Suomen puolustuskyvyn vahvuus on – suomalaisessa yksilöllisessä ja sosiaalisessa työetiikassa

Suomen puolustuskyvyn vahvuus on – suomalaisessa yksilöllisessä ja sosiaalisessa työetiikassa

Suomen armeija on varusmiesarmeija – se tarkoittaa että sotilaat tulevat siviilitöistään sotimaan.

Siviilityössään suomalaiselle on taas kunnia-asia että hän kykenee suorittamaan työnsä itsenäisesti kenenkään jatkuvasti perään katsomatta ja komentelematta.

Se itsenäisen työnteon itsetunto – vahvistettuna työnsä hyvin tekemisen etiikalla – tekee sen.

Että suomalainen tullessaan siviilityöstään sotimaan – tulee kuin töihin – hoidan itsenäisesti, vastuullisesti ja ongelmanratkaisukeskeisesti sen homman joka minulle annetaan.

Eikä suomalainen ryhdy hankalaksi – jos homma selitetään hänelle niin että hän ymmärtää sen ja kokee sen mielekkääksi – hän alkaa tekemään tehtävää.

Ja se että suomalainen haluaa tehdä työnsä kunnolla – että se on kunnia-asia – jota se todella on – johtaa siihen että suomalainen sotilas on myös rohkea – hän ei halua tehdä hommaansa huonosti – jos homma ei suju – hän lisää määrätietoisuutta ja kunnia-asianaan rohkeutta sekä luovuutta että homma tulee tehtyä.

Sitten kun hän onnistuu hän ilman muuta tuulettaa sitä ja muut yhtyvät tuulettamiseen – hän on silloin sotatyönsä sankari. Näin joukko kannattelee toistensa suorituskykyä.

Toisin sanoen – suomalaisesta työmoraalista tulee siirtovaikutuksena se että suomalainen sotilas on yksilöllisesti, itsenäisesti, luovasti ja tunnollisesti suorituskykyinen. Ja sitä myös sosiaalisesti arvostetaan.

Suomalainen asevelvollisuussotilas saatuaan hyvän koulutuksen tietää työkalunsa ja sen mitä pitää tehdä.

Ja kun suomalaiset sotilaat tulevat sotimaan – he ajattelevat ja sanovat sen myös joukkona:

Meillä on nyt tämä homma – tehdään se kunnolla.

Ja kun on oman maan puolustaminen kyseessä niin suomalaiset sotilaat eivät tingi hommansa kunnolla tekemisestä. Eivät varmasti.

Siitä kaikesta syntyi Talvisodan ihme – tietenkin myös kenraalien, everstien ollessa samanlaisia suomalaisia sotilaita.

Suomalaisen sotilaan suorituskyky tulee suomalaisesta sosiaalisesta työetiikasta – kun työhön aletaan tehdään se kunnolla – on sekä itselle että sosiaalisesti kunnia-asia tehdä se kunnolla – ja sitä ei voi korvata rahalla tai komentelulla.

 

Ps. Eikä se ole tietenkään kumma että Suomi yhteiskuntanakin on tuolla työetiikalla korkealle kehittynyt. Suomalaisilla on voimakas sosiaalinen sidos tehdä työnsä kunnolla ja loppuun

 

Ps. Eikä rappioeettisellä urheilulla ole mitään tekemistä tuon maanpuolustuksen selkärangan kanssa – paitsi että yltiöitsekäs ja ahne urheilubisnes on asettunut siipeilemään sitä pummin tapaan.

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu