Suomi takertunut katatonisesti metsän teknistaloudelliseen arvoon ja henkilöautoihin

Suomi takertunut katatonisesti metsän teknistaloudelliseen arvoon ja henkilöautoihin

Suomessa ollaan niin keskittyneitä metsään ettei osata nähdä metsää puilta – muita metsän arvoja – eikä muita arvoja metsältä. Onneksi EU:ssa sentään osataan.

Ja samaa erityisen vallitsevasti kaksoiskatveajattelua suunnataan myös ideologiseksi ohjenuoraksi EU:n suuntaan. Mutta ei se taida onnistua. EU:ssa kaivataan hyviä metsän aineettomia arvoja ja Suomi on siihen paras kohde.

Suomi on lähtenyt taistoon siitä että sen yksisilmäisen teknologinen näkemys metsästä on ainoa – että kun Suomi omistaa metsänsä niin se omistaa myös oikeuden myös sen käyttötarkoitukseenkin.

Mutta eihän se niin mene. Ei metsä ole kuin kesämökki jolle saa tehdä mitä tahtoo. Kesämökki ei kuulu mitenkään muille eikä sen arvo eikä merkitys ulotu mitenkään omistajansa ohi muille eikä se muita vähääkään edes kiinnosta.

Metsällä sen sijaan on niin ympäristöarvoa, aineetonta virkistysarvoa, ihmiskunnan hengissä säilymisen turvaavaa arvoa suomalaisuuteen juuttuneen teknologisen arvon lisäksi – globaalistikin.

Lisäksi pyritään teknologisessa yleisestikin aineettomia arvoja sekä kieltävässä että niitä ymmärtämättömissä arvoissa näkemään metsä vain teknologialähtöisesti taloudellisena arvona.

Väännetään väkisin ihmiset ajattelemaan metsän taloudellinen arvo vain teknologialähtöisenä arvona.

Ja samalla torjutaan totaalisesti hallinnollisessa, poliittisessa ja median keskustelussa mikä valtava mahdollisuus Suomelle on avohakkuiden kieltämisen ja hillityn jatkuvan kasvun metsään jälkiä jättämättömän metsänhoidon kautta saavuttaa pysyvä ja tuottava taloudellinen asema maailmanluokan luonto- ja metsämatkailumaana.

Unohdetaan että jo nyt matkailu on Suomessa miljardiluokan bisnes. Joka mahdollisuutena kasvaa vain kun eteläisen Euroopan maat tulevat sietämättömän kuumiksi kesäisin – samalla kun Suomen kesät sekä pitenevät ja tulevat yhä mukavammaksi harrastaa kesälomailua metsien lisäksi myös Suomen runsaiden järvien, kauniiden rannikkoseutujen ja Lapin maisema-avaruuksien äärellä – jotka ovat Lapissa herkkua kaikkina vuodenaikoina.

Ja kun puhutaan metsästä tai mistä tahansa biopolttoaineena niin tyystin halutaan unohtaa se että henkilöauto tulee väistämättä väistymään hallitsevana henkilöliikennevälineenä 20 km asti sähkökäyttöisten pienkulkuneuvojen tieltä.

Siitä perustavanlaatuisesta ympäristösyystä että se mikä on kuljetettavan massan painon suhde kuljettimen massan painoon täytyy olla merkittävin liikenteen ympäristöystävällisyyden arviointiperuste – jota ei edes vielä käytetä niin. Niin uusi tuo ideani on.

Sillä mitä kevyempi ihmistä kuljettava laite sitä vähemmän se kuluttaa raaka-aineita, valmistus- ja markkinoille myyntiin kuljettamisenergiaa – muutamalla sadalla laivakontilla saa tuotua kaikki Suomen tarvitsemat sähköpotkulaudat – ja sitä vähemmän ne myös kuluttavat teiden päällystepintaa. Ja saadaan lisää rutkasti kaupungeissa rakentamispinta-alaa kun katuja voidaan kaventaa kauttaaltaan puoleen ja jopa ylikin.

Kriteeri on täysin ylivoimaisen tyrmäävä söhkökäyttöisten pienkulkuneuvojen puolesta – sitä ei voi millään perusteella ohittaa. Se on sitä paitsi täysin pätevä kriteeri myös globaalisti jokaikisessä kaupungissa ja kylässä ympäri maailman.

Lisäksi noita ketteriä sähköisiä kevytkulkuneuvoja sähköpyöriä ja sähköpotkulautoja voi ladata aurinkoenergialla jonka ennustan levittäytyvän ympäri Suomen kattoja ja sivumennen sanoen lämmitys- ja viilennysenergiakin asuntoihin tullaan kasvavasti hakemaan maalämmöstä.

Näin on Suomen metsät aika perusteellisesti aukaistu teknologia-talous pakkomielteestään siihen että metsän aineeton arvotuotto tulee olemaan sen keskeisin tulevaisuus.

Mutta tietty tilannehan on nyt se että ainoa tällaisen vision esittäjä olen jänyt minä.

Muu Suomi on niin katatonisesti takertunut metsän teknologiseen yksisilmäisyyteen ja henkilöautoihin ettei se edes uskalla ajatella näin eettisesti ja realistisesti. Mutta ainahan se on niin että jonkun täytyy kulkea edellä ja ensimmäisenä.

0
eerojuhani vaarala
Ruovesi

Vanha puheenvuorokonkari jotenkin peruutti tänne.

Taisi eksistentiaalifilosofi Sartre sanoa - maailmaa ei ole tehty nähtäväksi vaan muutettavaksi.

Picasso sanoi - säännönmukaisuudesta poikkeamisesta aukeaa variaatioiden valtakunta.

Näillä mennään.......

Kehittämälläni eettis-realismin aatteella - mitä enemmän asiassa on sekä etiikkaa että realismia, sitä parempi se on ratkaisuna - etiikan peruskallio on jokaiselle elolliselle hyvä elämänkaari muita tarpeettomasti vahingoittamatta

https://jussivaaralathoughts.blogspot.com/

Puoluekantani:
Kallistun vasemmalle kun pyyhin oikealla keskeltä, ja se mikä sieltä tulee muuttuu vähitellen vihertäväksi, puhun ruotsia huonosti, enkä huuhdo persettä merivedessä kuten Soini ja käyn harvoin kirkossa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu