Tunnetaitojen projekti on valtava edistysaskel aineettomien arvojen ytimen tunteiden tunnistamiseksi ja ymmärtämiseksi

Tunnetaitojen projekti on valtava edistysaskel aineettomien arvojen ytimen tunteiden tunnistamiseksi ja ymmärtämiseksi

Myös muilla kuin lapsilla – kuten vangeilla ja väkivaltaisilla ihmisillä – ja jopa Venäjän jatkuvaa aggressiota voi tutkia saman otsikon alla – Venäjä ja venäläiset hakemassa identiteettiään epävarmuuteensa huonoimmalla mahdollisella tavalla – sadistisella sodalla.

Lapset oppivat oheisen videon menetelmän kautta jo varhain tunnistamaan ja hallitsemaan tunteita sekä itsessä että muissa.

https://yle.fi/uutiset/74-20002751

Mutta Ylen jutussa on kohta jolla voi olla huomattavaa merkitystä aikuisten ja erityisesti vankien kuntouttamisessa.

Olen aiemmin esittänyt että rikollisen tielle ohjautumisen – mukaan lukien väkivaltarikollisuus – tärkein perusta ja tienviitta on kyvyttömyys elämänhallintaan – sillä se ohjaa paitsi – itsetuntoa loukkaaviin että nöyryyttäviin – vaikeuksiin kaikessa arjessa. Mutta myös primitiivireaktioihin vihaan ja aggressioihin fyysistä aggressiota myöten.

Ja vihassa ja fyysisessä aggressioissa on sisäinen ominaisuus joka paljastuu oheisen videon erään lastentarhanopettajan lauseessa – että viha ja kiukku on lapsille helppo tunnistaa koska se tuntuu sekä mielessä että koko kehossa.

Siis koska se tuntuu voimakkaasti sekä mielessä että kehossa.

Ja jos tyypillisesti vankien ja väkivaltaisuuden ominaisuus on itsetuntoa loukkaava elämänhallinnan puutteellisuus mutta myös kyvyttömyys tunnistaa ja ilmaista tunteita.

Niin siitähän syntyy tunne ettei hallitse mitään ja kokee itsensä epävarmaksi.

Niin siinä tilanteessa loukattu itsetunto laukeaa helposti korvausta hakevana vihan ja aggressiivisuuden tunteina – mutta samalla myös palkitsee oman itsen kokemista – sillä kokiessaan vihaa ja aggressiota – kokee myös voimakkaasti olevansa minä kun kokee vihan ja aggression niin selkeästi itsensä kuin muiden tunnistamanakin vihana ja aggressionakin.

Jolloin lastenkin helposti tunnistama ensimmäisiä kehityksen tunteita edustava frustraatio ja siitä seuraava aggressio onkin vangeilla ja väkivaltarikollisilla huonosti sosiaaliseen ympäristöön sopeutuva yritys ja hätähuutokin hakea identiteettiä – että on muutakin kuin aina epävarma, päästänsä ainakin melkein sekaisin ja kokee ettei hallitse ja osaa mitään.

Että kun ei koe että osaisi vaikka pizzaa laittaa saaden siitä osaamisen kokemusta niin sitten se osaamisen ja minuuden tunne – osaan pizzaa laittaa – korvautuu aggressiona – että edes siinä on sekä muille että itselle tunnistettavasti jotain.

Tämä näkemykseni vertautuu hyvin siihen mitä muistaakseni psykoanalyytikko Winnicott kirjoitti aggressioista.

Ja jos tämä teoriani pitää paikkansa niin sitten on löytynyt kehittämisväylä sekä ymmärtää että auttaa aggressioiden ongelmia yhteiskunnassa. Ja reitti mitä kautta päästä lähemmäksi kenen tahansa syitä miksi joku on niin aggressioaltis. Jos oivaltaa että siinähän on kyse noidankehämäisestä huonosti sopeutuvasta itsensä hakemisen muodosta – joka saa palkitsevaa minuuden kokemusta aggressiivisuudesta – edes siitä kun sitä muusta ei saa.

Ja Venäjän kohdalla saattaa olla kyse juuri siitä että se keskusvaltaisena valtavana valtiona ei ole vuosisatoihin koskaan kyennyt hallitsemaan identiteettiongelmiaan riittävän rakentavalla tavalla vaan aggressio kaikissa muodoissaan diktatuuria ja pahan itsestään ulkoistamista myöten on aina ollut ratkaisu. Kuten nytkin Ukrainan kohtelussa.

 

Kansainvälisenä pääintressinä olisi pysyvästi parasta että Venäjä jakautuisi aidosti itsenäisiksi demokratioiksi – sillä silloin niiden sekä ongelmat että aggressionhallinta että valtioidentiteettikehitys olisi paljon helpompaa pienemmän valtioalueen luokkaa.
Näkemykseni on siis täysin anti-imperialistinen – ja kotimaani Suomi on paras esimerkki jopa äärimmäisen vaikeassa geopoliittisessa asemassa Venäjän naapurina siitä – että pienemmät valtiot ovat paras keino ratkaista ongelmia ja luoda positiivista valtioidentiteettiä – vailla aggressiivisuutta.
0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu