Sitä miten Euroopan maiden pitäisi rahoittaa Ukrainan sotaa enemmän pitää analysoida tarkemmin

Sitä miten Euroopan maiden pitäisi rahoittaa Ukrainan sotaa enemmän pitää analysoida tarkemmin

Tietysti Yhdysvalloilla on suuri liiankin iso vastuu Venäjän tappion varmistamiseksi Ukrainassa – sen takia ehkä eniten että sillä on myös parhaat aseet

Mutta miten Euroopan pitäisi sitten tukea Ukrainaa.

Suomeen ei velvoitetta pidä suuresti osoittaa – sillä Suomi on kenties jopa tärkeimpiä maita Naton ja lännen puolustuksessa myös sen vuoksi että Jäämeren suunta väistämättä kuuluu ainakin välillisesti Suomen ainakin taustaturvaamiin alueisiin.

Siksi Suomen aseellista eikä edes taloudellista valmiutta tuohon huipputärkeään rooliin saa heikentää vaan päinvastoin. Eikä vähiten myöskään siksi että suomalainen koulutettu sotilas on niin korkeaa tasoa. Sellaisella sotilaalla pitää olla parhaat tekniset kyvytkin.

Eikä tietenkään sotilaallista valmiutta voi muualtakaan Euroopasta luovuttaa maiden usein niin heikon puolustuskyvyn vuoksi

Mutta rahaa keskisessä Euroopassa riittää vaikkei aseita ole nimeksikään – Belgia, Hollanti, Luxemburg, Sveitsi, myös Saksa, Itävalta jne.

On erittäin lyhytnäköistä jos Venäjä voittaisi noiden maiden pantatessa miljarditukiaan – sillä jos syttyy maailmansota kun Venäjää ei nujerrettu on kyseiset rikkaat mutta huonosti puolustuskykyiset maat erittäin huonossa asemassa – eihän ne mahda edes maahanlaskujoukoille mitään. Siinä vaiheessa ei euromiljardit auttaisi niitä yhtään. Kun ne nyt Venäjän tappion nopeaksi varmistamiseksi auttaisivat. Sellaisessa sodassa hyökkääjän maahanlaskujoukot voisivat helposti ottaa nivaskan yliäveriäitä keskieurooppalaisia panttivangeiksi keskellä Eurooppaa.

Siksi noiden maiden pitää pian ostaa Ukrainalle sitä aseistusta jota se kipeimmin tarvitsee – vaikkapa sillä sopimuksella että saavat sitten kyseiset aseet itselleen jos ja kun Ukraina on voittanut ja sen turvallisuus ja tulevaisuus taattu EU- ja Nato-jäsenyydellä.

Rikkaudessa tahtoo olla se paha puoli että se liian helposti keskittyy päivällismenun suunnitteluun kuin turvallisuuteen joka näyttää niin muka varmalta.

https://yle.fi/a/74-20004372

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu