Se että vasta juuri nyt uhrattaisiin kurdit – ei taida pitää paikkaansa

Se että vasta juuri nyt uhrattaisiin kurdit – ei taida pitää paikkaansa

” SUOMEN ja Ruotsin turvallisuushuolet ja halu liittyä Natoon ovat ymmärrettäviä. Nyt se kuitenkin tehdään uhraamalla kurdit.

Näin arvioi Hişyar Özsoy, Turkin oppositiossa istuvan HDP:n kansanedustaja ja ulkoasioista vastaava varapuheenjohtaja. HDP on merkittävin kurdien oikeuksia ajava laillinen puolue Turkissa. ”

Eikö se voisi pitää paikkansa. Että kansainvälinen yhteisö on jo kauan sitten uhrannut ja pannut kurdit itsenäisyyden toiveensa odotushuoneeseen – jossa ei olekaan yhtään vastaanottohuoneen ovea.

On hyvin loogista ja eettistä että kurdit – vaikkapa saamelaisten tapaan – saisivat edes pienen itsenäisen päätäntävalta-alueen monen Lähi-Idän valtion alueiden reunoilta.

Mutta länsi ei ole siihen kyennyt taikka halunnut sen vuoksi että alueita luovuttamaan joutuvat valtiot ei sitä halua. Ja päinvastoin kuin Suomessa saamelaisten suhteen – kurdeja sorretaan päälle päätteeksi koko ajan toisarvoisena hylkiökansana Lähi-Idässä. Ja siihenkään ei länsi ja maailmanyhteisö puutu. Siis rankkaan rasismiin johon on ymmärrettävää mutta ei hyväksyttävää että kurdit reagoivat aggressiivisesti.

Siksi lännen Turkin painostukseen taipumisen sijaan olisi pitänyt ryhtyä vaatimaan Turkkia ja muita kurdialueita sisältäviä valtioita neuvotteluihin itsenäisen alueen järjestämiseksi kurdeille.

Tämähän on yksi Lähi-Idän jatkuvan kriisin ylläpidosta että tällaisia eettisyyksiä ei länsi ja EU ja pohjoismaat Lähi-Idältä vaadi.

Ainakin minun eettinen käsitykseni sanoo että Lähi-Idässä on jatkuva julma rasismi jonka loppumista asiallisin perustelluin toimin länsi ja maailmanyhteisö ei vaadi.

Lännellä ei siis ole yleistä ja yhteistä eettistä käsitystä etiikasta Lähi-Idässä. Ja siksi ihmisten elämällä ja ihmisarvolla käydään jatkuvasti ihmiskauppaa Lähi-Idän basaarissa jossa länsi on kaupanteossa mukana.

Ja nyt siihen lähti Suomi ja Ruotsikin mukaan – kuinkas muuten – oikeistojohtoisen Ruotsin hallituksen toimesta.

Luuleeko länsi että tällainen eettinen periaatetiedottomuus ja limboilu on maailmanrauhan tie. Ei varmasti ole kun diplomatiassa käydään basaarikauppaa ihmisarvolla ja oikeudella rasismiin.

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu