Tällä tekstillä pääset paikallistamaan kuinka osaat ajatella – ja paikallistamaan etiikkaasi.

Tällä tekstillä pääset paikallistamaan kuinka osaat ajatella – ja paikallistamaan etiikkaasi.

Samalla pääset katsomaan silmästä silmään miten vähän osaatkaan ajatella empaattisesti ja eettisesti inhimillisessä kentässä.

Kuinka uskot pahuuteen hyvyyden sijasta joko syystä että olet oikeasti paha tai koska olet pettynyt niin uskossasi hyvyyteen – niin että pelaat pahan pussiin vaikka et niin sisimmältäsi haluaisikaan.

Ja kaikki tuo on johtanut siihen että oikeastaan et osaa ajatella juuri ollenkaan – pyörit samoissa asenteissasi ja ennakkoluuloissasi kaltaistesi joukossa ja heiluttelet mitä tahansa irtoslogania hokemalappuna mielessäsi tai julkisesti – yhtä itsenäisesti kuin puu vaikuttaa siihen kuinka tuuli heiluttelee sen lehtiä.

Ikävä sanoa mutta paljastut todennäköisesti alempana olevan teksini luettuasi paitsi eettisesti epäeettisyyteen itse itsesi ja muiden harhaanjohtamaksi, uskot pahuuteen hyvän sijaan ja oikeinpa puolustat pahuutta, et osaa oikeastaan ajatella ja et etenkään itsenäisesti.

Epäilen itse että olen luultavasti ainoa joka on vienyt tämän kirjoituksen kohteena olevan asian dynaamisena kokonaisajatteluna näin loppuun saakka kuin seuraavassa tekstissä ilmenee

Ole nyt siis tarkkana – mihin kohtaan tekstini dynaamisessa asioiden eteenpäin viemisessä pysähdyt – niin että se mitä siitä eteenpäin luet onkin sinulle uutta ja ajatusmaailmaasi ja arvojasi ja etiikkaasi avartavaa – niin paikallistat siitä mihin joukkoon kuulut – eettisyyden, empatian, dynaamisen ajattelukyvyn, loppuun viedyn kokonaisajattelun, pahuuteen uskomisen, ajattelusi itsenäisyyden suhteen.

Ja miten eettisesti rohkea henkisesti oikeasti olet – edes ajattelun saati tekemistesi suhteen

Mutta muista että se miten sijoitut noiden suhteen ei riipu koulutustaustastasi tai -tasostasi – joten älä ota sitä ennakkoasenteeksesi tässä ajattelusi peiliin katsomisessa – koska mikään koulutus ei ole tae sillä että osaat ajatella niin kuin jatkotekstissä ajattelen.

Lisäksi tuo teksti tuo perusteellisesti selväksi aforismini periaatteen – kun napaansa tuijottaa ei näe nenäänsä pidemmälle. Jota periaatetta esimerkiksi ihmiskunta ei ehkä ehdi oppia ennen kuin ilmastonmuutos murjoo sen pahasti rammaksi.

*****

No niin – aloitetaan.

Pääministeri Sanna Marin sanoi vaalitentissä näin – hän haluaa että kaikille nuorille pitää olla tarjolla kesätyöpaikka.

Valtaosa ihmisistä ehkä Sanna Marin mukaan lukien ajatteli sitä hyvän tahdon eleenä, nuorista välittämisenä, tai moni piti sitä lapsellisena pikkupuuhasteluna joka nyt ei alkuunkaan kuulu pääministerin esitettäviin asioihin etenkään puolueen puheenjohtajan vaalitentissä.  Moni varmaan hymähti – no niin, mennään eteenpäin.

Marin varmaankin osoitti sillä selkeästi sen – että uskoo hyvän tekemisen tuottavan hyvää.

Moni pitää sitä varmaankin naiivina uskona tässä pahassa maailmassa – ajatellen – miten reilusti yli 30 vuotias voi olla noin naiivi. Ja ryhtyy murjomaan Marinia antaumuksella pahan tahdon ja suoranaisen pahuuden joukkotyperyydessä oikeaan uskoon – että millainen tämä maailma oikeasti on – paha tässä maailmassa pärjää ja paha saa parhaimman palkan tässä maailmassa.  Ei se joka ajattelee vähänkään muuta kuin omaa etuaan

Ja niin pahuuden palvelijoiden tomppelijoukolta jää seuraava ajatteluketju kokonaan ajattelematta – ei heillä ole siihen edes eettistä pohjaa ja kun ei ole sitä ei ole siihen ajattelukykyäkään. Ja eikä he ikinä olisi voineet uskoa että se mitä nyt tässä jatkossa kirjoitan voisi olla niin perustavanlaatuisesti yhteiskunnallisesti totta ja merkittävää – lähtien ajatuksesta – jokaiselle nuorelle pitää taata kesätyöpaikka.

Jossa tämän seuraavan hyvin perustellun ajatusketjun lähtökohta on se – että Sanna Marin eettisesti sankarillisesti itsensä likoon pannen uskalsi esittää perusarvonsa että hyvyys tuottaa hyvää. Ilman sitä tämä teksti ja ajattelu olisi jäänyt ilman sitä yhteiskunnallista viitekehystä joka sillä on – vaikka se ajatteluna olisi silti voinut syntyä. Siis Sanna Marinin lause stimuloi viitekehyksen tälle ajattelulle.

Miksi siis se että kaikilla nuorilla pitää olla kesätyöpaikka – on tällaisen tekstin arvoinen kuten ylhäällä kirjoitan.

Näin.

Miten kokee nuori nuoruutensa kotipaikkakunnallaan – etenkin maaseutupaikkakunnalla – sen ainoan nuoruutensa sillä ainoalla  kotipaikkakunnalla – kun hän ei saa kesätöitä.

Hän saattaa ajatella – kaikki kesät samaa, ei ole itse hankittua rahaa, en ole osallinen, en voi ostaa omilla rahoilla mitään, olen toisarvoinen, kotipaikkakunnallani kesätyöt jaetaan paikkakunnan eliitin lapsille, näen koulussa kiusaamista ja kenties itsekin sitä koen eikä kukaan siitä oikeasti välitä ihan kuin kiusaaminen hyväksyttäisiin kotikunnassani ja koko maailmassako jota olen vielä kovin vähän nähnyt, minua jopa syrjitään tai itse itseäni syrjin kun minulla ei ole kesätyöpaikkaa enkä voi iloita ja olla ylpeä siitä että minulla on itse hankittua omaa rahaa. Tämä tekee huonoa itsetunnolleni ja uskooni itseeni, ajattelisinko että vika on minussa etten mitään sille voi kun ei kotikuntanikaan voi ja että alistun siihen.

Vai vaikka alistuisin niin sitten kuitenkin sisimmässäni sallin ajatuksen tai se tapahtuu automaattisesti.

Tämä ainoan nuoruuteni ainoa kotipaikkakunta oli minulle niin paska että olen helpottunut kun täältä lähden ja pääsen – enkä varmaan tänne palaa enkä tule perustamaan tänne perhettä – saattaakseni lapseni saman paskan kohteeksi nuoruudessaan kuin minkä itse koin.

Mitä tästä nyt sitten opimme – mikä on tämän Sanna Marinin rohkean eettisen avauksen yhteiskunnallinen kokonaiskantama etenkin maaseutukunnissa.

Se että nuoret pakenee heidän nuoruudelleen kelvotonta kotikuntaansa vieläkin kelvottomampaan kovempaan ja kylmempään kaupunkimaailmaan.

Ja kun maaseutupaikkakuntien erityisesti yritykset eivät takaa että joka ikisellä nuorella valikoimatta on kesätyöpaikka ja reilu kohtelu – niin nämä samaiset yritykset omaa tyhmyyttään takaa sen että he itse aiheuttavat maaltapakoa vailla paluumuuttoa. Tyyliin mitä huonommin paikkakunta yrityksineen koulukiusaamista myöten kohtelee nuorisoaan sitä yksisuuntaisempaa on maaltapako.

Ja sitä varmemmin maaseutukunnilta hiipuu elinvoima ja yrityksiltä työvoima – kun nuoret lähtee ainoan nuoruutensa ainoalta kotipaikkakunnalta pettyneenä ja taakseen katsomatta – eivätkä tuo perhettään ja lapsiaan kotipaikkakuntansa murjomaksi

Joten – hurja johtopäätös on jopa se

Että yksi suomalaisen yhteiskunnan ja aluepolitiikankin suurimpia pahantekijöitä ovat maaseutupaikkakunnat – joissa on koulukiusaamista ja joissa jokaikiselle nuorelle ei löydy kesätyöpaikkaa hyvällä kohtelulla ja  kotiuttamisella hyvään työelämään.

Tässä kohdin pitää sanoa – veikkaan että etenkin keskustan paikoin suorastaan maaseutufasistiset puoluevaltaelitistiset otteet ovat edellä kuvatun yhteiskunnallisen pahuusdynamiikan päälähde. Eikä kaksinen rooli ole yritysmaailman usein kokoomusvoittoisella näyttävästi kevätpuuhailevalla teidenvarsien roskienkeräily yrittäjäporukallakaan ” tässä me pidämme hyvää huolta kunnastamme, huomaatteko – mutta ei me nuorille kesätyötä taata ”.

Se on niin että tyhmyys ja epäeläytyvä epäeettisyys on kuin paita ja perse. Toinen haisee ja toinen yrittää peitellä sitä.

Huh nyt sentään – kuinka paljon viisautta kätkeytyikään Sanna Marinin eettiseen rohkeuteen sanoa puolueen puheenjohtajana ja pääministerinä varmasti kaikkein odotetuimmassa kuntavaalitentissä:

” Minusta jokaiselle nuorelle pitää taata kesätyöpaikka ”.

Eikös olekin ihmeellistä tämä eettinen eläytyvä dynaaminen kattava loppuunsaakka viety ajattelu.

0
eerojuhani vaarala
Ruovesi

Vanha puheenvuorokonkari jotenkin peruutti tänne.

Taisi eksistentiaalifilosofi Sartre sanoa - maailmaa ei ole tehty nähtäväksi vaan muutettavaksi.

Picasso sanoi - säännönmukaisuudesta poikkeamisesta aukeaa variaatioiden valtakunta.

Näillä mennään.......

Kehittämälläni eettis-realismin aatteella - mitä enemmän asiassa on sekä etiikkaa että realismia, sitä parempi se on ratkaisuna - etiikan peruskallio on jokaiselle elolliselle hyvä elämänkaari muita tarpeettomasti vahingoittamatta

https://jussivaaralathoughts.blogspot.com/

Puoluekantani:
Kallistun vasemmalle kun pyyhin oikealla keskeltä, ja se mikä sieltä tulee muuttuu vähitellen vihertäväksi, puhun ruotsia huonosti, enkä huuhdo persettä merivedessä kuten Soini ja käyn harvoin kirkossa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu