Tämä on merkittävä viesti siitä että ihmisten tulee kriisien aikakautena maksaa niin sodan kuin ympäristönsuojelunkin hintaa

Tämä on merkittävä viesti siitä että ihmisten tulee kriisien aikakautena maksaa niin sodan kuin ympäristönsuojelunkin hintaa

Merkittäviksi kysymyksiksi jääkin miten kustannukset jaetaan ja ketä autetaan ja miten selviytymään kustannuksista.

Toinen merkittävä viesti tässä on että kaikilla tahoilla kansalaisia myöten pitää olla – sekä riskivarautumista – että joustopelivaraa – tilanteisiin joissa joustoa yhteisen hyvän selviytymiseksi tarvitaan.

Ja kaikkien tahojen tuota joustoaan on myös käytettävä.

Maailma ei ole enää sellainen että kaikki on muuttumatonta ja turvassa.

Ja siitä selviämisen tärkeimpiä tekijöitä on riskijoustovara ja sen harkittu käyttö niin ettei turhaan rikota rakenteita jos se joustolla voidaan estää.

Eikä myöskään rakenneta riitoja sen vuoksi ettei muka sodan ja ympäristönsuojelun kustannuksia kaikkien tarvitsi maksaa – maksukatvealueita ei enää ole.

Mutta tärkeä selviytymisen väline on myös se että joutumalla virtaan siellä selviää parhaiten omaa aktiivisuuttaan käyttäen eikä ajelehtimalla virran mukana – eikä vain reagoiden vaan ennakoiden mitä vastaan tulee.

Hyvä esimerkki tuosta on kanoottitekniikka – virtaan joutuessaan pitää itse vaikuttaa siihen mitä tapahtuu – eikä vain antaa virran viedä.

Tämän pitäisi olla EU:lle ja lännelle myös selvä strategisen linjanmuutoksen paikka – pitää vaikuttaa eikä vain odottaa mitä tulee.

Ps. Korkeimmalla vallan tasolla pitää olla kykyä pohtia tämän abstraktiotason asioita – pelkkä reagointi- tai edes ennakointikyky ei riitä. Pitää myös ymmärtää asioita ja niiden dynamiikkoja kaikilla abstraktiotasoilla.

https://yle.fi/uutiset/3-12547971

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu