THL:n Salminen ei ymmärrä että yksilövapauden tabulla puhkottiin kiitos median rajoitusten teho vuotaviksi

THL:n Salminen ei ymmärrä että yksilövapauden tabulla puhkottiin kiitos median rajoitusten teho vuotaviksi joka takasi viruksen leviämisen

Kun virus leviää kuin kasvava puu oksa oksalta moninkertaisesti monistuen – niin muutama reikä rajoituksissa on muutaman viikon päästä muutama pandemiapesäke lisää. Näin tapahtui mm urheilun deltadesanttien tuodessa deltaviruksen muutamassa päivässä ympäri Suomea – epäeettisen urheilun erityisyksilövapauden vuoksi jolle ei ollut mitään oikeutta. Ja yhteisvastuusta piittaamattomien baarikaljanjuojien toimesta.

Voi aina keskustella onko rajoitukset tehokkaita – mutta varma voi olla siitä että ne ei ole jos ne yksilövapauden tabulla puhkotaan yhteisövastuuttomien yksilöiden ja heidän sellaisen yksilövapauden suojelijoiden kuten median ja muutaman oikeusoppinutpellen toimesta.

Syypäitä rajoitusten puhkoutumiseen on loogisesti ja kiistatta vastuuttoman yksilönvapauden tabu.

Yksilövapauden tabulla ei pidä taklata populistisesti yhteisövastuullisuutta pois edes yritysvapauden syystä – tai että ”nyt täytyy saada kaljaa tai päästä urheilukisoihin”.

Enkä näe Mika Salmisen sokeiden pisteiden näkemystä kovin lupaavaksi lähtökohdaksi häärimään vieläkin laajempiin kokonaisuuksiin kuin pandemiat. Hän on sentään vain virologi eikä minkään sortin psykologi tai psykiatri jota vaaditaan ettei lankea alvariinsa populistiseen common sense sentimentalismiin. Emootiot tekee helposti temput sellaiselle jolla ei ole psykologian käsitepohjaa olla sortumatta sympatian ja sentimentalismin ansaan empatian sijaan, empatiassa emootio ei vie empatisoijaa vaan toimii vain indikaattorina ja tiedon lähteenä.

Ja antaa populistiselle sentimentalismille – jota tarjolle populismimarkkinoilla riittää – pikkusormi – on antaa kaikki samantien.

Hyvä virkamies ja sentimentaalinen populismi ovat aina olleet ja ovat vastedeskin toistensa negaatioita.

MTV:

”Se tapa, jolla tätä hoidettiin, ei ollut hyvä”

Salminen kritisoi kovin sanointapaa, jolla koronapandemiaa hoidettiin yhteiskunnallisesti. Sulkujen aiheuttamat haitat olivat hänen mielestän ongelmallisia.

– Mutta se tapa, jolla tätä hoidettiin, ei ollut hyvä.

Resurssit nousevat ydinkysymykseksi.

– Onko meidän terveydenhuolto vedetty niin tiukalle, että heti kun on jonkinnäköinen kriisi päällä, niin ei selvitä ilman koko muun yhteiskunnan sulkuja?

Ongelmalliseksi Salminen nostaa einkeinojen ja liikkumisen rajoittamisen.

– Terveydenhuollon kriisin kestävyyttä tulisi vahvistaa, ettei heti olla siellä veitsen terällä.

Terveydenhuolto itsessään ei Salmiselta saa kritiikkiä, vaan se, kuinka paljon sinne ohjataan resursseja. Lisäksi kriisinhallinta on Salmisen mukaan myös järjestämiskysymys ilman että kaikki muu kärsii.

Pelko on inhimillinen tunne

Mediaa on kritisoitu koronaviruspandemian pelon tunteen aiheuttamisesta.

– Tämähän on oikeastaan kolmas pandemiani. Valmistuin niihin aikoihin, kun HI-virus levisi Suomessa. Kysyimme silloin ihan samoja kysymyksiä, että kenen vika tämä on, kuka ottaa vastuun.

Samat kysymykset pelosta on Salmisen mukaan nähtävissä koronaviruspandemian aikana.

– Totuus on, ettei tämä ole kenenkään vika. Pelon tunne on inhimillinen, ja se saa ihmiset etsimään selityksiä.

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu