Onko Suomen politiikan oikealla laidalla alkanut vilkas liikehdintä joka ottaa mukaansa keskustankin

Onko Suomen politiikan oikealla laidalla alkanut vilkas liikehdintä joka ottaa mukaansa keskustankin

Kirsi Piha heitti pamfletillaan oikeistopopulistiset puheet kokoomuksen laidoilta keskelle puoluetta.

Sillä voi olla voimakas liikehdintä- ja kannatussiirtymävaikutus sekä oikeistossa että poliittisessa keskustassa.

Yllättävällä tavalla – näin.

Heti alkajaisiksi on arveltava että jos kokoomus olisi Kirsi Pihan näköinen puolue – poislukien naiivit käsitykset että yrityksistä tulisi maailman ongelmien ratkaisija politiikan sijaan – niin Marinin hallituksella olisi helppo ottaa keskeisiin maailman ongelmiin pureutuva Kirsi Pihan kokoomus hallituskumppaniksi.

Kirsi Piha nosti kokoomuslaisuuden aatteen arvopotentiaalin sille etiikan ja realismin tasolle jossa se ei ole koskaan ollutkaan. Niin poikkeavasti että ero on kuin Haminan lipputangolla tavallisiin lipputankoihin nähden.

Kirsi Piha pamautti sellaisen iskun keskelle kokoomusta ettei se siitä muutoksitta selviä – ja hyvä niin.

Mutta sen heijastusvaikutus saattaa olla koko oikeiston ja keskustan totaalisesti uusiksi laittava – ja hyvä niinkin.

Ja ne dynamiikat millä mennään saattaa olla seuraavanlaisia.

Kokoomus saattaa tulla osalla jäsenistään entistäkin äärioikeistosapekkaammaksi – puolue alkaa näivettyä koska liberaalit kokoomuslaiset ei sitä kauan katso.

Etenkään kun sekä perussuomalaisista että keskustasta saattaa siirtyä samanhenkisiä siihen leiriin jossa käsitervehdys vinosti ylöspäin yhä enemmän viehättää.

Kokoomus saattaa alkaa riutua, hajota, kannatus romahtaa, asiaa krp:n kanssa enenevästi, samoin keskustassa saattaa syntyä samaa kehitystä.

Perussuomalaisia kehitys saattaa viedä täysin päinvastaiseen suuntaan.

Siellä on tajuttu että olemalla ihmisarvotyperä on vain entistäkin typerämpi – ja sillä ei pääse asioista päättämään.

Ja – perussuomalaiset haluaa päästä päättämään.

Sen näkee kaikessa – ja on vain hyvä asia – sillä viidesosa äänestästäjistä aatetoilailemassa miten sattuu on huono asia demokratialle joka ei vain kertakaikkiaan voi liittää semmoista porukkaa täysipainoisesti demokratiaan.

Perussuomalaiset saattaa menettää äärioikeistolaisia rivejään – mutta se ei heitä haittaa etenkään kun ovat kaksinkäsin heitelleet äärioikeistolaisia muutenkin ulos.

Mutta siistiytyvä perussuomalaiset saattaa myös imeä yhä enemmän kannattajia kuohuvasta kokoomuksesta ja pysähtyneestä keskustasta.

Ja arvo- ja periaatesiistiytyneenä perussuomalaisten hallituskelpoisuuskin kasvaa – etenkin kun puolueessa on tajuttu että on typeryyden pohjanoteeraus vastustaa sitä mitä ihmiset maailmassa eniten kannattaa.

Ihmisarvon kunnioittamista.

On siis mahdollista että Kirsi Piha ja kumppanit perustaa uuden maltillisen eettisen, arvoliberaalin ja maailman ongelmiin tarttuvan puolueen. Pihan pamfletti kun tukee ajatusta. Ja myös siksi että kokoomuksessa on kaiketi muitakin jotka ei tykkää äärioikeistomenosta kuten ehkä Elina Valtonen ja Helsingin uusi pormestari, kenties Jan Vapaavuori jne jne.

On siis mahdollista että perussuomalaiset mutta myös Pihan ja kumppanien uusi ryhmittymä voisi kerätä kannattajia arvokompuroivilta kokoomukselta ja keskustalta. Eikä sekään ole vähäpätöinen asia mitä sanoo Jyrki Katainen ja Alexander Stubb.

Joten. Veikkaukseni on että Kirsi Pihan pamfletti rysäytti oikeiston ja keskustan kokonaan uusiin puolueasetelmiin.

Joka ei ole entistäkin enemmän Marinin hallitusta vastaan vaan päinvastoin.

Jos hyvin käy – Suomen kansa hoitaa tyylikkäästi äärioikeisto-ongelman ja ihmisarvokunnioittamattomuuden järjestykseen.

Näin on kaikki syyt siksikin uskoa sillä Marinin hallitusviisikko mitä mieluimmin näkisi tuon tyylikkään sivistysliikkeen tapahtuvan äärioikeistolaisuuden vähentämisen ja ihmisarvon kunnioittamisen osalta.

Että – en minä äärioikeistokauhukuvia Suomesta maalaisi. Päinvastoin.

+1
eerojuhani vaarala
Ruovesi

Vanha puheenvuorokonkari jotenkin peruutti tänne.

Taisi eksistentiaalifilosofi Sartre sanoa - maailmaa ei ole tehty nähtäväksi vaan muutettavaksi.

Picasso sanoi - säännönmukaisuudesta poikkeamisesta aukeaa variaatioiden valtakunta.

Näillä mennään.......

Kehittämälläni eettis-realismin aatteella - mitä enemmän asiassa on sekä etiikkaa että realismia, sitä parempi se on ratkaisuna - etiikan peruskallio on jokaiselle elolliselle hyvä elämänkaari muita tarpeettomasti vahingoittamatta

https://jussivaaralathoughts.blogspot.com/

Puoluekantani:
Kallistun vasemmalle kun pyyhin oikealla keskeltä, ja se mikä sieltä tulee muuttuu vähitellen vihertäväksi, puhun ruotsia huonosti, enkä huuhdo persettä merivedessä kuten Soini ja käyn harvoin kirkossa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu