Sammio
Kirjaudu blogeihin

Tiedote

Blogisti, oletko aluevaltuutettu tai kuntapoliitikko? Saat asiasta merkinnän profiiliisi tekemällä ilmoituksen ylläpidolle: Ota yhteyttä

Talouselämä ei halua päästää työvoimaa kysyntä-tarjontakelluntaan palkkakilpailuineen

 

Talouselämä ei halua päästää työvoimaa kysyntä-tarjontakelluntaan palkkakilpailuineen

Eikä etenkään julkista sektoria – koska se paisuttaisi julkisia kuluja.

Sitten toimii kysynnän ja tarjonnan vaaka kuitenkin niin että hoitajat irtisanoutuu – markkinareaktio sekin – maksetaan liian vähän ja kohdellaan huonosti.

HS

” Hoito- ja hoiva-alan ammateissa on krooninen työvoimapula, Kauhanen muistuttaa.

”Talousteorian mukaan jos on pulaa [työntekijöistä] niin sen pitäisi näkyä myös palkkauksessa. Eli jos on vaikea saada henkilöstöä, kyllähän siitä näkee, että pitäisi lisätä resursseja sinne puolelle, että tilanne voidaan hoitaa”, hän sanoo.

”Se on minusta ihan selkeää, koska näköpiirissä ei ole muutosta. Näissä ammateissa kysyntä ei vähene, koska meidän väestömme ikääntyy, ja ammattiosaajien tarve lisääntyy.”

Kauhanen huomauttaa, että tutkimuksen mukaan palkkauksen lisäksi alojen työpaikoilla pitäisi hoitaa kuntoon monia muitakin asioita. Tällaisia ovat esimerkiksi työolot ja johtamisen ongelmat, joilla on merkitystä näiden ammattien vetovoimaisuuteen. ”

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000008745230.html

+2

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu

Kommentit (12)

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kommentoida.
 1. emailjuuso

  Väitteesi siitä, ettei talouselämä tue oikeaa palkan hinnoittelua on epätosi.

  Työvoiman oikean hinnoittelun sotkevat liittojen joukkosopimukset. Ei palkoista voi sopia oikeudenmukaisesti pakottomalla tekijät samaan palkkaan osaamisesta ja tehdyistä suoritteista sekä laadusta riippumatta.

  Vasemmistolainen typerä solidaarisuus vie mahdollisuudet hyviin ansioihin parhailta.
  Palkkaerojen tulee kasvaa tuntuvasti ja on siirryttävä palkkahaitareihin, jotka sallivat maksaa huonolle hoitajalle 2.000€ kuussa ja parhaille vaikka 10.000€ kuussa.

  Solidaarisuus jatkuu vasemmistolla myös verotuksessa. Lopputulos on, että solidaarisuus palkitsee huonon ja laiskan työntekijän ja rankaisee parhaita siitä huolimatta, että he työllään maksavat solidaarisuuden ja tulonsiirrot.

  Yksityisellä puolella on normaalia, että kukin neuvottelee itse palkkansa. Niin tein minäkin yli 50 vuotta.

  +1

  Ilmoita asiaton viesti

  • eerojuhani vaarala
   Eerojuhani Vaarala #3655519 Kirjoittaja
   Vastaus kommenttiin: #3655504

   Unohdit palkkahaitaristasi Elon Muskin. Mutta onko hän niin hyvä – tai enää edes hyvä – jos hänen ja kaltaistensa ylisuurien tulojen vuoksi tapahtuu maailmassa vaikka mitä ikävää kuten köyhyys.

   Eli raja pitää palkkahaitarille vaikka toisaalta osaamis-, kyky ja aikaansaannospohjaista pitää osittain palkka olla.

   Mutta – ei yhteiskunnan tehtävä ole eriarvoisuuden kasvattaminen vaan päinvastoin. Siksi tuloille pitää asettaa katto.

   0

   Ilmoita asiaton viesti

   • emailjuuso
    Vastaus kommenttiin: #3655519

    Höpö höpö. Jos palkan suuruus määräytyy työn tuottavuuden mukaan, se ei ole eriarvoisuuden edistämistä.

    Sinä haluat edistää vain laiskuutta ja tekemättömyyttä sekä kateutta. Yhteiskunnan tehtäviin ei kuulu palkkojen määrittely yhtään. Se kyllä tekee sitä epäsuorasti verotuksen kautta eli asettaa ihmiset eriarvoiseen asemaan.

    Jos ymmärtäisit talouselämästä ja tuotannosta jotain niin tietäisit, ettei Elon Musk ole syyllinen maailman köyhien määrään. Hän ei kilpaile heidän kanssaan samassa elinkeinossa. Hän on myös tuottanut jotain häysin uutta talouteen. Talouden ja vaurauden koko ei ole mikään vakio kuten kakku, jota sitten jaetaan.

    Syypäitä ovat köyhät itse, jos kyse työikäisistä ja kykyisistä. Heidän on tehtävä itsensä eteen enemmän.

    Syyllinen voit olla sinäkin, jollet ole maksanut kunnolla veroja elämäsi aikana.

    +1

    Ilmoita asiaton viesti

    • emailjuuso
     Vastaus kommenttiin: #3655541

     Tämäkään ei aina mene näin kuin luulet. Ensinnäkin perinnöt kuuluvat edesmenneen perheelle eikä yhteiskunnalle tai sinulle. Rahat tienannut on se, joka tietää keille ne haluaa antaa. Onneksi on edelleen sangen helppoa kiertää perintöverot kokonaan.

     Monet perheyritykset ovat olleet monen perheenjäsenen työn tulosta. Myös muu varallisuus voi olla. Rakensin aikanaan isäni kanssa kolme taloa ja kyllä niiden oikea perijä olin mm minä ei sosiaalidemokraatit .

     +1

     Ilmoita asiaton viesti

 2. eerojuhani vaarala
  Eerojuhani Vaarala #3655527 Kirjoittaja

  Kysymys kuuluu toisesta suunnasta – että kuinka paljon yhteiskunta panee rahaa konkurssikypsien yritysten pystyssäolon pumppaamiseen, kuinka paljon annetaan rahaa liian epämääräisille hankkeille tutkimatta niitä kunnolla. Ja pitäisikö olla niin että annetaan vaan hyvien tuotteiden alkuun eikä yhyään pitemmälle.

  Meinaan kaikki nuo pyhiin lehmiin yrityksiin pumpatut perusteettonat rahat on hoitajien palkkakuopan kaivamista.

  0

  Ilmoita asiaton viesti

  • emailjuuso
   Vastaus kommenttiin: #3655527

   Taloutemme varat tuottavat juuri yritykset. Ne tuottavat myös sairaalakiinteistöt, lääkkeet, tarvikkeet ja sairaaloiden laitteet kuvantamisesta laboratorioon ja vuodeosastoille sekä ambulansseihin.

   Hoitajien palkkakuoppaa edistää valtion varattomuus, joka johtuu työkykyisten elättämisestä Kelan varoilla, rahan syytämisestä ulkomaille, elintasomuuttajista ja ylisuuresta byrokratiasta.

   +1

   Ilmoita asiaton viesti

 3. eerojuhani vaarala
  Eerojuhani Vaarala #3655537 Kirjoittaja

  Talouselämä ei halua ottaa työvoimaa samanlaiseksi kriittiseksi tekijäksi kuin on raaka-aineet tai komponentit – että kun ei niitä ole niin toiminta pysähtyy.

  Konkurssi pitää sallia jos ei saa tekijöitä. On yrityksen huonoa johtamista jos ei selvitä etukäteen saako työvoimaa vai ei.

  Ja ei saa jos ei maksa hyvin. Ja kun ei halua maksaa kilpailukykyisesti niin huudetaan valtio apuun.

  Ja sitten rientää valtio apuun ja luo kaikenlaisia tyämarkkinavääristymiä – ja väittää ettei ole osapuoli työmarkkinoissa.

  0

  Ilmoita asiaton viesti

  • emailjuuso
   Vastaus kommenttiin: #3655537

   Suomessa ei rahoiteta yhtiöitä työvoimapulan takia. Työlupia kyllä annetaan tähän vaivaan. Rahoitusta ja takuita on annettu kysynnän hetkellisen romahduksen takia tai tuotekehitykseen ja vientimarkkiointiin.

   Tiedä tämän, koska olen ollut näitä rahoja jakamassa jo 80- luvulla. Toki jaoissa on tehty joskus virheitä.

   +1

   Ilmoita asiaton viesti

   • eerojuhani vaarala
    Eerojuhani Vaarala #3655607 Kirjoittaja
    Vastaus kommenttiin: #3655556

    Vai ei. Työllisyyden vuoksi pannaan vaikka kuinka valtion rahaa – mutta vain teolkisuuden ja teknologian. Muista ei ole väliä. Muu työ on teollisuuden ja teknologian tukityötä tai muuten vaan turhaa ajanhukkaa ja puuhastelua. Josta valtion ei pidä makzaa mitään. Eikö olekin juuri juztiinza niin Juha Hämäläinen

    0

    Ilmoita asiaton viesti

  • eerojuhani vaarala
   Eerojuhani Vaarala #3655604 Kirjoittaja
   Vastaus kommenttiin: #3655537

   Nytkin yritykset valittaa alvariinsa työvoimapulaa. Mikseivät hanki sitä. Jos ei pysty niin sitten yrityksellä ei ole toiminyaedellytyksiä. Ja yritys pitää lakkauttaa.

   0

   Ilmoita asiaton viesti