Presidentin ja pääministerin Nato-roolin keskustelussa jää kaksikin asiaa kokonaan pimentoon

Presidentin ja pääministerin Nato-roolin keskustelussa jää kaksikin asiaa kokonaan pimentoon joka nostaa presidentin Nato-kokousedustajaksi – pysyvästi

Keskustelussa jää paitsioon kaksikin asiaa.

Toinen on se että monissa maissa on niin pieni armeija ja/tai niin kaukana välittömät uhkakuvat että on jokseenkin sama kuka Nato-huippukokouksissa maata edustaa.

Toinen pimentoon jäänyt edelliseen liittyvä seikka on se – että Suomi on suoraan potentiaalisen turvallisuuspoliittisen kuilun partaalla joka hetki lähes kahdentuhannen kilometrin pituiselta itärajaltaan rannikot mukaan lukien.

Silloin presidentin turvallisuus- ja puolustuspoliittinen johtajuus korostuu kenties jopa maailmanmitassa huippuunsa. Eli presidentillä puolustusvoimien ylipäällikkönä on valtava vastuu ja iso työmaa asiassa. Joten silloin myös hänellä on oltava ylin kontaktioikeus ja velvollisuus ulkopuolelle niissä asioissa mukaanlukien Nato.

Ei jää siis muihin maihin verraten epäilystäkään että Suomessa presidentin vahva asema turvallisuus- ja puolustuspolitiikassa on erittäin perusteltu – mukaanlukien kontaktit kaikkiin korkeimman tason turvallisuus- ja puolustuspoliittisiin tahoihin maailmassa. Tietenkin yhteistyössä pääministerin ja muiden asiaan liittyvien tahojen kanssa. Eli ei presidentti voi toimia yksin eikä myöskään päättää yksin. Mutta hänen tulee ehdottomasti tietää asiat.

Sitä paitsi pääministerillä on yllin kyllin puuhaa rauhanajan kaikissa asioissa niin Suomessa kuin EU:ssa.

Tasavallan presidentin vahva asema turvallisuus- ja puolustuspolitiikassa on siis suora seuraus Suomen geopoliittisesta asemasta – eikä siitä muuksi muutu.

Lienee aika laittaa pääministerin ja presidentin Nato-lautaset takaisin kaappiin.

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/fff063dd-dbb0-4e60-b319-8e15c237d8a7

 

Suomen geopoliittisen aseman vuoksi – Suomessa pitää olla vahvennettu miehitys turvallisuus- ja puolustuspolitiikassa muihin maihin verrattuna.

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu