Suomi DEIMPERIALISTISOITU alue – jonka kautta voi avata keskustelua Venäjän mahdollisuuksista

Suomi voisi siis olla se DEIMPERIALISTISOITU alue – jonka kautta voi avata keskustelua muistakin mahdollisuuksista Venäjästä kuin mitä historiassa ja nyt on.

IL

” Raikin mukaan se, että Venäjä tuulettaisi identiteettiään ja luopuisi imperiumiajatuksesta ”vaatisi jo hyvin mullistavaa muutosta Venäjän sisällä”. Samalla tavalla hän näkee keskusteluyhteyden Venäjään.

– Ei ole mitään syytä olettaa, että jos nyt uudelleen lisättäisiin keskustelua Venäjän kanssa, että se saisi jotenkin aikaan muutosta siinä, miten Venäjä määrittää omat strategiset etunsa ”

Raik virolaisena näkee asian helposti ja ymmärrettävästi noin.

 Suomessa voidaan ajatella toisin – koska meillä on olleet hyvät toimivat vaikkakin tavalla tai toisella suomettuneet välit Venäjään kauan.

Ja juuri se että meillä ei ole vuosikymmeniin ollut vakavia ongelmia eikä vihamielisyyttä Venäjän kanssa.

Voi olla se globaalikin geopoliittinen keskusteluväylä.

Että voisi asiat olla toisinkin Venäjällä – kuten myös suhteet ulkomaailmaansa.

Myös imperialismikäsitystensä suhteen. Eihän Venäjällä ole mitään syytä kokea Suomea uhkana – ei edes Nato-Suomena – sillä me emme edelleenkään vihaa venäläisiä – ja olemme ottaneet sen kannan että me ensisijaisesti huolehdimme puolustuksestamme ja pyydämne sitten Naton apua jos tarvitaan.

Suomi voisi siis olla se DEIMPERIALISTISOITU alue – jonka kautta voi avata keskustelua muistakin mahdollisuuksista Venäjästä kuin mitä historiassa ja nyt on.

Kyse on siitä lähteekö Venäjä suomalaisten kokeilevan ajattelun ja keskustelun tielle miten asiat voisivat olla.

Voisi olla että lähtee sillä Venäjä on kohdannut hyökkäyksensä jälkeen umpikujia toisensa jälkeen.

Juuri edesmenneen Martti J Karin oiva historiaesitelmä mitä Venäjä on ollut ja myös edelleen on nyt – antaa oivan lähtökohdan alkaa hahmottaa mikä voisi olla toisinkin – anti-imperialistisella ja Venäjää ja länttä lähentävällä tavalla yhteistoiminnallisiin tavoitteisiin asti.

Mutta ensin Venäjän pitää lopettaa hyökkäys Ukrainaan ja vetäytyä sieltä Krimiä myöten.

eerojuhani vaarala

Aforismi

Sosiaalisuus on toiseksi subjektiivisin asia emotionaalisuuden jälkeen - niin subjektiivinen - ettei sitä tiedosta miten sosiaalinen ja emotionaalinen sitä onkaan.

***

Ympäristölle ja monimuotoisuudelle myönteinen asenne leviää ihmisten parissa - niistä on tullut sosiaalinen normi

Ihmiset rakastavat yhä enemmän luontoa ja luonnoneläimiä mutta myös kotieläimiä ja lemmikkieläimiä.

Käsite monimuotoisuus kuuluu ja näkyy yhä useammin joka paikassa - on ymmärretty miten keskeinen käsite se on ihmiskunnan luontosuhteessa myös ihmiskunnan säilymisen kannalta.

Metsä tulee yhä läheisemmäksi ihmisille monimuotoisena asiana - puupellot ja avohakkuut menettävät suosiotaan ja metsän ja metsätalouden käsitteet monipuolistuvat mm jatkuvan kasvun metsänhoidon suuntaan.

Materialismi on yhä enemmän kyseenalaistettua samaan aikaan kun aineettomien arvojen äärimmäisen rikkaaseen kirjoon herätään yhä paremmin. Mitkä mahdollisuudet pelkällä sosiaalisuudella voi olla.

Autoilun dominointi vähenee ja samaan aikaan kaupungeista tulee sekä terveellisempiä, hiljaisempia ja turvallisempia - kaduilla kaikuu yhä enemmän autojen äänten sijaan ihmisten puheensorina - ja kaukaa kuuluu haitarin soitto ja kirkonkellojen soittokin tulee takaisin kaupunkien äänimaisemaan.

Ja lintujen laulu - aamulla herättyään voi avoimesta ikkunasta kuulla lintujen laulua.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu