Suomen talouselämään tarvitaan nyt tämä perustavanlaatuinen muutos

Suomen talouselämään tarvitaan nyt tämä perustavanlaatuinen muutos

Hallituksen pitää keskittyä rahoituksessa rajusti defensiivisiin vientialoihin kuten elintarvike- ja lääkevienti – eikö Tanskankin talous ole noussut lääkeyhtiön varassa.

Se on ehdoton investointien painopiste kansantalouden vakaalle iskunkestävälle pohjalle.

Sitä paitsi taitaa olla niin että valtion panostukset on ehkä jopa satakertaisia syklisiin yhtiöihin jotka ovat Suomessa suuria – joihin ja sitä myöten kansantalouteen suhdanteet iskee kovaa ja mitätöi samantien sijoitettujen rahojen tuoton. Aivan älytön valtion rahoituslinja.

Joten jos näin on niin valtion pitää luopua suurten syklisten yritysten taloudellisen iskunvaimentajan roolista ja sijoittaa rahoja defensiivisiin aloihin.

Kysymys kuuluu – ymmärtääkö hallitus koko asiaa – millään tasolla – kun se aikoi viedä hyvin defensiiviseltä alalta elokuvatuotannoilta – elokuvia kun ihmiset katsoo aina suhdanteista riippumatta – 20 miljoonaa vuodessa – joka 43 miljoonaa kahdessa vuodessa tuotti 172 miljoonaa vientiä. Ihan huipputuottoa.

Nyt alkaa tuntua että niin Suomen talouselämä kuin huippupoliitikotkin on aivan pihalla tässä esitetystä näkökulmasta. Ja sen kansatalousstrategisesta mittavuudesta. Joka on maksimaalisen iso.

Ja että minun jolla ei ole sekuntiakaan kaupallista koulutusta vaan vain terveen bisnesjärjen ymmärrystä ja sen tuloksellista konsulttina käyttöä – pääsee näin perustavassa asiassa neuvomaan on kyllä hälyttävä signaali että missä osaamattomuudessa Suomen talouselämä seilaa.

Onneksi Orpon hallitus ei ollut loppuun saakka täyspölvästi – vaan poisti aikeensa lopettaa elokuva-alan huipputuottoisan tuen.

” IL

Syklisyyden vastakohta on ”defensiivinen” yhtiö. Sellaisiksi kutsutaan yhtiöitä, joiden tuotteita tai palveluita käytetään niin taantumassa kuin nousukaudellakin. Tyypillisiä esimerkkejä ovat teleoperaattorit, elintarvikeyhtiöt ja lääketeollisuus.

Saaren ja Viljakaisen mukaan Suomessa on verraten paljon syklisiä pörssiyhtiöitä ja vähemmän defensiivisiä yhtiöitä. Siksi Helsingin pörssi on menestynyt kuluvana vuonna selvästi yhdysvaltalaisia ja eurooppalaisia pörssejä heikommin.

– Meillä on poikkeuksellisen paljon etusyklisiä teollisuusyhtiöitä, joihin suhdanne iskee kovaa. Siinä vaiheessa kun nähdään teollisuudessa jonkinlaista valoa tunnelin päässä, todennäköisesti se heijastuu myös pörssiin, OP:n Saari sanoo. ”

eerojuhani vaarala

Ollaksesi varmasti ajantasalla miten ajattelen ja mitä kirjoitan - kannattaa sinun seurata blogiani

http://jussivaaralathoughts.blogspot.com/

Hyvät neuvot tulevat kaikkein kalleimmiksi – silloin kun niitä ei ymmärretä kysyä. Kyllä minä konsulttina olen käytettävissä – tietty maksua vastaan – jos asiat jumittaa.

Aforismi. Jaettaessa hyvä lisääntyy - pelkästään vastaanotettaessa se ehtyy.

Aatteeni on kehittämäni eettis-realismi - se näkyy kirjoituksissani - tartun asioihin suoraan ja eettisesti.

Aforismi - meidän pitää rakastaa ja kehittää julkista sektoria - eikä vihata ja tuhota sitä

Talouden painopiste pitää siirtää teknologian kasvupakosta - aineettomien arvojen laajoihin kasvumahdollisuuksiin

Pitää vain myöntää että muukin on työtä kuin teknologia ja materialismi.

Talous on siis viritetty väärille arvoille joita ihmiset yhä vähemmän haluaa - ja mitataan väärillä mittareilla jotka ei juurikaan noteeraa aineettomia arvoja.

Ja ihmisten syvin ja korkein arvopohja on aineettomissa arvoissa - on aina ollut ja on aina oleva.

Talous, teknologia ja materialismi - on siis eksyksissä itseensä - ja eksyttänyt sinne poliitikotkin - ja pankit.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu