Taistelu oikeuteen Suomen kansalaisena olla lämmin metsässä kaikkina vuodenaikoina

 Taistelu oikeuteen Suomen kansalaisena olla lämmin metsässä kaikkina vuodenaikoina

Se on ollut harrastukseni muutaman vuoden – turhaan tuuleen poliitikoille, viranomaisille ja medialle huutaen – sitten lähinnä lämpökynttiläpohjaisia ratkaisuja kehitellen.

Jalkaväen reservin luutnanttina maassa joka on Euroopan metsäisin – ja joka on täynnä puukalikoita ja kaatuneita rankoja mukaanlukien hakkuuaukeat – joista ei kukaan välitä eikä kukaan mihinkään käytä. Ja jotka ei sieltä lopu pienellä tulikäytöllä koskaan.

Reservin luutnanttina ja kauaskantoisena strategisena ajattelijana sanoisin.

Kattavalla polttopuunkäyttökiellolla – pölkkypäiden toimesta – Suomi menettää perustavan kansalaiskykynsä puolustamiseensa.

Perustaidon pysyä lämpimänä tilanteessa kuin tilanteessa ja yksin – kun kansalaiset eivät pääse oppimaan tulenteon ja lämpimänä pysymisen hallintaa metsässä kaikissa olosuhteissa.

Niin ei tapahdu – sillä miksi suomalaiset menisivät etenkään talvella retkeilemään metsään – kun siellä tulee satavarmasti kylmä vaikka mitä tekisit ellet saa tehdä puista aitoa elävää tulta edes kannettavaan muutaman kilon kaminaan jonka lämpöhyödyllinen käyttö on paljon avonuotiota tehokkaampaa vähemmillä puilla ja ilman savun hajuja vaatteisiinsa saamista – kaminan piippu kun johtaa savun avotilassa ilman telttaakin  savun ylhäältä pois. Ja samalla mahdollistuu vaikka minkälaisten ruokaherkkujen valmistaminen kuuman kaminan päällä – ja se on oikeasti tosi polttavan kuuma – mutta ei vaarallinen vieressäkään kunhan siihen ei koske. Joten sen vierellä voi erittäin hyvin turvallisesti lämmitellä.

Ei sitten niin yhtään viisasta nykytouhua miltään kantilta – jopa Suomen puolustuskyvyn perustavimman taidon hävittäen. Perussissitaidot metsässä joka vuodenainana. Minä pitäisin tätä asiaa paljon vakavampana asiana kuin sotilaiden fyysistä kuntoa – koska fyysinen kunto lopahtaa siihen jos on toimintakyvyttömyyteen asti kylmä kun ei osaa tulta tehdä eikä peruslämpimänä pysymisen taitoja – kun niitä ei koskaan päässyt luonnossa oppimaan puunpolttokiellon takia. Äärimmäistä hölmöyttä.

Sanooko komppanian päällikkö nykyään partiointikäskyn antaessaan näin, onko se puolustusvoimien ohjesäännössä:

” Menkää tekemään tämä tehtävä – osaatteko tehdä nuotion ja pysyä lämpimänä jos ette pääsekään heti takaisin tai se sotilas joka ehkä eksyy päiviksikin.”

Suomalaisten nykyisistä kansalaisten – 900 000 reserviarmeijana – sissiperusvalmiuksista tulee mieleen se taso miten venäläiset kyyhöttivät kuoliaaksi paleltuen asti maakuopissa Raatteentiellä.

Tästä nyt pitäisi puolustusvoimissa ymmärtää että etenkin jokaisen sissin perusvarustukseen pitää kuulua pieni vanha teräskamina piipulla – jonka voi panna vaikka jalkojen väliin panna palamaan pienellä tulella täysin piilotetulla tulen palamisella ja vähällä savulla. Puhumattakaan että se voisi olla lumi- tai maakuopassa tai laavukankaan alla.

Semmoinen kamina 20x10x10 cm voi painaa 1,5 kiloa ja laavukangas 500 g ja siihen pieni kirves muutama sata grammaa. Kyllä se sissin lämpimänä pitää.

Lämpökynttiläkokeiluistani. Tämä Winnerwellin kamina ilman putkia painaa vajaa 5 kg. Ja kun sinne panee kuusi lämpökynttilää koko kaminan mitalle niin se tulee niin kuumaksi ettei siihen voi koskea. Mutta silti sen voi pitää istuessaan vaikka jalkojen välissä itseään lämmittämässä. Sillä sen paksu teräs varaa tehokkaasti lämmön itseensä ja hohkaa kivasti ympärilleen.

On helppo kuvitella että puoleksi tuossa koossa se on ihan riittävä sissin lämmönlähteeksi kannettavaksi mukana. Ja tulta voi polttaa ettei kukaan näe.

https://www.erikoistukku.fi/product/6630/winnerwell-nova-stove-ii-ultrakevyt-64kg-telttakamiinaretkiliesi-keittotasolla–kipinasuoja-ja-vedonsaadin

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu