Onko tässä koronastrategian rakennuspalikat.

Onko tässä koronastrategian rakennuspalikat.

1.

Anssi Auvisen mukaan tapausmäärien tarkka seuraaminen on tärkeää niin pitkään, kun uusien infektioiden määrä liittyy selvästi vakaviin tautitapauksiin ja kuolemiin. Jos tämä syy-yhteys hälvenee, tilanne muuttuu.

– Kun rokotustilanne paranee koko ajan, pelkät tapausmäärät eivät ole riittävä mittari kuvaamaan epidemian vakavuutta. Yksinään uusien tapausten lukumäärän katsominen ei anna hyvää perustetta seurannalle ja siihen perustuville rajoitustoimille.

( kommenttini: tuosta näkökulmasta ok )

2.

Jos rokotukset kulkevat toivotussa aikataulussa, on Nohynekin mukaan ehkäisykeinoja hellitettävä kuitenkin viimeistään lokakuussa, kun koko kohdeväestö on saanut molemmat rokoteannokset.

Sitten alkaa seuraava pohdinta. Koska rokote ei estä jatkossakaan infektioita täydellisesti, on valittava strategia koronaviruksen ja ihmisen yhteiseloon.

– Pysymmekö vakavien tautien ja kuolemien estämisessä vai olemmeko kunnianhimoisia ja haluamme estää infektioita niin paljon kuin mahdollista? Ja jos haluamme, millä hinnalla?

3.

Yksi kysymysmerkki on pitkittynyt koronavirustauti eli long covid. Jos sitä halutaan estää, pitää uusia infektioita torjua yhä ahkerasti. Pitkittyneen oireenkuvan syyt, seuraukset ja yleisyys ovat yhä melko tuntemattomat.

( oma kommenttini: minusta ei ole eettisesti kestävä pohja ajatella että viruksen leviämisen estämisestä voitaisiin luopua sillä hinnalla että jotkut joutuvat kärsimään long covidista. Siinä on lähellä filosofiat että ei hoideta yli 80 vuotiaita kun ne kuolee pian kumminkin. Kysymys kuuluu mitä lääketieteen etiikka sanoo sairauksilla kaupankäynnistä, että olisi jotain päästökaupan tapaista sairauskauppaa. )

4.

Oma näkemykseni – rajavalvontaan pitää rakentaa pysyvä viruskontrolli passintarjastuksen kylkeen ja tapaan – kahdesta syystä

– kun mikä tahansa pandemia uhkaa on väline valmiina pysäyttää se maiden rajoilla – joten sen pitäisi olla kansainvälinen sopimus

– on vaarallista päästellä koronaviruksia rajojen yli koska ne ovat yllättäviä.

Eli – minusta rajojen virusvalvonnasta pitää tehdä kansainvälinen käytäntö.

Ja long covidin takia virusketjuja on edelleen jäljitettävä ja pysäytettävä. Ja samaan aikaan tutkittava tiiviisti long covidia.

On eettisesti kestämätön tie invalidisoida joidenkin elämää ollenkaan sillä perusteella että palattaisiin vanhaan viruskontrolloimattomaan maailmaan.

Minäkin välttelen tietoisesti kontakteja – etten saisi long covidia. Ei se voi olla yksilöiden tehtävä niin kuin ei ravintolakeittiöiden hygieniavalvontakaan.

Ja lisäksi näkökulmista puuttuu kokonaan keskustelematta se – miten ne rakennamme yhteiskunnan pandemiaturvallisemmaksi. Ei se voi jäädä pitkään lääketieteen harteille. Sekin strategia pitää muodostaa.

Nostalgiakaipuulle ei pidä antaa valtaa – koska sille ei ole enää realistista kohdetta. Ei ole paluuta entiseen vanhaan enää.

Pitää muuttua eteenpäin – eikä taantua taaksepäin.

Ps. Toisaalta lääketiedekään ei voi ympäristölääketieteenä olla ottamatta kantaa tyyliin – me hoidamme yhteiskunnan ongelmien oireita ja sairauksia emmekä niiden syitä yhteiskunnallisia ongelmia. Siksi lääketieteen pitää esittää myös perusteltu näkökulmansa mitä pitäisi millekin sairauden syytekijälle tehdä. Eikä se olisi politiikkaa – se on lääketieteen eettinen velvollisuus

0
eerojuhani vaarala
Ruovesi

Vanha puheenvuorokonkari jotenkin peruutti tänne.

Taisi eksistentiaalifilosofi Sartre sanoa - maailmaa ei ole tehty nähtäväksi vaan muutettavaksi.

Picasso sanoi - säännönmukaisuudesta poikkeamisesta aukeaa variaatioiden valtakunta.

Näillä mennään.......

Kehittämälläni eettis-realismin aatteella - mitä enemmän asiassa on sekä etiikkaa että realismia, sitä parempi se on ratkaisuna - etiikan peruskallio on jokaiselle elolliselle hyvä elämänkaari muita tarpeettomasti vahingoittamatta

https://jussivaaralathoughts.blogspot.com/

Puoluekantani:
Kallistun vasemmalle kun pyyhin oikealla keskeltä, ja se mikä sieltä tulee muuttuu vähitellen vihertäväksi, puhun ruotsia huonosti, enkä huuhdo persettä merivedessä kuten Soini ja käyn harvoin kirkossa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu