Tämä voisi sopia Suomen uudeksi ulko- ja turvallisuuspoliittiseksi doktriiniksi
Tämä voisi sopia Suomen uudeksi ulko- ja turvallisuuspoliittiseksi doktriiniksi
Venäjän puheita voi ja pitää kuunnella – nähdäkseen niiden läpi. Ei voi kääntää Venäjälle kokonaan selkää.
IL
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/e0d7b1b2-b36e-472e-a56e-cab33f9ac810
” On vaikea nähdä tilannetta, jossa Venäjän ulkoiset turvallisuusintressit lähialueillamme eivät olisi ristiriidassa omiemme kanssa. ”
On olemassa – juuri nyt – luoda tilanne jossa Suomen kohdalla – Venäjän ulkoiset turvallisuusintressit – ovat yhteneväisiä Suomen – ja jopa Naton ja Yhdysvaltojen turvallisuusintressien kanssa.
Se että – hyviin suhteisiinsa Venäjään nojaten – Suomi lupaa vartioida Venäjän Suomen vastaista rajaa ettei synny konflikteja Suomen ja lännen puolelta – jos Venäjä lupaa jättää Suomen kaikin tavoin rauhaan.
Jolle on motiivi Venäjälle siinä – ettei sille ole mitään järkeä tehdä mukavasta Suomesta itselleen vihamielistä naapuria – 1300 km rajalla – jonka takana Venäjällä ei ole juuri muuta tärkeää kuin Pietari ja Murmansk.
Sama systeemi on myös lännen, Naton ja Yhdysvaltojen etu – että näin Suomi vartioi tehokkaasti myös Venäjää myös lännen suuntaan.
Mitä Venäjä voi tästä oppia – sen että ei ole mitään järkeä konfliktoida ja ärsyttää vihamieliseksi Nato-maata joka ei ole vihamielinen.
Silti me voimme Venäjän kanssa keskustella – ja jopa reippaasti riidelläkin sen olematta mikään uhkaava konflikti.
Minusta edelläsanottu sopii hyvin Suomen uudeksi ulko- ja turvallisuuspoliittiseksi doktriiniksi.
Sotiemme jälkeen Suomi on vartioinut Venäjän Suomen vastaista rajaa Rajavartiostonsa voimin, ettei synny konflikteja Suomen ja lännen puolelta –– minkä Venäjä tietää aivan täysin.
Siitä huolimatta Venäjä ei lupaa jättää Suomea kaikin tavoin rauhaan, vaan uhkailee naapuriaan sotilaallis-teknisillä vastatoimilla, suorittaa GPS-häirintää Suomen alueelle, nimittelee Suomea vihollisekseen (jo lähes pari vuotta ennen NATO-jäsenyyttä: https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/hannumononen/venajan-puolustusministeri-pitaa-suomea-vihollisena/), tekee monenlaista kiusaa mm. sulkemalla Pietarin konsulaatin ja on lisännyt Suomen vastaista propagandaansa.
Pelkäänpä, ettei ehdotus riitä Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittiseksi doktriiniksi.
Ilmoita asiaton viesti
Niin – oletko varma ettei Venäjä tällaisesta ehdotuksesta kiinnostuisi.
Suomellekin paras on olla kääntämättä selkää Venäjälle ja luoda siihen vihollissuhteita – vaikka moni minä mukaan lukien ei voi enempää mitään inhota kuin mitä Venäjä nyt Ukrainassa tekee.
Sitä paitsi se ei ole Venäjän viholliseksi tekemistä eikä ehdotukseni mitätöimistä – että vaatii Putinin hallinnon kaatumista ja uusia kasvoja ja uutta linjaa johtoon.
Minä en ainakaan juutu siihen että Venäjä olisi sama jatkossa kuin se vuosisatoja on ollut. Minä olisin ensimmäisenä vaikuttamassa siihen suuntaan että se muuttuisi. Ja minulla on siihen hyvä asekin – olen aika hyvä psykologiassa ja asioiden uusiin asentoihin kääntelemisessä.
Ilmoita asiaton viesti
”Niin – oletko varma ettei Venäjä tällaisesta ehdotuksesta kiinnostuisi” –– jos vaikka kiinnostuu, niin se ei ainakaan näy Venäjän politiikassa, vaikka Suomi on toiminut sotien jälkeen ja toimii edelleen konkreettisesti käytännössä juuri ehdotuksesi mukaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ei vielä – mutta jos se nyt siitä kiinnostuu.
Sehän tarkoittaisi että Venäjä
1. Hyväksyisi Suomen Nato-jäsenyyden välttämättömänä pahana jota se ei voi muuttaa
2. Ja Suomen uuden ulko- ja turvallisuuspoliittisen doktriinin hyväksymisellä se valitsisi itselleen parhaan vaihtoehdon.
Minä en siis halua että suomalaisten ja venäläisten välillä syntyy vihollisuussuhdetta – joka betonoisi Suomen kannalta ja vihollisuushaluisten suomalaisten kannalta Venäjän juuri sellaiseksi kuin se nyt on.
Vaan haluaisin pyrkiä muuttamaan Venäjää.
Mutta silti heti valmis hyökkäämään Venäjälle jos Venäjä ajaa asiat siihen pisteeseen että se on välttämätöntä.
Kuvatakseni koko suhtautumiskirjoni Venäjään.
Ilmoita asiaton viesti