Tämä Migrin touhu on ammattitaidotonta työntekijöiden maahantuontia – ja pitää kääntää systeeminä ympäri

Tämä Migrin touhu on ammattitaidotonta työntekijöiden maahantuontia – ja pitää kääntää systeeminä ympäri

On järjetöntä pompottaa ihmisiä tuollaisella matkustamisella.

” Karjalaisen leipurikandidaatin on pitänyt matkustaa kolmesti Suomen Vietnamin edustustoon 1350 kilometrin päähän kotoaan. ”

Toiseksi tuollaiset tunteeko kakkureseptejä testit on naurettavia.

” Perusteluissa todetaan, ettei vietnamilainen kondiittori ei osaa nimetä yhtään länsimaista kakkua tai kertoa, miten esimerkiksi porkkana-, juusto- tai mutakakku valmistetaan.

Karjalaisen mukaan työntekijän ei olisi niitä tarkoitus edes valmistaa: hän haluaa leipurin, joka osaa valmistaa vietnamilaisia leivonnaisia. ”

Kolmanneksi suomalaiset ammattitaitovaatimukset tuollaisina on soveltumattomia ulkolaisiin työntekijöihin.

Koko hakijoiden arviointi vaikuttaa enemmän minun vanhan rekrytointikonsultin silmissä puoskaroinnilta kuin osaamiselta.

Minkäänlaista näköalaa hakijan motivaatiosta ja kehityskyvystä ei näy – hakija dynaamisena ihmisenä pyrkimässä subjektina johonkin ei näy mitenkään.

Kyseessä oleva menettely on kuin koneen osan valitsemista koneeseen jota valitsija ei tunne.

Ja lisäksi paranoidisepäilevältä pohjalta.

Sehän osaamattomuuden tuplamunaus – ei ole mitenkään nykyaikaa että hakija dynaamisena johonkin pyrkivänä subjektina ei tule mitenkään tule esiin ja käsittelyyn – vaan takerrutaan johonkin kakkureseptiin – todellista rekrytoinnin amatööripuuhastelua.

Lisäksi se on suoranainen kardinaalimunaus ettei työnantajaan ja hakijaan lähtökohtaisesti luoteta.

Lähtökohta ei voi olla että otamme sinut maahan vaikka emme sinuun tai työnantajaan luota – vaan päinvastoin – koska luotamme. Eihän yhteiskunta eikä vaikkapa ruokakaupassa käynti voi mitenkään onnistua jos ei luota mihinkään.

Ja koko Migrin touhun perusvirhe on se – että se pyrkii mahdottomaan – selvittämään ulkomailta tulevan työnhakijan etukäteen – eikä osaa tehdä sitä edes kulttuuririippumattomasti vaan puuhastelee mm meikäläisillä kakkuresepteillä.

Se ei toimi – eikä palvele yritysten työvoimatarvetta ollenkaan – ja vie työnantajilta mahdollisuuden vaikuttaa siihen miten työntekijä menestyy – sillä että Migri päättää siitä työantajan syrjään sysäten.

Koko järjestelmä pitää keikauttaa ympäri.

Tehdään niin että otetaan matalalla kynnyksellä työntekijöitä jos heille on työpaikka – ja vasta jälkikäteen tehdään seuranta työpaikalla ja työnantajankin kanssa miten työsuhde ja muu elämä on onnistunut.

Eli on työluvan koeaika seurantoineen. Jossa samalla Migri aikuisen oikeasti oppii työkenttänsä empiriasta luulottelun sijaan.

Nyt Migri yrittää selvittää mm laittomuutta etukäteen johon sillä ei yksinkertaisesti ole realistisia mahdollisuuksia. Tekee tavallaan tuplatyön kun mukaanluetaan tarkastukset. Ensin luullaan että tuli selvitettyä – sitten tarkastuksissa selviää ettei selvitettykään.

Ja Migri erityisen törkeästi laiminlyö näkökulman että työntekijä on subjekti ja voi kehittyä, kuten myös työnantaja ja myös he yhdessä.

Tällä tavalla saadaan yrityksille työntekijöitä, annetaan heille molemmille kehitysmahdollisuus ja vapautetaan Migrin työvoimaa osaamattonasta rekrytoinnista tehokkaampaan ja inhimillisdynaamisempaan tarkastustoimintaan.

Juttuhan on niin että poistin tällä tekstilläni valtavan typeryystulpan Suomen ulkomaisen työvoiman saannilta.

” Karjalainen haluaisi mieluiten työntekijöitä entisestä kotimaastaan Vietnamista, sillä hän haluaisi laajentaa aasialaisten tuotteiden valikoimaansa.

20 vuoden aikana yritys on tarjonnut työtä useille vietnamilaisille, mutta viimeisin työlupaprosessi on ollut erityisen pitkä. Leipurin työlupaprosessi päättyi kahden vuoden odotuksen jälkeen Maahanmuuttoviraston kielteiseen päätökseen vuoden 2021 alkupuolella. Karjalainen on valittanut päätöksestä hallinto-oikeuteen.

Pitkää prosessia ovat hidastaneet koronan tuomat matkustusrajoitukset. Karjalaisen leipurikandidaatin on pitänyt matkustaa kolmesti Suomen Vietnamin edustustoon 1350 kilometrin päähän kotoaan.

Ylen näkemässä Migrin kielteisessä päätöksessä työntekijän esittämää selvitystä ammattitaidostaan pidetään epäuskottavana ja ristiriitaisena.

Perusteluissa todetaan, ettei vietnamilainen kondiittori ei osaa nimetä yhtään länsimaista kakkua tai kertoa, miten esimerkiksi porkkana-, juusto- tai mutakakku valmistetaan.

Karjalaisen mukaan työntekijän ei olisi niitä tarkoitus edes valmistaa: hän haluaa leipurin, joka osaa valmistaa vietnamilaisia leivonnaisia.

– Vaikka minä yritän kovasti, en ehdi kaikkea itse.

Tällä hetkellä yrittäjä tekee kymmenien muiden leivonnaisten ohella noin 4000 kevätkäärylettä käsin viikossa.

Yrittäjä loukkaantui epäilyistä

Migri perustelee luvan hylkäämistä myös sillä, ettei hakija tiennyt yrityksen nimeä, osannut kertoa tarkasti, missä Kannonkoski sijaitsee tai tunne riittävän hyvin työehtojaan.

Migri perustelee päätöstään myös sillä, että työntekijä on mahdollisesti vaarassa joutua työnantajan hyväksikäyttämäksi. Karjalainen sanoo pahoittaneensa epäilyksestä mielensä.

– Se on hyvin loukkaavaa. Minä olen kunnon veronmaksaja.

Migrin päätöksen jälkeen AVI teki viime kesänä leipomolle yllätystarkastuksen ulkomaisen työvoiman käytöstä. Huomautettavaa ei löytynyt. ”

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu