Tämän maailman pienin tuntipalkka on taiteilijoilla – se on varmaa – ja he tekevät myös eniten työtunteja – sekin on varmaa.
Tämän maailman pienin tuntipalkka on taiteilijoilla – se on varmaa – ja he tekevät myös eniten työtunteja – sekin on varmaa.
Kuten sekin että he ovat innokkaimpia tarttumaan työhönsä.
En ole taiteilija vaan harrastaja – mutta kysyn itseltäni.
Miksi piirrän niin paljon – siksi että viihdyn sen kanssa – ja en muuten kehittyisi.
Taide on suorittavaa työtä siinä missä putkiasentaminen, it-suunnittelu tai toimittajan työ.
Taiteessa ei kehity jos ei sitä tee kuin työtä vaan odottaa inspiraatiota.
Ei tule tyhjästä mitään inspiraatiota – inspiraatio ja ideat ja niiden kehittämisestä seuraava oma kehitys tulee taiteen tekemisestä.
Siksikin piirrän niin paljon.
Taide on työtä ja tekemistä – ja miten valtavasti työtä tekevätkään oikeat taiteen ammattilaiset – taiteilijat, kirjailijat, näyttelijät, soittajat, laulajat, tanssijat…
Paljon enemmän kuin ihmiset luulevatkaan – valtavasti ylitöitä vailla palkkaa – joka päivä.
Eivät he odota inspiraatiota takapihansa terassilla, nojatuolissa tai beachillä. He tarttuvat työhönsä – maksoi siitä joku jotain tai ei.
Tämän maailman pienin tuntipalkka on taiteilijoilla – se on varmaa – ja he tekevät myös eniten työtunteja – sekin on varmaa.
Kuten sekin että he ovat innokkaimpia tarttumaan työhönsä.
Jos taiteilija haluaa työstään palkkaa, tuotoksen pitää olla sellaista josta joku on halukas maksamaan…. Jos se ei onnistu, niin sitten kannattaa pitää harrastuksena ja mennä sellaisiin töihin josta jok7 on valmis maksamaan.
Ilmoita asiaton viesti
Mikä tässä sinua nirhaa että kuvailen taiteen tekijöiden arjen
Ilmoita asiaton viesti
Eipä nirhaa mikään. Kommentoin vain tuota pientä palkkaa. Minäkin olen maalannut akryyliväreillä, piirtänyt, soittanut pianoo ja kitaraa ja nyt on saksofonin vuoro, mutta en oleta kenenkään maksavan minulle näistä harrastuksista, koska en ole niin taitava että joku maksaisi, vaikka toki se olisi mukavaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kuvailin harrastukseni sinänsä miellyttävän työluontoisuuden kautta taiteilijoiden työteliästä arkea – itse tunnen sen siitä kun minulla oli kymmenisen vuotta oma bändi ja tiedän keikan vaativuuden treenipohjineen, matkoineen roudauksineen, 4,5 tunnin laulamisineen ainoana solistina ja synan soittoineen myös basistina. Se on kovaa hikistä työtä 8-10 h joka hetki.
Minä en ottanut mitään kantaa amatööritaiteilijoiden palkkaan blogissani – en mitään.
Se on sinun sanojesi laittamista minun suuhuni.
Kuvasin vain sitä minkä valtavan tuntimäärän etenkin klassisen musiikin taiteiöijat tekee etenkin staratasolla – usein12 h treeniä päivittäin, jatkuvaa matkustamista, lentoasemaodottelua, paikan päällä taas harjoittelua, konsertti, haastattelujen antamista.
Toki heillä on hirmupalkat, alemman tason artisteilla ei.
Esimerkiksi suurin osa kuvataiteiöijoista tekee pitkää päivää ja saa siihen nähden harvoin töitään menemään keskimäärin lienee 400-600 e per työ.
Halusin.siis valaista taiteen tekijöiden arkea tunnit/saatu palkka.
En ottanut mitään kantaa mihinkään suuntaan. Niin kuin kommentoijat
Ilmoita asiaton viesti
Sääli, ettet ollut neuvomassa van Gogh`ia.
Tämä taitaa olla ensimmäinen kerta, kun olen Vaaralan kanssa samaa mieltä.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä van Gogh teki muita töitä elättääkseen itsensä ja maalasi siinä ohessa. Oli töissä taidegalleriansa ja jopa opettajana. Kutsuiko hän sitten itseään taiteilijaksi vai opettajaksi?..
Ilmoita asiaton viesti
Minä kirjoitin vain van Goghin maalauksista – en mitään hänen muista tekemisistään.
Haluten osoittaa raskaimman mahdollisen sarjan esimerkillä – että ei taiteen arvo kulje käsi kädessä sen taloudellisen arvostuksen kanssa.
Mutta sehän on historiallinen tosiasia ettei lähes kaikki omassa ajassaan elävät ymmärrä alkuunkaan mitä historiallista heidän omassa ajassaan heidän nenänsä edessä tapshtuu
Ilmoita asiaton viesti
Tulipa vielä mieleen, jotta kuka voi kutsua tai tituleerata itseään taiteilijana… mikä ja miten se määritellään… sekö riittää, että harrastaa vai pitääkö sillä elättää itsensä?
Ilmoita asiaton viesti
Jani Virta – tiedät että olet blogeissani pysyvästi bannattu.
Ilmoita asiaton viesti
En nähnyt Virran kommenttia, mutta olen aivan varma, että asiaton se ei ollut. Virta sattuu kuulumaan niihin, jotka eivät jauha tyhjää tai alennu solvaamaan.
Sinullahan on ilman muuta oikeus poistaa kommentit, jotka eivät sovi näkemyksiisi. Muista kuitenkin, että asiallisen kritiikin poistaminen kertoo enemmän sinusta kuin kommentoijasta.
Ja eiköhän tämäkin poistu, koska koet tämän loukkaukseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Juha Hytönen:
”Virta sattuu kuulumaan niihin, jotka eivät jauha tyhjää tai alennu solvaamaan.”
Onko nämä Jani Virran kommentit Juha Hytösen mielestä asiallisia.
OPM
Vastauksena kommenttiin antero inkala.
Eikös kirjailijaksi saa kutsua itseään kahden julkaistun kirjan ja psykiatrisen osastohoitojakson jälkeen. Mitenköhän taiteilijoiden kohdalla menee määritelmä.
Ehkä yksi virallinen näyttely ja kaksi hoitojaksoa päihteiden käytöstä johtuen.
| Vastaa
Näytä lisätietoja
Valitse kommentti
KäyttäjäkuvaOPM
Vastauksena kommenttiin eerojuhani vaarala.
Kylläpäs taas ”höpöteistillä” ”pipo kiristää” jos joku esittää vähänkään eriävän tai oman mielipiteensä. Kokeile vaikka ”pimputtaa” pianoa. Se kuulemma rauhoittaa joitakin ihmisiä.
Kommentti poistuu…5, 4, 3, 2, 1 nyt..😃😃😃. Miksei poistunut jo… Nyt poistui
| Vastaa
Ilmoita asiaton viesti
Eivät olleet asiattomia. Ensimmäinen oli mielestäni sarkastista piruilua taiteilijaelämästä ja toinen sinulle osoitettu oli mitä ilmeisimmin vastaus sinun ärhäkkään kommenttiisi, jossa vaan epäilet, että kommentoijaa ketuttaa.
Minä kun en ole suuri ajattelija, niin yksinkertaisena ihmisenä ajattelisin kuitenkin niin, että jos kirjoittaa blogin ja joku on selvästi aivan eri mieltä, niin keskustelua ei synny, jos vastakommentti on luokkaa ” mikäs nyt nirhaa” ilman muita perusteluja.
Koska näytät olevan kansainvälisesti tunnettu kirjoittaja, niin miten paljon blogejasi (samoja tekstejä kuin Puheenvuorossa, mutta toisella alustalla) kommentoidaan ulkomailta? Ja esitetäänkö niissä lainkaan kritiikkiä sinun kirjoituksiasi kohtaan?
Ilmoita asiaton viesti
Panettelua ne oli.
Mitä tulee nirhaamiseen niin vääristelet totuutta – ottaen sanoja suustani joita sanoin – siten asettaen itsesi perustellusti banniuhan alle.
Kommentoin nirhaamiskommenttissani perustellen näin
” Mikä tässä sinua nirhaa että kuvailen taiteen tekijöiden arjen ”
Siinä on täydellisesti esitetty perustelu.
Ilmoita asiaton viesti
Oletko edes harkinnut, ettet avaa kommentointia lainkaan? Vai onko sinulla kommentointi ollut vain Puheenvuorossa muttei muilla alustoilla?
Ilmoita asiaton viesti
En edes harkitse enää kommentoinnin sulkemista. Putsaan kommentoinnin bannaamisen arvoisists.
Ja jalostan blogieni kommenyointia korkeammalle tasolle.
Ilmoita asiaton viesti
Eräs edelleenkin tuntematon – ainakin joillekin – taiteilija ei myynyt elinaikanaan yhtään työtään.
Vincent van Gogh.
Tapaus todistaa että taiteen arvoa ei voi kattavasti rahalla eikä taiteilija nimikettä sillä että työt käy kaupaksi.
Jotenkin se varmaan menee niin että joku pitää töistä ja nimittää tekijää taiteilijaksi ja kenties seuraa hänen tekemisiään.
Näin ollen taide ja taiteilijanimike on rahalla arvostamisesta riippumaton suure.
Eli taide ja taiteilijanimike on niiden arvostamisen suure.
Ammattitaiteilijoiden tekemisen määrän suhdetta kuvasin siksi että he ovat ammattilaisia ja ammattien ansiotasoa tavataan mitata suhteessa työmäärään.
Ilmoita asiaton viesti
Rami Ovaskainen ei pysynyt aisoissaan – tuli pysyvä banni blogeihini.
Täällä blogeissani kommentoi fiksut eikä asiattomuus-emotionaaliset.
Pian alan bannata myös niitä jotka panee blogeihini heidän omia sanojaan minun suuhuni.
Ilmoita asiaton viesti
Uusi Suomi sivuston sääntöjen vastaista toimintaa Vaaralalla. Ei täällä saa keitään bannata omasta blogikommentoinnista.
Ilmoita asiaton viesti
Vaadin kommentoijiltani asiallisuutta. Se on selvä vaatimus ja pysyy – ja kovenee niihin suuntiin joissa näen asiattomuutta kehittyvän.
Minä kitken omat blogini asiattomuuksista.
Ilmoita asiaton viesti
Blogger blogini kasvavan kv leviämisen toinen syy blogien ideoiden uniikkiuden lisäksi on.varmaan se – ettei siellä häärää asiattomat häiriköt häiritsemässä ihmisten blogilukukokemusta.
7 pv.
Finland. 431
United States
373
Germany
349
Singapore
175
Israel
157
Bulgaria
143
France
85
Spain
26
Japan
9
Ilmoita asiaton viesti
Aika varmoja yleistyksiä. On myös taiteilijoita, jotka elävät apurahoilla heidän tuotannostaan riippumatta.
Mutta hyvin pienituloisia yrittäjiä riittää, joiksi toki taiteilijatkin voi useimmiten laskea.
Ilmoita asiaton viesti
Ja taiteilijaeläkkeet vielä noin 1600 euroa kuukaudessa.
Ilmoita asiaton viesti
Muutamia vuosia sitten vaimoni ystävätär kertoi alkaneensa vihdoinkin seurustella. Tyyppi oli kuulemma taiteilija, maalasi tauluja.
Istuttiin sitten iltaa ja juotiin hiukan viiniäkin. Jossain vaiheessa sitten ystävätär ja taiteilija alkoivat moittimaan Suomen valtiota, etteivät tue taiteen tekemistä. Moittivat asumistukea ja peruspäivärahan pienuutta. Kysyin, että onko ammattisi siis taiteilija. Hän vastasi, että kyllä ja saa työttömyyspäivärahaa, mutta ei meinaa riittää elämiseen.
Olet siis työtön taiteilija… etkö voisi tehdä muita töitä. Ei voi kun pitää maalata.
Vai, niin aha..
Suhde ei kestänyt vuottakaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tämä yliyleistävä asenneviljelysi muuta faktoja mihinkään.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan laskettu tyypillisen maatalousyrittäjän tuntipalkkaakin. Pieneksi jää, vaikka moni on kovin kateellinen. Viime vuonna oli 5,2 euroa. Tietysti on olemassa niitä koviin tuloksiinkin yltäviä, mutta melko vähän lienee.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, maanviljely on vanhaa kulttuuria – en tiedä mutta luulen että luolamaalaukset taitaa olla vieläkin vanhempaa kulttuuria.
Ilmoita asiaton viesti
ELÄKÖÖNHUUTO TAITEELLE. Taide on vanhempaa kulttuuria kuin maanviljely
Maanviljelyn synty Lähi-idässä oli maatalouden historian se vaihe, jolloin Lähi-idässä siirryttiin villiviljan keräilystä sen viljelyyn. Tämä tapahtui noin 13 000 – 10 000 vuotta sitten.
Vanhin tunnettu esittävä luolamaalaus kuvaa sulawesinsikaa, ja se maalattiin Indonesiassa 45 500 vuotta sitten.
Historian vanhin tunnettu laulu on ylistys hedelmällisyyden jumalalle Nikkalille. Se sävellettiin nykyisen Syyrian tienoilla noin 3 400 vuotta sitten.
Ilmoita asiaton viesti
Bannauksen blogeistani saaneet tietää hyvin bannauksen perusteet. Kyse ei ole erimielisyyden sietämättömyydestä – vaan asiallisuudessa ja objektiivisuudessa pysymisestä.
Olen mm useita kertoja lähes kaikkien kommentoijien suhteen huomauttamaan että he tunkevat blogiini tai kommentteihini objektiivisuudeksi asioita joita siellä ei ole.
Ilmoita asiaton viesti
”Tämän maailman pienin tuntipalkka on taiteilijoilla – se on varmaa – ja he tekevät myös eniten työtunteja – sekin on varmaa.”
Ammatinvalinta ?
Ilmoita asiaton viesti
Mutta jospa tehtäisiin yhteiskunnan valinta – valittaisiin toisenlainen yhteiskunta ja toisenlaiset asenteet
Ilmoita asiaton viesti