Tämä sananvapauspäätös on monisyisempi kuin miltä näyttää

Tämä sananvapauspäätös on monisyisempi kuin miltä näyttää

https://yle.fi/uutiset/3-12265354

Ensinnäkin se ei ole vain sananvapautta vaan myös esteettisen ilmaisun vapautta – sikäli että emootioita ilmaisevia sanoja ja sanontoja saa vapaammin käyttää.

Josta tulee kaunokirjallinen sävy poliittiseenkin keskusteluun.

Se on siis paitsi kielen ilmaisun niin myös kaunokirjallisuuden voitto – jossa esimerkiksi poliitikot muistelmissaan ja lukijat lukiessaan pääsevät herkuttelemaan kaunokirjallisilla käänteillä – eikä vain ilkeillä vaan myös kauniilla.

Ja se tuo politiikkaa lähemmäksi ihmisiä – ja poliitikonkin lähemmäksi ihmistä.

Mutta on tässä toinenkin tärkeä näkökulma joka tulee mediajutun ilmaisussa – ken leikkiin ryhtyy se leikin kestäköön.

Itse olen jo kauan viljellyt tyyliä että joka kimppuuni somessa asiattomasti hyökkää – niin erehtyy luullessaan että minä sivistyneesti vastaan.

Ehei – kuten olen useampaan kertaan aiemmin kirjoittanut – minä puhun sitten sitä kieltä jota asiaton kommentoija ymmärtää jos on ylipäätään ymmärtääkseen.

Asian perillemeno on parempaa kun istuttaa sanomansa kuten myös ilmaisevat vertauksetkin  hänen maailmaansa.

Ja kuulijalle tulee myös tunne että tuo puhuu minun kieltäni ja jotain ymmärtää hänen maailmastaan- eli on eläytyvääkin.

Hyvä esimerkki löytyy kun Arto Paasilinnan romaanissa Onnellinen mies siltainsinööri Jaatinen aloittaa puheensa duunareille sanoilla – ”Minä olen vittumainen mies jos annetaan aihetta” ja sitä rataa kunnes sitten yksi työntekijä sanoo toiselle – vaikuttaa reilulta mieheltä.

Siis ei ole pahaksi jos puhetyyliä soveltaa kuulijan mukaan – ja sen kielen mukaan ja sillä kielenkäytön tasolla jonka vaikuttaa ilmaisevan omakseen.

Eikä sen tarvitse sanomaa muuttaa – ilmaisutapaa vain.

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu