Tätä ihmiskunta kasvavasti ja kiihtyvästi saa kun ei piitannut ilmastonmuutoksesta, monimuotoisuudesta ja lajikadosta

Tätä ihmiskunta kasvavasti ja kiihtyvästi saa kun ei piitannut ajoissa eikä piittaa vieläkään ilmastonmuutoksen, monimuotoisuustuhon ja lajikadon torjumisesta.

Milloin nämä teot muuttuu rikoksiksi ihmiskuntaa vastaan.

 Pitäisikö ilmastonmuutoksen, monimuotoisuustuhon ja lajikadon estämisestä ja haittaamisesta antaa vankeustuomioita.

https://yle.fi/a/74-20097259

Luonnonvoimat päästettiin valloilleen tuhoamalla monimuotoisuuden kyky sitoa niitä – ja nyt ne tulee täysin ennakoimattomana vyörynä ennakoimattomalla voimalla ennakoimattomiin paikkoihin maapallolla.

Yksi tyhmyys on vielä vältettävissä – se että panostetaan rajusti kaikenlaiseen lähitoimintaan – sillä pitkät keskitetyt globaalit arvoketjut ovat multifataalisesti haavoittuvimpia kasvavien luonnonvoimien edessä.

Suomessa lähitoimintana ruoka, energia, turvallisuus ja sosiaalinen huolenpito korostuu valmiusvaatimuksena juuri siihen paikkaan jos ilmastokatastrofi iskee kohdalle – mutta myös siksi että on välitön valmius auttaa muita lähellä olevia lähitoiminta-alueita jos ilmastokatastrofi iskee sinne.

Siksi nuo lähivalmiusasiat pitää viedä tehostetusti valtiolta kuntien asiaksi – sillä kuntien lähitoiminnalla pitää olla itsellään lähitoimintavalmius jos katastrofi iskee. Lienee varmaa että niissä kunnissa maailmassa kuolee katastrofeihin ihmisiä vähemmän joissa on tiedostettu lähivalmius kohdata katastrofi-iskuja.

Lähivalmiuden kärkeen kuuluu myös alueen topografianalyysi – että mihin tulvivien vesien vyöry iskee – millä aikataululla – eli miten nopeasti kukin alue pitää evakuoida – ja millä voimalla – että tiedetään mitä rakenteita pitää vahvistaa – missä tulee maanvyöryjä – asiat jotka tulee erittäin kalliiksi sekä ihmishengissä ja rahassa jos niin ei ole tehty.

eerojuhani vaarala

Akuutti kysymys kuuluu - onko Kiina sytyttämässä Venäjän propagandaopeilla Eurooppaan ja Aasiaan maailmansotaa

***

Pitäisikö Euroopan reunavaltioiden ampua Mainilan laukaukset - että päästään tositoimiin Venäjän nujertamiseksi.

https://yle.fi/a/74-20098829
***
Itsekkyyden etiikka - että paras on kun kaikki ajattelevat vain omaa etuaan - on ajautumassa maailmassa täydelliseen konkurssiin.

Sillä edes realiteetit ei kestä sitä saati sitten etiikka.
***
Tavallisten ihmisten tavallinen arki tuhoaa kaikista eniten ja kaikista varmimmin luontoa ja ihmiskunnan tulevaisuutta - kun he eivät osaa käyttäytyä luontoa kohtaan.

https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/7a265f25-3486-4141-aaba-2703cf46d42c

***

Lyhyt kertaus kehittämästäni eettis-realismin aatteesta ja muista ajattelutavoistani.

EETTIS-REALISMI

Eettis-realismin perusta on kaksi lausetta

1. Mitä enemmän asiassa on sekä realismia että etiikkaa - siis molempia - sitä parempi asia on ratkaisuna

2. Etiikan määritelmä - jokaiselle elolliselle hyvä elämänkaari mukaan lukien eläimet ja kasvit - muita, itseä, luonnon ja ihmisten monimuotoisuutta vahingoittamatta ja luontoa perusteettomasti vahingoittamatta.

Arvojani ovat - hyvyys, kauneus, oikeus, totuus ja kohtuus.

Ihmiskunnan pitää kasvattaa aineettomien arvojen osuutta sekä yhteiskunnassa että taloudessa - sillä aineettomat arvot ravitsevat ihmistä henkisesti ja sivistävät ihmistä - ja sen lisäksi aineettomat arvot kuluttavat ympäristöä ja luontoa minimaalisesti verrattuna materialistiseen kulutukseen. Siksi aineettomat arvot pelastavat luonnon ja ihmiskunnan - ei materialistiset arvot.

Aineettomista arvoista tärkeimpiä ovat - hoiva ja huolenpito, sosiaalisuus, kulttuuri, itsensä kehittäminen ja luontosuhde.

Ihmiskunnan pitää minusta opetella seuraavia asioita

- poikkileikkausajattelusta katteettomine yleistyksineen dynaamiseen aikajana-ajatteluun jossa poikkileikkaustieto on sen hetken kuvaus aikajanasta kun poikkileikkaus tehdään

- on opeteltava ajattelemaan asioita dynaamisina arvoketjuina

- on opeteltava kaikki asiat dynamiikkoina - niin että sekin on dynamiikkaa, pysähtynyttä dynamiikkaa, kun mikään ei liiku ja mitään ei tapahdu. Dynamiikkaa siis tarvitaan asioiden kehittämiseen ja muuttamiseen.

- ihmisen on hyvä olla kun ruuasta saatu energia virtaa sekä aivosolujen läpi merkitystä antavalla tavalla - niin että ihminen kokee elävänsä joka solullaan - lisäksi hyvä olo syntyy siitä kun ihminen on toisaalta monissa tavoitteellisissa prosesseissa - kuten toisista huolehtimassa, sosiaalisissa vuorovaikutuksissa, itseään kehittämässä kulttuurin teon ja nauttimisen prosesseissa mutta toisaalta olla pyrkimättä mihinkään vaan olla hyvässä luontosuhteessa luonnon kanssa läsnäollen. Pitää opetella ja antaa aikaa välillä itselleen - että minä olen tässä ja luonto on tuossa ja olemme läsnä toisillemme ja meillä molemmilla on hyvä olla.

Siinä tiivistelmä monista tärkeimmistä asioista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu