Suomen talouselämään tarvitaan nyt tämä perustavanlaatuinen muutos

Suomen talouselämään tarvitaan nyt tämä perustavanlaatuinen muutos

Hallituksen pitää keskittyä rahoituksessa rajusti defensiivisiin vientialoihin kuten elintarvike- ja lääkevienti – eikö Tanskankin talous ole noussut lääkeyhtiön varassa.

Se on ehdoton investointien painopiste kansantalouden vakaalle iskunkestävälle pohjalle.

Sitä paitsi taitaa olla niin että valtion panostukset on ehkä jopa satakertaisia syklisiin yhtiöihin jotka ovat Suomessa suuria – joihin ja sitä myöten kansantalouteen suhdanteet iskee kovaa ja mitätöi samantien sijoitettujen rahojen tuoton. Aivan älytön valtion rahoituslinja.

Joten jos näin on niin valtion pitää luopua suurten syklisten yritysten taloudellisen iskunvaimentajan roolista ja sijoittaa rahoja defensiivisiin aloihin.

Kysymys kuuluu – ymmärtääkö hallitus koko asiaa – millään tasolla – kun se aikoi viedä hyvin defensiiviseltä alalta elokuvatuotannoilta – elokuvia kun ihmiset katsoo aina suhdanteista riippumatta – 20 miljoonaa vuodessa – joka 43 miljoonaa kahdessa vuodessa tuotti 172 miljoonaa vientiä. Ihan huipputuottoa.

Nyt alkaa tuntua että niin Suomen talouselämä kuin huippupoliitikotkin on aivan pihalla tässä esitetystä näkökulmasta. Ja sen kansatalousstrategisesta mittavuudesta. Joka on maksimaalisen iso.

Ja että minun jolla ei ole sekuntiakaan kaupallista koulutusta vaan vain terveen bisnesjärjen ymmärrystä ja sen tuloksellista konsulttina käyttöä – pääsee näin perustavassa asiassa neuvomaan on kyllä hälyttävä signaali että missä osaamattomuudessa Suomen talouselämä seilaa.

Onneksi Orpon hallitus ei ollut loppuun saakka täyspölvästi – vaan poisti aikeensa lopettaa elokuva-alan huipputuottoisan tuen.

” IL

Syklisyyden vastakohta on ”defensiivinen” yhtiö. Sellaisiksi kutsutaan yhtiöitä, joiden tuotteita tai palveluita käytetään niin taantumassa kuin nousukaudellakin. Tyypillisiä esimerkkejä ovat teleoperaattorit, elintarvikeyhtiöt ja lääketeollisuus.

Saaren ja Viljakaisen mukaan Suomessa on verraten paljon syklisiä pörssiyhtiöitä ja vähemmän defensiivisiä yhtiöitä. Siksi Helsingin pörssi on menestynyt kuluvana vuonna selvästi yhdysvaltalaisia ja eurooppalaisia pörssejä heikommin.

– Meillä on poikkeuksellisen paljon etusyklisiä teollisuusyhtiöitä, joihin suhdanne iskee kovaa. Siinä vaiheessa kun nähdään teollisuudessa jonkinlaista valoa tunnelin päässä, todennäköisesti se heijastuu myös pörssiin, OP:n Saari sanoo. ”

eerojuhani vaarala

Varastiko tekoäly käsitteeni tai ilmaisuni.

Näin sanoo tekoäly

" musiikin sisäisen kulttuuriarvon raiskaamisesta".

Näin kirjoitin blogissani aiemmin eilen 15.7.2024 21:53

" Raiskataanko musiikin sisäinen kulttuuriarvo rahalla."

***

Demokratiat eivät ole vielä edes alkaneet tositoimin hyökkäämään diktatuureja vastaan - niiden ei tarvitse.

Demokratiat katsovat vaan kuinka diktatuurit tuhoavat itse itsensä - ominaisuus joka demokratioilta puuttuu

Trump yrittää kävellä laillinen yhteiskunta ja demokratia arvokaksikon yli diktatuuripyrkimyksillään

Mutta sehän ei onnistu.

Vastaan nousee laillisuuden ja demokratian puolustajat - kuten nähtiin eurovaaleissa ja Britannian vaaleissa jne.

Demokratia työntää diktatuurihyökkäykset takaisin.

Ja miksi näin käy.

Siksi että oikeusvaltion ja demokratian puolesta on loputtomiin hyviä perusteita - diktatuurien hyvyydestä pelkkiä katteettomia helposti alas ammuttavia spekulaatioita.

Diktatuurit ovat jo hävinneet vaikka eivät ole lähellekään voittoa.

Demokratiat eivät ole vielä edes alkaneet tositoimin hyökkäämään diktatuureja vastaan - niiden ei tarvitse.

Demokratiat katsovat vaan kuinka diktatuurit tuhoavat itse itsensä - ominaisuus joka demokratioilta puuttuu

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu