuo eroa näkemyisestäni.
Paitsi – ettei tekoäly tajua – ettei se voi hahmottaa kaikkea analogista todellisuutta ellei ihminen ole sille keksinyt ja syöttänyt jonka sitten syöttää tekoälylle.
Tottahan se logiikkaa osaa tekoäly – osasihan se kauan sitten pelata shakkia.
Kerran pelasin ristinollaa tietokonetta vastaan ja voitin joka kerta – miksi – siksi että laitoin sellaisiin paikkoihin joita ei ollut peliin syötetty.
Sitä voisi pitää erään ominaisuuden puutteena tekoälyssä – luovuuden.
Tekoäly ei osaa olla sen enempää tietoa muodostava kuin luovakaan analogisen todellisuuden suhteen – koska sen nuppi on digi eikä ana kuten ihmisen nuppi ja todellisuus missä elämme.
Ilmoita asiaton viesti
Itse ”luon” tekoälyn avulla aivan valtavan upeita kuvia ja varsin menevää musiikkia, kirjoitan sillä myös runoja, ja voisi sillä toki kirjankin kirjoittaa, ei ole edes vaikeaa. Varsinkin kuvissa näkyy mitä tekoälylle on opetettu, esim. Turun maiseman se tekee aina jotenkin 1800 luvun näköiseksi.
Pidän tekoälyä aivojen jatkeena, aivan kuten kädet on sitä. Molemmilla voi tehdä erikoisen hienoja asioita, joista käsityöläisenä tiedän sentään jotain, ja voi niillä tehdä pahaakin, vrt. oppivat taistelujärjestelmät.
Promptin kirjoittaminen tekoälylle on kuin käden opettamista, osaamaan. Kokemus ja sinnikkyys näkyy siinäkin, ja palkitsee, ja laittaa siis jatkamaan. Itseäni kummastuttaa lähinnä kaiken toiminnan laittaminen netin varaan, kun sitten joku kusipää taho pimentää netin, on aika monelta kädet poikki.
Aivojen toimintaa tuskin pystytään koskaan digitalisoimaan, se on hippasen oudompi paketti, tunnetun universumin monimutkaisin värkki ja ihmetys –>
Aivojen monimutkaisuuden matemaattinen salaisuus: Erilaisia ihmisaivoja on 10^4000 000000 000000 vaihtoehtoa ja vain 17 solusta voi kytkeä aivoja enemmän kuin universumissa on atomeja –> https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/tt/dc291e56-f411-42f9-9e5a-2af90da51c30?ref=ampparit:e8aa
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä. Hyvää pohdintaa.
Ilmoita asiaton viesti
Minä asetankin tekoälyvouhotusta kohdilleen mm sen suhteen että ihminen on analoginen kuten todellisuuskin
Ilmoita asiaton viesti
Onhan tekoälyllä luovuuteen sama suhde kuin automaattipianolla pianonsoittoon ja sen tulkintaluovuuteen – että kun nappia painat niin se soittaa Fur Elisen
Ilmoita asiaton viesti
Olen nyt hieman eri mieltä, vaikka periaatteessa juu, noin. Mutta kun haluat vaikka Fur Elisen, Einsteinin ja Ukrainan sodan kaikki mausteet samaan näkemykseen, olisi lopputulema jäänyt luultavasti ihmiseltä tekemättä. Kokeilepa vaikka Midjourneyta Discord apissa, niin ehkäpä yllätät itsesi, eli mihin on tultu, aivan pienessä hetkessä.
Ilmoita asiaton viesti
Joo mutta se ei ole siltikään ihmisluomus.
Ja ihminen tarvittiin luomaan Kubismi, ei sitä tekoäly kykenisi ennustamaan.
Analogisella ihmisellä on aito analoginen luova särmä analogiseen todellisuuteen.
Kyllä leikkikalut on kivoja, se Fur Eliseä soittava pianokin.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta kyllä minä mieluummin itse soitan pianoa
Ilmoita asiaton viesti
Tekoäly on siis sinne syötettyjen tietojen välille sen tekemiä loogisia yhteyksiä.
Se ei siis osaa luoda ja nähdä epäloogisia yhteyksiä.
Se ei olisi voinut päätellä olemassa olevasta taidehistoriasta että Picasso luo kubismin, siihen tarvittiin se niin tekoälyepälooginen ihminen Picasso.
Tekoäly on siis kiva juttu niille jotka halua kulkea valmiiksi rakennetuilla junanraiteilla tai pitkospuilla.
Mutta sille joka – HALUAA – ja USKALTAA kohdata analogisen todellisuuden ja tulla inspiroiduksi siitä evvk junanraiteet ja pitkospuut. Ehei se siirtyy hyppelemään suolle mättäältä toiselle – ja siinä samassa etsii uusia reittejä pitkospuu- ja junanraidekatatonisille.
Ilmoita asiaton viesti
”Tekoäly on siis sinne syötettyjen tietojen välille sen tekemiä loogisia yhteyksiä. Se ei siis osaa luoda ja nähdä epäloogisia yhteyksiä.”
Tässä olet täysin väärässä.
Ns. ”tekoälyjen” vahvuus on juurikin siinä logiikassa. Tietokoneiden perusta on logiikkapiireissä, että saa välittömästi vastauksen onko tosi vai epätosi.
Tuota ajatusmallia on helppo laajentaa rakentamalla tietoa tietokoneen haettavaksi ja tietokone osaa erittäin tehokkasti ja täsmällisesti tunnistaa loogisia virheitä. Tähän on kehitetty helppoja työkaluja yli 50v sitten.
Nuo eivät ole hävinneet työkaluissa jossa parsitaan luonnollisen kieltä tietokoneella kuten vaikka IBM:n Watsonissa. Taustalla on toki Hornin lauseista rakentuvaa päättelyjärjestelmää käsittelemään sitä logiikkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Sä et nyt käsittänyt. Ei ole kyse siitä että haetaan loogisia virheitä että ne voidaan korjata.
Vaan luovuus hakee ja tekee loogisia virheitä siihen mitä pidetään sillä hetkellä loogisena. Ja rakentaa uutta sen päälle.
Ja lopputulos on luova uusi taideteos tai tyylisuunta luokkaa kubismi.
Siksi koko tekoäly on myös sosiologinen rakenne ja ilmiö.
Niin kuin taidekin tai luova yliopistotutkimus on sosiologinen rakenne ja ilmiö.
Ilmoita asiaton viesti
Tekoäly ei ole ydinolemukseltaan sen kummempaa kuin että ovenripaa painaessa ovi aukeaa.
Se on tyly fakta tekoälystä.
Ilmoita asiaton viesti
Joten tekoäly on vain yritys teknologialta säilyttää lelukauppaihastelun tapaan valta-asema yhteiskunnassa jota se on menettämässä.
Tekoäly on Fur Elisen soittamista automaattipianon nappia painamalla
Ilmoita asiaton viesti
”Tekoäly ei ole ydinolemukseltaan sen kummempaa kuin että ovenripaa painaessa ovi aukeaa.”
Mistä tiedät, että oma älysi olisi jotenkin erilaista muuten kuin että siellä on se taipumus siirtää geenejä eteenpäin? (omia tai muiden).
Havaintojen perusteella miljardien vuosien evoluutio ei ole riittänyt siirtämään ihmistä yhtään pidemmälle alkeellisinta bakteeria vaan ihmislaji on käyttänyt kaikki saatavilla olevat resurssinsa lisääntymiseen.
Niinikään ei ole olennaista eroa havaittavissa eläimellä miten se toimii kun siltä viiltää kurkun auki. Olkoot se eläin sitten ihminen, sika tai lammas.
Siinä missä pellin päällä olevan ruosteen ydinolemus on se, että happi reagoi rautaan.
Ihmisen ydinolemus näyttäisi olevan se, että tällä planeetalla oleva hiili tehnyt jonkinlaista liikkuvaa ”ruostetta” planeetan pinnalle. Tietyt molekyylit vain kopioivat itseään.
Ilmoita asiaton viesti
On kahdenlaista luovaa kehitystä – hidasta evoluutiota ja erityisesti ihmiseen liittyvää nopeaakin luovaa kehitystä.
Kaikista ei ole kykyjen – synnynnäisten ja/tai itse kehitettyjen – puolesta nopeaan luovaan kehitykseen jota Einsteinkin kutsui korkeimmaksi älykkyydeksi.
Ylivoimaisesti suurin osa ihmisistä ei kykene tai uskalla tuohon korkeimman älykkyyden kehitykseen saati hitaaseen evoluution kehitykseen. Se näin on aina ollut ja näin aina oleva.
Ne ihmiset joihin ei ole osunut nopean luovuuden ominaisuutta ovat junanraide tai pitkospuuihmisiä joilla on aika usein kova kateus luovuutta kohtaan. Ja se on suuri syy siihen että arkistointimenetelmää nimeltään digitalisaatio loogisena järjestelmänä tekoälyksi kutsuttuna pidetään luovana kun se lähtökohtaisesti on vain sen eri versioitua toistoa sille joka siihen on ohjelmoitu. On off digitointina joka ei ole sen enempää ihmisen kuin todellisuudenkaan olemus vaan analogisuus.
Uusia logogisesti luotuja kombinaatioita tekoälystä vanhasta voi kutsua luovuudeksi kuten voi ruokareseseptejäkin.
Mutta se luovuus ei ole hyppäystä tuntemattomaan ohi tiedetyn tunnetun ja loogisen – ja juuri sellainen luovuus on sitä korkeampaa älykkyyttä jota Einstein tarkoitti.
Analogisessa todellisuudessa on epäloogisia tuntemattomia aukkoja jotka Einsteinin tarkoittavat korkeamman älykkyyden luovat oivaltaa ja luo niiden logiikan ja perusteet muiden nähdä.
Jolloin niistä tulee tunnettuja ja operationalisoidaan ihmiskunnan käyttöön.
Tekoäly ei ole tuota korkeamman älykkyyden luovuutta – se on teknologiakatatonisten itsepetosta että se olisi. Ja teknologian yritystä pitää johtavan valta-asemansa joka siltä ollaan vääjäämättä viemässä.
Tekoäly on fantasialelu hauska maaginen kuvitelma että painamalla ovenripaa alas avaten oven olen luomakunnan luova hallitsija ja korkeampaa luovuuden älykkyyttä omaava ihminen.
Teknologiassakin on korkeamman luovuuden älyn tuottamia kehityshyppäyksiä Einsteinin suhteellisuusteoria, Pasteur, Edison jne mukaan lukien.
Samoin on yhteiskuntatieteissä ja filosofiassa joihin innovaatioihin luen uskaliaasti oman eettis-realismin innovaationi.
Joka minusta on oikealla ja hedelmällisellä kehitystavalla analogiseen todellisuuteen tarttuva ajattelumalli.
Sekin on siis minusta korkeamman luovuuden kehityshyppäys jolla olen tuottanut lukuisia uusia yhteiskunnallisia innovaatioita.
Se on siis hyvä keino nähdä vallitsevan todellisuuskäsityksen ja logiikan ohi ja läpi uutta jonka voi eksplikoida uudeksi näköalaksi.
Menetelmänä se on kaksiosainen – etiikan realismin ja dynaamiikan kautta todellisuuden havaitseminen ja syventäminen plus henkilökohtainen korkeamman äkykkyyden harvinainen luova kykyni nähdä asioita toisin toisella tavalla jota muut ei näe ja eksplikoida se ymmärrettäviksi eettisiksi realistisiksi ja dynaamisiksi kokonaisuuksiksi.
Olen siis luonut oman erityisluovuuteni työvälineeksi eettis-realismin ja sitten jakanut sen myös muiden ymmärrettäväksi ja käytettäväksi – jolloin se tavallaan on yhteiskunnallisen ajattelun, hahmottamisen ja luovuuden ”teknologian” roolissa – jolla teknologiaa työnnetään pois hääräämässä aineettomien arvojen kuten mpnimuotoisuuden kimpusta joita se pilkkoo väkivaltaisesti niitä rikkoen ja vahingoittaen digitalisaatiolla.
Lisäksi eettis-realismi on myös yhteiskuntafilosofinen kehityshyppäys etiikalle tarinallisen uskonnon etiikasta välittömän arkioperatiiviseen etiikan käyttöön johon uskontojen etiikka on vaikeasselkoinen ja vaikeasti operatiivisesti toteutettavissa ja mitattavissa yhteiskunnassa.
Mitä taas eettis-realismi ei ole – sen etiikan määritelmä kun on erittäin operatiivinen peruskallio – jokaiselle elolliselle hyvä elämänkaari itseään, muita elollisia ja niin ihmisyhteisön kuin luonnon elollista kuin elotontakin monimuotoisuutta rikkomatta.
Ja juuri tuossa eettis-realismi nousee teknologiaa ja talouttakin vastaan – sillä ne on systemaattisesti rikkoneet kaikkia ihmiskunnan ja luonnon monimuotoisuuksia koko ajan.
Eettis-realismi on siis noussut aineettomien arvojen ja monimuotoisuuden puolustajaksi ja niiden uusien nökökulmien oivalluksen kehittäjäksi.
Ilmoita asiaton viesti
”Ei ole kyse siitä että haetaan loogisia virheitä että ne voidaan korjata.”
No siis jos puhut epäloogisten yhteysten näkemisestä niin silloin ymmärrän asian niin, että tarkoitat epäloogisten yhteysten näkemistä.
”Vaan luovuus hakee ja tekee loogisia virheitä siihen mitä pidetään sillä hetkellä loogisena. Ja rakentaa uutta sen päälle.”
Ai niinkuin tällaista? https://www.actuia.com/english/midjourney-ai-generated-artwork-wins-1st-prize-at-colorado-state-fair/
Ilmoita asiaton viesti
Tuo on silti automaattipianon soittama fur elise.
Ilmoita asiaton viesti
Aito luova taide ei toista vanhaa vaan hakee siihen uuden näkökulman. Tuo tekoälyteos ei näytä kokeneen taiteen ymmärtäjän silmään taiteelta – se on koneella tehty taiteen näköinen kuva.
Ilmoita asiaton viesti
Semmoinen huonekalukaupassa myyty taideteoksen printti
Ilmoita asiaton viesti
Hauskasti se vain voitti taidekilpailun.
Ilmoita asiaton viesti
Digikuvakilpailun
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on ottamani valokuva jota olen hieman digillä muokannut.
Se on ehkä taiteellinen mutta silti digikuva.
Se ei ole maalaus.
https://images.app.goo.gl/s5o3iNd35kcRhxfCA
Ilmoita asiaton viesti
Se ei ole minusta taidetta koska
1. Se on todellisuuden tarkka kopio
2. Se on koneen muokkaama
3. Se ei ole minun analogisen ihmisen tulkinta analogisesta todellisuudesta jonka tekisin niin että hehkutan sitä jotenkin jos osaan. Minun käteni kautta niin että tekoäly ei tee sitä vaan minä henkilökohtaisesti joka tavalla.
Tuo on siis digikuva – vain minun taiteellinen valinta – mutta ei minun välittömän käden käytön taiteellinen luomus
Ilmoita asiaton viesti
Taustalla on siis dimensio taidekäsityksestäni – minusta näköistaide ei ole taidetta – se on näköistaitoa – jossa kuvataitoilija – siis ei kuvataiteilija – esittelee näkyvän todellisuuden näköiskopiointitaitojaan.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö valokuvat tai elokuvat ole taidetta?
Ilmoita asiaton viesti
Valokuvat ja elokuvat ovat eri tavoilla taidetta.
Valokuva on taidetta jos se pystyy herättämään esteettisen mielihyvän kokemuksen. Mutta se on passiivisempaa taidetta kuin elokuva. Valokuvassa oivalletaan ottaa esteettinen tallennus hetkestä ja/tai rajata kuvatila esteettisellä tavalla – jota sitäkään ei edes useat ammattikuvaajatkaan osaa.
Elokuvassa on tuota samaa mutta se on ratkaisevasti luovempaa sillä siinä on ihmiset luomassa esteettisiä ja usein myös eettisiö aineettomien arvojen ilmaisuja tavalla joka pysähdyttää katsojan jonkun asian ääreen – jonka oleellinen olemus on se että se jättää mietteliään tunnelman katsojaan joksikin aikaa – kuten tekee esteettinen musiikkikappale, ooppera, maalaus jne.
Se että taideteos syventää ja avartaabihmisen aistimaa ja kokemaa todellisuudentuntua on esteettisen kokemusolemus.
Taiteilijat vie ihmiset sen ääreen kun ihmiset ei osaa sitä itse arjessaan ja elämässään itse tehdä. Niinkin kun voi tehdä. Istua vaikka kahvila-aukion reunalla, metsänäkymän, torihyörinnän, sataman laivaliikehdinnän jne äärellä ja etäistää se niin että kokee sen esteettisiä ja myös eettisiä ulottuvuuksia jos osaa.
Esteettinen on siis todellisuuden etäännyttämistä esteettisen kokemisen etäisyydelle. Joka voi olla auditiivista – kuinka kaunista onkaan ihmisten puheensorina, aaltojen ääni, puiden humina – visuaalista – ihmisten jalkojen vilinä kadulla, laivojen toistensa ohittaminen, kahden ihmisen keskustelu eleineen, tuttujen kohtaaminen poskisuudelmineen – käsitteellis-eettistä estetiikkaa – kuinka kauniisti tuo tarjoilija kohteleekaan ihmisiä, kuinka poliisien ohikulkeva läsnäolo jakaa turvallisuuden tunnetta, kuinka tuon ihmisen työ on osa eettisen pyrkimyksen arvoketjua – tuntoaistien estetiikkaa – kuinka tuuli hyväilee käsieni ihokarvoja – tuoksuestetiikkaa – leivän tuoksu, sireenikukkien tuoksu, tervan tuoksu.
Ihminen voi luoda arkeensa itse estetiikan ja etiikan hyväö oloa – ei niitä tarvitse elokuvista katsoa tai kirjoista lukea tai itse kirjaksi kirjoittaa tai tauluksi maalata.
Se estetiikka ja etiikka on joka hetki läsnä arjessa – se pitää vain osata nähdä ja luoda itse omaan kokemukseensa.
Ja olen vakuuttunut että taiteilijat kattavasti haluaa samaa että ihmiset oppisivat näkemään arkea mutta myös tekemään sitä.
Sillä taiteilijoita liikuttaa ja motivoi eniten kaksi isoa asiaa – etiikka ja estetiikka.
Ilmoita asiaton viesti
Pointti lähinnä se, että valokuvat kuitenkin tallentavat todellisuutta.
Elokuvissa taas jokainen kuva mihin kamera laitetaan, rajataan ja miten henkilöt on aseteltu, on kuin valokuvassa.
Konekin näitä muokkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Minä luulen että tekoälyn hehkuttamisen yksi ponnin on hirveä kateus niitä kohtaan joilla jotain taiteellista luovaa lahjakkuutta – johon reagoidaan soittamalla tekoälyllä Fur Eliseä automaattipianon napin painalluksella.
Ilmoita asiaton viesti
Suosittelen lämpimästi katsomaan linkin lyhyehkön mutta intensiivisen haastattelun joka käsittelee AI aihetta taiteilijan näkökulmasta.
”Kun taiteilija Dave McKean (Sandman, Cages, Signal to Noise, Black Dog) tajusi, mitä tekoälymoottorit, kuten Midjourney, voivat tehdä, se johti pitkittyneeseen paniikkikohtaukseen. Jos tekoäly voi luoda rajattoman määrän varsin hienostuneita kuvia muutamasta kehotuksesta, mihin taiteilijoita enää tarvitaan? Miten tämä muuttaa kuvamaisemaa ja miten näemme taiteen ja luovuuden? Nämä ovat joitain kysymyksiä, joita McKean kysyy uudessa kirjassaan PROMPT: Conversations with Artificial Intelligence.”
Haastattelu tässä –> https://youtu.be/0qOn0hx211A
Ilmoita asiaton viesti
Sinä tarvitset syvempää ymmärrystä luovuudesta ua taiteesta kun kysyt noin.
Ilmoita asiaton viesti
Ja minä sitä syvempää ymmärrystä tuolla edellä kommenteissani jaan.
Ilmoita asiaton viesti
Teksti on kylläkin kyseisen haastattelun yhteydestä. Siinä ei ole siis minun ymmärryksestä kyse, vaan sen esitti tunnettu taiteilija jolta lähtee työt alta tekoälyn vuoksi. Samoin tulee käymään esim. tietotyöläisille, parturit ja raksaukot eivät ole vielä toistaiseksi uhattuna. Suosittelen edelleen katsomaan tuon videon, laajentaa ymmärrystä aiheesta: https://youtu.be/0qOn0hx211A
Ilmoita asiaton viesti
Ei lähde taiteilijoilta työt alta. Et ymmärrä mistä taiteessa on kyse. Ei sitä koneet korvaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kyse ei ole lainkaan minun ymmärryksestä, vaan raadollisesta maailmasta, jossa kyse on usein vain kylmästä kaupallisuudesta. Videolla taiteilija surkuttelee kun on rahaa vastaan tehnyt vuosia yhdelle bändille levynkannet, niin nyt bändin pojat voivat itse tehdä hetkessä 1000 parempaa versiota kansistaan vaikka ilmaiseksi.
On toki epätodennäköistä, että tekoäly korvaa ihmistaiteilijat KOKONAAN lähitulevaisuudessa.
Tekoäly voi kuitenkin olla hyödyllinen työkalu taiteilijoille monellakin tapaa. Tekoälyalgoritmit voivat esimerkiksi auttaa taiteilijoita luomaan uusia ideoita, luomaan tehokkaampia työnkulkuja ja avustamaan tietyntyyppisten taiteen luomisessa. Lisäksi tekoälyn luomalla taiteella on oma ainutlaatuinen estetiikka, joita pidetään mielenkiintoisena ja vakuuttavana.
Kaiken kaikkiaan vaikka tekoäly saattaa hyvinkin muuttaa tapaa, jolla taiteilijat työskentelevät, niin tietenkään se ei todennäköisesti korvaa heitä KOKONAAN. Sen sijaan on todennäköisempää, että tekoälyä käytetään täydentävänä työkaluna ihmistaiteilijoiden luovien kykyjen parantamiseen ja laajentamiseen.
Puhuisinkin siis tekoälyn sijaan tukiälystä.
Any way, AI syteemit kasvavat monella alalla exponetaalisesti, ja se on täysin uutta ja huomion arvoista. Olen käyttänyt Midjourneuta puoli vuotta, ja jo siinä ajassa on tapahtunut valtava muutos. Kaikki alkaa siitä, että tunnistaa tekoälyn sellaisena kuin se on. Se on apulainen ja avustaja yksinkertaisimmassa muodossaan. Se tarkoittaa, että se ei korvaa sinua kokonaan, vaan pikemminkin ottaa haltuunsa suuren osan työstäsi.
Tämä tulee koskettamaan myös animaattoreita ja elokuvien tekijöitä. X ajan kuluttua päästä tekoäly voi tehdä uusia Avatar elokuvia, jotka ovat vaikuttavempia, kuin James Cameronin suurella vaivalla tiiminsä kanssa tekemät hienot suoritukset.
Ymmärrän kyllä että taiteen hyödyt ovat runsaat. Sen lisäksi, että se stimuloi mielikuvitusta ja lisää havainnointitaitoja, tutkimukset osoittavat, että taiteen luominen voi hyödyttää mielenterveyttä ja parantaa aivojen joustavuutta. Luovuus auttaa kehittämään motorisia taitoja ja sillä on suuri vaikutus sosiaaliseen ja emotionaaliseen kasvuun. Se myös tehostaa kognitiivista kehitystä, mikä voi kohottaa matemaattisia taitoja ja muita asiaan liittyviä aiheita.
Tätä inhimillistä puuhaa tekoäly ei tietenkään voi korvata, toivottavasti ei koskaan. Mutta lusikkansa se on jo heittänyt soppaan, nähtäväksi jää mitä sopasta tulee.
Ilmoita asiaton viesti
Älähän nyt näe tarkoitushakuisesti taidetta sen tekijän näkökulmasta. Valtava määrä ja yhä nuorempia ihmisiä käy esimerkiksi Ateneumissa.
Miksi. Siksi että aito taide öljyvärimaalaukset puhuttelee heitä. Ei he siihen digikuvia hyväksy. Jo se että näkee läheltä miten väreillä ja pensselin jäljellä luodaan aidon taiteen ihmeitä – on se – joka kannattelee aitoa taidetta. Ei se että joku saa siitä tyydytystä ja mielenterveyttä sitä tehdessään.
Aito analoginen käsintehty taide esimerkiksi Ateneumissa on kaukana sitä tekoälyn digitekeleestä jota muka aidoksi taiteeksi nimitetään. Ne hurahtaa digitaiteen mukataiteeseen jotka ei ole saaneet kontaktia aitoon taiteeseen – jonka ääreen sellaisille ihmisille – joilla kontakti on – meno on suorastaan pyhä tapahtuma.
Siksi tämä tekoäly digitaide on aidon analogisen taiteen rienaamista – sen jonka aito taiteilija tekee aidoilla maaleilla aidolla osaamisella ja aidolla sielulla kenties vuosituhansiksi ihmisten katsoa ihailla ja nauttia.
Tämä on se valtava tasoero mikä on aidon maalauksen ja tekoäly digitekeleen välillä ja pysyy.
Ilmoita asiaton viesti
No niin, ei tuossa ollut mitään tarkoitushakuista, vaan kirjoitinkin tukiälystä, mikä on yksi arvo itsessään taiteiden kenttään. Ymmärrän taiteen ja käsityön päälle, joita molempia teen mm. käsitöinä rakentamisen ja valokuvauksen saralla. Saarnaava tyyli kirjoituksissasi on näköjään usein on tai off, kun maailmassa kyllä riittää hyvin paljon sävyjä niiden väliinkin.
Ilmoita asiaton viesti
Väitän – että teknologia ja talous – ovat luoneet – ja taluttaneet ihmiset – etääntymiseen – etiikasta, estetiikasta ja monimuotoisuudesta – joka on suurin ja pahin tuhoisuuden lähde maailmassa joka aiheuttaa suurta kärsimystä maailmassa – ja on kokonaisuutena suurin uhka ihmiskunnalle – jonka operatiivinen aikaansaanti perusta on juuri niissä asenteissa joita ihmisillä on etiikkaa, estetiikkaa ja monimuotoisuutta kohtaan.
Tuo ihmisten käsitekokonaisuuden suhtautuminen on ihmiskunnan tuhoon taluttava Kreml-asenne
Ilmoita asiaton viesti
Siis juuri te täällä teknologis-taloudellisine negatiivisine asenteinenne etiikkaa, estetiikkaa ja monimuotoisuutta kohtaan – olette ihmiskunnan tuhon pahin operaattori – henkilökohtaisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Toisaalta täydellisyyteen optimoitu teknologia tekee helposti kauniita rakenteita, vastaavia mitä evoluutio on hakenut miljardien vuosien aikana.
Teknologian ei tarvitse olla neliskanttista, ihmisellä näyttäisi olevan taipumus tehdä neliskanttisia tai suorakaiteen muotoisia rakenteita. Mehiläisten teknologia esimerkiksi on kuusikulmioita. On myös eliölajeja joiden rakenne perustuu vaikka kolmiakselisiin rakenne-elementteihin: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3f/Sponge-spicule_hg.jpg
Fluidien kanssa on virtaviivaisia muotoja löytyy niin kaloilta kuin linnuilta.
Minä näen täydellisyyteen optimoidut rakenteet kauniina.
Ilmoita asiaton viesti
Kultainen leikkaus on kuvapinnan epätasapainoinen hahmotus ja silti keskeinen taiteen konstruktion esteettinen rakenne. Kannattaa perehtyä. Ettei ottaisi esimerkiksi auringonlaskuvalokuvia joissa aurinko on tismalleen keskellä kuvaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kultainen leikkaus on sitä matematiikkaa aidoimmillaan, sitä on käytetty optimoimaan rakenteita ja se ilmenee luonnossa lukemattomin tavoin. Tuollaisen käyttö on sitä teknologiainsinööreilyä aidoimmillaan.
Ilmoita asiaton viesti
No eihän siinä se matemaattinen arvo ole tärkein vaan se noin kolmasosa kuvapinnasta. Höh nyt sentään.
Ilmoita asiaton viesti