Sota käsitteenä pitää ymmärtää usealla tavalla syvällisesti uusiksi

Sota käsitteenä pitää ymmärtää usealla tavalla syvällisesti uusiksi

Ensinnäkin siihen täytyy kuulua ei sotaisat vaikuttamiskeinot jotka eivät ole aseellisia eikä diplomaattisiakaan – vaan suoraa vaikuttamista siihen että sodista päästäisiin.

Täytyy luoda hallinnollinen rauhan rakenne – niin että se vie sodan uhkan kauaksi menneisyyteen.

Kun Venäjä on näköjään aina keskusjohtoisena väkivaltainen sisä- tai ulkopoliittisesti – niin se on myös valtio jossa kansalaiset eikä naapurivaltiot voi rakastaa aidosti sen valtaa ihan kuin perhettä pahoinpitelevää isääkään ei voi rakastaa aidosti.

Siksi rauhan ratkaisu olisi kaataa Kremlin muuri ja keskusvalta ja saada Venäjä jaettua demokraattisiksi osavaltioiksi – jossa siihen joka on lähellä voi vaikuttaa ja kun siihen vaikuttaa se tulee rakkaaksi. Ja silloin tarpeet sisäisiin ja ulkoisiin aggressioihin väistyy.

Keskusjohtoinen Venäjä on aina ollut historiallinen aggressioerehdys – ja se pitää nyt korjata.

Toinen asia jossa sotaa – siis aseilla käytävää sotaa – pitää ajatella uudella tavalla.

On se että talouden toimijat eivät saa toimia omista eduistaan niin kuin aseellista sotaa ei olisikaan – että valitaan se sodan osapuoli mihin liitytään josta saa enemmän taloudellista hyötyä. Se on yksinkertaisesti kelvotonta – koska se potkii jalat alta poliittiselta vallalta joka perustuu etiikkaan, arvoihin ja periaatteisiin.

Mutta sen pitää toimia myös niin päin – että ei aseellisen sodan välttämisen keino ole sekään että se korvataan taloussodalla.

Joten – kannattaa nyt lopultakin tajuta tässä maailmassa tämä – myös ilmastonmuutoksen, monimuotoisuuden ja lajien säilymisen sekä ihmisten kohtuullisen taloudellisen tasa-arvon kannalta.

Taloutta, talouselämää ja yrityksiä – ei pidä enää käsitellä asian kuin asian suhteen silkkihansikkain – vaan nyrkkeilyhansikkain – kunnes ne tajuaa ettei niillä ole vastuuvapautta etiikasta, arvoista ja periaatteista.

Se kun on systemaattisesti talouselämä joka pilaa kaiken hyvän elitistisellä etuoikeudellaan tehdä mitä vaan – etiikasta, arvoista ja periaatteista piittaamatta – toisin kuin politiikka ja tavalliset ihmiset tekee.

Toisin sanoen – pitää myös kaataa talouslinnakkeiden muurit tässä maailmassa.

Esimerkki miten epäeettinen talous vaikuttaa. Turkissa kelvottomasti maanjäristyskestämättömästi rakentaen rakennusyhtiöt tappoi kymmeniä tuhansia ihmisiä kun maanjäristykset iski – varsin hyvin tietäen että niitä tulee Turkissa varmasti.

Samanlaista talouselämän limboilua näkee myös ilmastonmuutoksen, monimuotoisuuden ja lajien häviämisen torjunnassa.

Ja surkeaa limboilua on myös – että Biden julisti ympäristöpohjaisen taloussodan – prostituoi vihreän aatteen tehdäkseen sillä Yhdysvalloille rahaa – varsin hyvin tietäen mitä vahinkoa se laajasti muualla tekee. Siis puhtaana motiivina entistä enemmän rahaa Yhdysvalloille niin kuin sillä sitä ei jo ylkin kyllin ja liikaakin olisi. Mikä se semmoinen demokraattipresidentti on.

Kaiken kaikkiaan pitää tiukan analyyttisesti kysyä – miten paljon talouselämän edut on sodan kuin sodan aikaansaamisen takana.

Kuten näkyy – käsite sota pitää panna ihan uudenlaisen analyysin alle – eikä etiikan ja realismin kritiikiltä pidä mitään tahoa säästää.

 

****

 

Kysymys kuuluu – onko Lukasenka kavaltanut maansa ja kansansa – johtaako se Valko-Venäjällä kansannousuun ja sisällissotaan

https://yle.fi/a/74-20018960

Ryhtyykö Valko-Venäjäkin itsenäisyystaisteluun Venäjää vastaan. Pyytääkö kansannousu länneltä aseapua.

Entä Moldova.

Minne Wagner ryhmä asettuu taistelemaan.

Mitä tekee Tsetsenian Kadyrov.

Miten länsi aikoo liittyä tuohon Venäjän imperialismin vastakehitykseen.

Edetäänkö tässä kohti kynnystä jossa lännen  valtiot joka suunnalta ylittää Venäjän rajat kaataakseen Kremlin muurin.

Odotetaanko eri puolilla Venäjää riemulla että lännen joukot tulisivat.

Miten siellä Kremlin julmaan diktatuuriin suhtaudutaan.

Ollaan Uktainan suhteen tilanteessa että sen pitää saada kaikki merimaali- ja muut ohjukset joilla se yltää kaikkiin kolkkiin vaivatta Krimiä myöten.

 

****

 

Lännelle on saatu ujutettua erikoinen käsitys

Että sinne minne venäläiset sotilaat ovat laittomasti tunkeutuneet kuten EU:hun pyrkivään Moldovaan.

Niin sinne ei voisi EU-jäsenmaiden joukkoja vastineeksi tulla. Jos Moldovan hallitus niin pyytää.

Ja niin pitäisi lännen tehdä – että se tuo pyynnöstä EU-joukkoja sinne minne Venäjä on tunkeutunut.

Venäjähän on osoittautunut niin surkeaksi sotilasjoukoksi ettei sitä pahemmin kannata pelätä.

Joten sen sotilaiden tunkeutumista laittomasti toisen valtion alueelle pitää lännen maiden mennä aidosti ja avoimesti uhmaamaan.

https://yle.fi/a/3-12425313

 

****

Kannattaa lopultakin ymmärtää että Putin käy myös hiljaista ujutussotaa

Venäjän sotilaita Moldovassa, Putinin lähipiirille oikotietä kansalaisuuksia mm Suomessa, kuten myös sotilaallisia kohteita lähellä olevien kiinteistöjen hankintaa Suomesta.

Jo Krimillä Putin näytti tunnuksettomilla sotilailla mitä hiljaista ujutussotaa hän käy.

Kun se näyttää olevan todistettu selviö niin kyllä Suomen siihen ainakin Nato-jäsenyyden saatuaan pitää lujalla kädellä puuttua. Että Suomeen ei Venäjä toteuta mitään ujutussotaa.

Venäjä harrastaa kieroa ulko- ja puolustuspolitiikkaa. Sen kierouden mutkat pitää Suomen katkaista.

Pitää olla toimissaan erityisen ja jopa korostetun näyttävän puritaaninen minkä tahansa valtion suvereniteetin suhteen Venäjän millään tavoin sitä uhatessa tai loukatessa.

Vanha sanonta kasakka ottaa kaiken minkä se saa irti – voi muuttaa muotoon – Venäjä tekee kaiken sen mikä sille sallitaan.

Ja länsi sallii nyt aivan liikaa.

eerojuhani vaarala

Oman eettis-realistinen aatteeni enkä minkään puolueen kannattaja enkä jäsen. Jotka haluaa kannattaa eettis-realistista aatettani niin ilmoittakoon minulle. Voimmehan tehdä siitä vaikka puolueen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu