Painopiste turvapaikkamenettelystä turvapaikanhakijoita linkoavien valtioiden poliittiseen ja taloudelliseen painostamiseen

Painopiste pitää siirtää turvapaikkamenettelystä turvapaikanhakijoita linkoavien valtioiden poliittiseen ja taloudelliseen painostamiseen ja tukemiseen

Turvapaikkamenettely toimii hyvin kun on harvoja turvapaikanhakijoita linkoavia valtioita.

Nyt maailma on muuttunut ja muuttuu lisää ilmastonmuutoksen myötä että ongelmavaltioita on tullut ja tulee lisää.

Siksi turvapaikan hakijoita syytäviin valtioihin pitää kohdistaa sekä ohjelmallisia toimenpiteitä vaativia poliittisia ja taloudellisia painostustoimia – ja niiden ohella kohdennettuja taloudellisia tukitoimia.

Tämön on oltava ylimmän valtiojohdon keskeisiä intressejä. Etteivät he juoksisi ongelmien seurauksia korjaamassa – puuttumatta niiden syihin. Pitää osata ymmärtää milloin syihin puuttuminen on seurauksien korjaamista parempi toimi.

Pakolaiset on saatava pysymään maassaan.

Toisaalta voi sallia työ- ja opiskeluperäistä laajaakin maahanmuuttoa – koska se on kahdessa mielessä humanitaarista. Maahanmuuttajat lähettävät paljon rahaa perheilleen – mutta myös voivat palata kehittämään kotimaataan opittuaan uusia asioita. Ja työperäisen perhemaahanmuuton pitää olla sallittua. Joka sekin on taloudellisesti humanitaarista – sillä kun perhe tienaa kotimaassaan niukasti niin uudessa kotimaassa ansiot voivat moninkertaistua ja rahaa riittää lähettää vielä sukulaisillekin kotimaahan.

Tässä mielessä työ- ja opiskeluperäinen maahanmuutto on myös humanitaarista.

Mutta peruslähtökohdan pitää olla – pakolaisten pitää voida pysyä kotimaissaan – ja siihen tarvitaan voimakkaita poliittisia ja taloudellisia toimia.

Kutsuttakoon sitä sitten positiiviseksi ja humanitaariseksi hybridivaikuttamiseksi.

Kaiken kaikkiaan pitää olla ketterämpi muovaamaan funktioiden roolia edellä kuvatulla tavalla. Tulee hirveästi kehittymisen tyhjäkäyntiä jollei siihen kyetä.

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu