Puhdasoppista ymmärtämätöntä strategisen psykologisen henkilövalinnan mediapanettelua

Puhdasoppista ymmärtämätöntä strategisen psykologisen henkilövalinnan mediapanettelua

Ylen juttu – jonka levittämistä Yle estää linkin puuttumisella ??? –

Koulu karsii hakijoita persoonallisuustesteillä – asiantuntija tyrmää testit epäluotettaviksi ja vahingollisiksi

On oikein puhdasoppista panettelua – jossa asiaa valikoivasti käsittelevä sosiaalipsykologi – joka on koulutuksena kaukana soveltavasta psykologiasta ja sen osa-alueista työpsykologian henkilövalinta sekä osa-alueesta persoonallisuusteoria ja persoonallisuuden ja kykyjen tutkiminen testeillä.
Asiantuntemattomuutta alleviivaa erityisesti se että tutkija huitaisee surutta kaikki testit epäluotettaviksi vain siksi että alalla häärii pelkkiä tietokoneella tehtäviä pikatestejä.
Ja se että tutkija ei näytä edes tietävän että ei ammattimainen psykologi edes arvioi kouluun hakijan persoonallisuutta ilman haastattelua – jossa hän voi kysymyksin selventää ja tarkentaa useista muista testeistä saatua vaikutelmaa. Haastattelu on välttämätön väline asiassa eikä opettajien kannata kuvitella olevansa asiassa ammattilaisia kolmesta syystä – heiltä puuttuu syvällinen koulutus asiaan, he eivät ole ammattimaisia haastattelijoita, heillä ei ole käytössään psykologien kehittämiä testejä eikä niiden tulkinnan ymmärrystä haastattelun aikana.
Ja sekin jää jutussa olemattomalle huomiolle – että eihän kouluihin ja työpaikkoihin ainakaan älykkäästi toimivassa – ja itseään ja tilannettaan tiedostavassa – organisaatiossa haeta työhön ja kouluun parasta hakijaa – vaan sopivinta – jossa hakijoista parhaimmat voivat olla liian hyviä – ja joutuvat itseään alisuorittavaan turhauttavaan työtehtävään tai koulutukseen jos tulevat valituiksi. Tämä osuus tekstissäni osoittaa että eihän Ylen juttu ja sen lainaama tutkija ymmärrä dynaamisista organisaatiostrategioista ja niiden työkohtaisista henkilöstöstrategioista juurikaan mitään.
Yle kyntää mediana todella syvällä päästellessään julki moisia populistisia möläyksiä jossa ei ymmärretä syvällisesti lainkaan henkilövalinnan syvällistä merkitystä ja psykologian yhteyttä siihen.
Ja kun psykologian pelkistävin ja havainnollistavin määritelmä on ajatella niin – että psykologia on niin sanotun minän ja niin sanotun ulkomaailman välisessä seinässä olevia kullekin ihmiselle ominaisen kokoisia ja muotoisia ikkunoita.
Niin on täydellistä ääliöisyyttä työn- tai kouluunhakutilanteessa jos kunkin hakijan ikkunoita suhteessa maailmaan ja itseensä ei tutkita psykologisten testien avulla niiden asioiden osalta jotka ovat työtehtävässä oleellisia välineitä kuten sosiaalisuus myynti- tai asiakaspalvelutyössä ja hoitajan koulutuksessa ja työssä.
Tämä henkilövalintojen strateginen ymmärtämättömyys typerinä juttuina mediassa tasaisen varmasti aika ajoin on pölkkypäisintä mitä Suomen kansa, media ja poliitikot asiaa ymmärtämättöminä jauhaa.
Ottakaa nyt lopultakin lopullisesti selvää mistä henkilövalinnoissa organisaatiostrategisesti ja psykologisena henkilövalintana kysymys. Niin ei asiasta tarvitse enää kirjoitella soopaa medioihin.
Minä lukisin ne peruskansalaissivistyksen vaatimuksiin jota jo koulussa pitäisi opettaa – miksi – siksi että sitä kautta aukeaa myös käsitteet ja psykologia jotka on jo abstraktioina ihan toisen käsitystason asioita koko kansan ajattelukykyä nostaen kuin tuo ymmärtämättömyyspopulistinen Ylen juttu.
Nuo kaksi asiaa henkilövalinta organisaatiostrategiana ja psykologisena henkilövalintana on täydellisesti ymmärrettävästi loogisesti, tieteellisesti ja eettisesti alusta loppuun saakka jopa testi testiltä selitettävissä oleva asia.
Niille jotka sen haluaa kuulla ja tietää.

Mutta pölkkypäät haluavat vaan luulla eikä tietää ja ymmärtää.

Eikä media halua jakaa tietoa ja ymmärrystä vaan – asennepohjaista luuloa.

eerojuhani vaarala

On astuttu jo aikaan - jolloin globaalin maailman on pysäytettävä Venäjän mielipuolisuus - kokonaan ja pysyvästi.

Lännen on kovennettava otteita Ukrainan pelastamiseksi. Pehmopuheet ja -otteet ja edes aseiden toimitus ei enää riitä.

IL:

" EU:n korkean edustajan Josep Borrelin mukaan tärkein Ukrainaa koskeva kysymys on, kuinka maan energiantuotannon täydellinen tuhoutuminen voidaan välttää.

Venäjä on Borrellin mukaan tänä kesänä tuhonnut 70 prosenttia Ukrainan tuotantokapasiteetista.

Tämä tarkoittaa, että ensi talvesta tulee Ukrainalle entistä vaikeampi kestää. Borrell pyytää EU:n jäsenvaltioita antamaan Ukrainalle lisää tukea maan sähköverkon jällenrakentamiseen ja energiantuotannon ylläpitämiseen "

Se tarkoittaa Venäjän häätämistä Ukrainasta ja Venäjän kaiken öljyn ja kaasun viennin estämistä.

Putinin täydellisen barbaariset otteet tulevat onneksi ajamaan vähänkään itseään kunnioittavat kansat ja valtiot irtautumaan Putinista.

Putinin teot sairaudessaan ovat vastenmielisiä. Kaikille.

On astuttu jo aikaan - jolloin globaalin maailman on pysäytettävä Venäjän mielipuolisuus - kokonaan ja pysyvästi.

***
Aforismi - kaiken hyvän perusta ja päämäärä on eettisyys

Todellisten ongelmanratkaisijoiden keskeinen piirre on - he kävelevät populismin yli - miksi - siksi että nykyongelmissa on sekä ongelma että ratkaisu epäpopulistisia - mutta - ratkaisijoiden pääominaisuus korvaa kaiken paremmalla - heidän tinkimätön eettisyytensä - kaiken hyvän perusta ja päämäärä on eettisyys.

Aina.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu