Onkohan puolustusvoimissa kadonnut tämä näkymä

Onkohan puolustusvoimissa kadonnut tämä näkymä

Että vaikka puolustusvoimat on ehdottoman autoritaarinen organisaatio – niin alaisia ei saa kohdella huonosti.

Toisella tapaa ristiriitana sanoen – vaikka esimiehellä on valta käskeä alaisia selvän kuoleman uhan alle – niin hän ei saa kohdella alaisiaan huonosti.

Kolmannella tapaa sama edelleen ristiriitana sanoen – vaikka esimies voi käskeä alaisiaan ehdottoman autoritaarisesti kuolemanuhan alle.

Niin silti esimiehen on kestettävä alaisen kritiikki ja että alainen vie sen eteenpäin esimiehen esimiehelle – ei niinkään käskyjen sisällöstä – vaan siitä miten alainen saattaa kokea esimiehen kohtelevan alaisena olevia ihmisiä väärin.

Ja erityisesti tämä seuraava ilmiselvä fakta on tainnut unohtua tai sitä ei ole käsitetty.

On vaikea uskoa etteivät sodan aikana sotilaat hyväksyisi sitä ja kiistäisi sitä että esimiehellä on ehdoton valta – sekä ylipäänsä käskeä että käskeä asettumaan kuolemalle alttiiksi.

Joten ei siihen motivoimiseen alaisten huonoa kohtelua tarvita – eikä siihen huono kohtelu edes motivoi.

Sen sijaan hyvä kannustava kohtelu paradoksaalisesti motivoi alaiset panemaan itsensä käskystä kuolemalle alttiiksi.

Ja koko tuota asiaa ei voi verrata arjen logiikkaan. Sodassa on aivan oma tilanteesta johtuva logiikkansa.

Sodassa – niin kuin siviilissä – ei ole outoa käskeä ihmisiä kuoleman uhan alle – se on karmea valitettava sodan luonne joka on yksi syy miksi sotia pitää välttää viimeiseen saakka.

Ja vaikka sodassa tarkoituksellisesti pyritään tappamaan niin silti sekä alaisia että vastapuolen sotilaita pitää kohdella kunnioittavasti. Silloin kun ei ole kyse tappamisen tarkoituksessa tapahtuvasta taistelutilanteesta.

Outo paradoksi – mutta niin se vain on.

Sota on hirveä tragedia. Mutta siitä ei pääse mihinkään jos sota on syttynyt.

Sota on ainoa poikkeus etiikasta mutta silloinkin vain hyväksyttävää kun on oman maansa puolustamisesta kyse. Toiseen maahan hyökkäyssotaa ei voi pitää eettisenä päinvastoin kuin puolustussotaa.

Toisin sanoen – ehdoton auktoriteetti ei tarkoita että alaisia kohdellaan huonosti.

Päinvastoin jalkaväen reservin luutnanttina sanoisin että paras tapa johtaa on kertoa mikä tilanne on ja kuulla alaistenkin käsityksiä – ja sitten muualtakin saamansa tilannekuvan perusteella käskeä niin että alaisten on toteltava vaikka olisivat eri mieltä – alaisilla kun ei ole kaikkea sitä tietoa mitä upseeri-esimies saa ylemmältä taholta tietää.

https://yle.fi/uutiset/3-11891494

0
eerojuhani vaarala
Ruovesi

Vanha puheenvuorokonkari jotenkin peruutti tänne.

Taisi eksistentiaalifilosofi Sartre sanoa - maailmaa ei ole tehty nähtäväksi vaan muutettavaksi.

Picasso sanoi - säännönmukaisuudesta poikkeamisesta aukeaa variaatioiden valtakunta.

Näillä mennään.......

Kehittämälläni eettis-realismin aatteella - mitä enemmän asiassa on sekä etiikkaa että realismia, sitä parempi se on ratkaisuna - etiikan peruskallio on jokaiselle elolliselle hyvä elämänkaari muita tarpeettomasti vahingoittamatta

https://jussivaaralathoughts.blogspot.com/

Puoluekantani:
Kallistun vasemmalle kun pyyhin oikealla keskeltä, ja se mikä sieltä tulee muuttuu vähitellen vihertäväksi, puhun ruotsia huonosti, enkä huuhdo persettä merivedessä kuten Soini ja käyn harvoin kirkossa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu