Onko Suomessa kaikilla aloilla uusiin asioihin reagointi tuoreeltaan näin vaikeaa ja myöhässä olevaa

Onko Suomessa kaikilla aloilla uusiin asioihin reagointi tuoreeltaan näin vaikeaa ja myöhässä olevaa

Ja alueellisesti kolonialistis-hierarkisoitunutta – että ensin aikaansaadaan muutosta Helsingin seudulla ja sitten vasta muualla Suomessa.

Eikö muualla Suomessa osata – tai valtionhallinnon Helsinki-keskeisyyden vuoksi ANNETA – toimia tuoreeltaan kehityksen kärjessä.

https://yle.fi/uutiset/3-12614431

 

Kyllä tällaisessa valtakunnallisessa uudessa dynaamisessa asiassa kuten long covid pitäisi reagoida näin – hyvin perustein.

Perustetaan nopeasti kevyt hoidon, tutkimuksen, tilastoinnin yksikkö joka sairaanhoitopiiriin – joiden tuloksia ja kokemuksia kootaan STM:ssä.

Saadaan monelta alueelta eri tavoin innovatiivisestikin tietoa, ollaan koko ajan tilastollisesti hermolla, voidaan yhtä nopeasti lue:viikossa lopettaa yksiköitä kuin perustaakin. Ja nopeasti voidaan myös kasvattaakin jos tarve on. Toimitaan joustavasti, rationaalisesti ja dynaamisesti ja valtakunnallisesti koordinoidusti ja siten myös kokonaisstrategisesti.

Ja ollaan kaksi vuotta long covidia edellä jos se isoksi haitaksi kehittyy. Eikä maksa valtiolle paljon.

Kun vaihtoehdossa että on yksi yksikkö Helsingissä – käy niin että se ei riitä tutkimus ja tilastointipohjaksi – jota varten pitää perustaa valtakunnallinen tutkimus joka kestää kaksi vuotta – jolloin ollaan kaksi vuotta jäljessä.

Joten esittämälläni järkevällä ja halvalla ja runsaasti eripuolilta Suomea tietoa tuottavalla tilastollisesti ajan hermolla olevalla mallilla – joka voi myös tottakai hyödyntää alueen yliopistoja – ollaan kaksi vuotta edellä kehitystä.

Joten Helsinki-keskeisen mallin ja hajautetun sairaanhoitopiirien mallin välinen ajan mukana olemisen aikaero on neljä vuotta arviolta. Sehän on järkyttävä kehitysviive yhteiskunnassa Helsinki-keskeisyyden haittavaikutuksena.

Jos tämä ei puhu asiassa kuin asiassa alueellisen nopeasti perustettavan organisaation kevyen mallin puolesta uusien asioiden suhteen – niin mikä sitten.

Siis korostan – kyse ei ole siitä että perustetaan heti joku massiivinen kömpelö tutkimusyksikkö yleisesti tutkimuksen vuoksi – vaan päinvastoin siitä – että perustetaan nopeasti kevyt kuvailemani nopeasti perustettava, nopeasti laajennettava ja nopeasti lopetettava asiakohtainen hoito, tutkimus ja tilastointiyksikkö.
0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu