Onkohan ravintotieteessä enemmän kuin liikaa elintarviketeollisuuden lobbausta. Ja ympäristönäkökulmien aktiivista torjumista.
Onkohan ravintotieteessä enemmän kuin liikaa elintarviketeollisuuden lobbausta. Ja ympäristönäkökulmien aktiivista torjumista.
Kun viljelymaan katoamisesta aurinkoenergian alle – ja sitä myöten ruuan tuottamisen riittävyydestä puhutaan.
Niin pitää esittää myös ympäristönäkökulmasta ja terveysnäkökulmasta neljä laajentavaa kysymystä.
1. Syökö ihmiset liian monipuolisesti – niin että pitää ostaa kaikenlaista syötävää vaikka ravinnon saannin kannalta kapeampikin valikoima riittäisi.
Ja mitä laajempi ruokavalikoima sitä suurempi viljelypinta-ala ja ympäristöhaitta.
Niin että pitää kysyä mikä on kunkin ihmisen ruokailun pinta-alahaitta.
2. Onko siis ravintotiteilijöiden suositus monipuolisesta ruokavaliosta ympäristöhaittakäsite – jos ihmiset ymmärtää että pitää olla kaikenlaista kustakin ruokavaliosta eikä vaan yksi tai kaksi hedelmää esimerkiksi hedelmistä. Ja vain yksi leipä- ja juustolaji.
3. Ja kun ihmiset ostavat monenlaista niin sitten siitä jää myös monenlaista syömättä ja biojätteeksi.
4. Ja kun on monenlaista monipuoliseen ruokavalioon ostanut niin sitten pitää monenlaista syödä ja tulee eteen ylipaino-ongelma kansanterveyteen.
Onkohan ravintotieteessä enemmän kuin liikaa elintarviketeollisuuden lobbausta. Ja ympäristönäkökulmien aktiivista torjumista.
Ja onhan siinä sekin että me kehittyneissä maissa ostamme kaupasta liikaa ruokaa josta osa jää syömättä – ja kehittyvissä maissa on miljoonia nälkää näkeviä.
Kommentit (0)