Presidentti voisi olla visionäärinen hahmottaja ja diplomatian arkkitehtuurin kehittäjä

Presidentti voisi olla visionäärinen hahmottaja ja diplomatian arkkitehtuurin kehittäjä

https://yle.fi/uutiset/3-12188145

Jotka visiot ja arkkitehtuuri tietysti tulisi eduskunnan ja valtioneuvoston sekä kansalaiskeskustelun syyniin. Ja ulkopolitiikan operatiivisia toimia hoitaisi  ulkoministeri.

Turvallisuus- ja puolustuspolitiikka olisi presidentin, pääministerin ja puolustusministerin sekä puolustusvaliokunnan yhteistyötä presidentin johdolla. Siinä ei saisi kukaan operatiivisia valtuuksia ilman hyväksyttämistä ja seurantaa presidentin, pääministerin ja puolustusministerin taholta.

Maailma on mennyt ja yhä enemmän menossa niin vaikeaksi että visionääriset ja diplomatian arkkitehtuuriset taidot tulevat yhä enemmän korostumaan. Ja näyttäisi siltä että presidentti Niinistö on toiminut tässä suunnassa.

Yleisestikin pitää olla niin että kun asiat yleisesti vaikeutuu niin johdon pitää olla mahdollista irrottautua tehtäväjärjestelyillä visionääriseen ja arkkitehtoniseen hahmottamiseen – tietenkin jos johdolla on siihen kykyä.

Olla realistisesti ja eettisesti visionäärinen ja arkkitehtoninen on kova vaatimus johdolle missä vaan. Eikä vähiten presidentin virassa. Pakkoneuroottinen pykälien luettelu ei ole visionääristä eikä arkkitehtoonista.

SIIS – KOROSTAN SIIS – tämä ei tarkoita että presidentiksi valittaisiin henkilö jolla on visio ja valmis arkkitehtuuri – vaan henkilö jolla on realistista ja eettistä visionääristä ja arkkitehtoonista kykyä.

Tuota seikkaa ei voi kyllin alleviivata – sillä sellaisethan ovat usein jopa vaarallisia joilla on jäykkä visio ja arkkitehtuuri ja onneton tilanteiden hahmotuskyky. Ei ikinä sellaista presidentiksi kuin ei pykäläluettelijaakaan.

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu