Urheilu-ulkoaohjautuvuuden massailmiö on vallannut Suomen – rasistisine asenteineen kulttuuria kohtaan.

Urheilu-ulkoaohjautuvuuden massailmiö on vallannut Suomen – rasistisine asenteineen kulttuuria kohtaan.

Onko suomalaisista tullut ulkoapäin ohjautuvasti passivoitunut kanssa sisältäpäin ohjautuvuuden sijaan.

Kirjoitin aiemmin tällaisen blogin

”  Mielenkiinnon heräte – urheilua seuraavilla se on urheilussa – kulttuuria tekevissä se on heissä itsessään

Ihmisen mieli tarvitsee mielenkiinnon herätteitä, yllätyksiä, motivoitumista.

Kulttuurin aktiiviharrastajilla mielenkiinnon heräte on heissä itsessään – se kun he tekevät kulttuuria synnyttää se heissä mielenkiinnon herätteitä, yllätyksiä jännitteitä. Mutta herätettä aiheuttaa myös se että  kulttuuri on kehittyvää ja uudistuvaa. Ja se kaikki motivoi.

Urheilua seuraavilla taas mielenkiinnon heräte syntyy ulkopuolelta – ja sen lisäksi urheilu on pitkälti samoja kaavoja – jopa samoja verbaalisia ilmaisuja käyttävää.

Mielenkiintoinen näkökulma on se miten ehkä moni kulttuurintekijä kokee urheilun – en jaksa tuota samaa kaavamaisuutta ja ulkoa annettua katsoa – teen kulttuuria itse.

Kysymys kuuluu – onko urheilun seuraajilla mielenkiinnon heräte siirtynyt lähes kokonaan heistä itsestään heidän ulkopuolelle.

Onko urheilun seuraajista tullut ulkopuolelta annetun herätteen suorittajia. ”

Nyt kysyn että onko suomalaiset koulutettu sosiaalisestikin urheilu-ulkoapäinohjautuviksi – niin että urheilu sallitaan sosiaalisen keskustelun kohteeksi – urheilu suomalaisen keskustelun kansallinen pääoma Paavo Nurmen hengessä – mutta ei kulttuuria.

Nimittäin oletteko kuullut Suomessa keskustelua jossa joku avaa aiheen – kävin Eero Järnefeltin näyttelyssä, olipa hieno.

Ette – koska aihe vaietaan kuoliaaksi. Mutta oletteko kuullut Suomessa avattavan keskustelunavausta jalkapallon MM-kisoista – olette – vaietaanko se kuoliaaksi – ei.

Huolestuttavaa tässä on että kun keskusteluissa kulttuuri vaietaan kuoliaaksi niin samalla vaietaan kuoliaaksi myös ihmisten sisältäpäin ohjautuvuus ja korvataan se urheilu-ulkoapäinohjautuvuudella.

Ongelmaksi tämä tulee kansakunnan tasolla – sillä sisältäpäinohjautuvat ihmiset ovat innovaatiohakuisia vaivaa säästämättä – ei urheilu-ulkoapäin ohjautuvat passivoituneet – joille riittää että urheilijat yrittää ettei heidän tartte – heille riittää kalja, urheilu, autolla liikkuminen ja mukava paikka sohvassa.

Toiseksi – se että kulttuuri on boikotoitu sosiaalisena puheenaiheena merkitsee suomalaisten pysyvän kulttuurisivistymättömänä kansana – joka ei tiedä, ei halua tietää eikä oppia tietämään kulttuurista mitään.

Urheilu-ulkoaohjautuvuuden massailmiö on vallannut Suomen – rasistisine asenteineen kulttuuria kohtaan.

eerojuhani vaarala

Akuutti kysymys kuuluu - onko Kiina sytyttämässä Venäjän propagandaopeilla Eurooppaan ja Aasiaan maailmansotaa

***

Pitäisikö Euroopan reunavaltioiden ampua Mainilan laukaukset - että päästään tositoimiin Venäjän nujertamiseksi.

https://yle.fi/a/74-20098829
***
Itsekkyyden etiikka - että paras on kun kaikki ajattelevat vain omaa etuaan - on ajautumassa maailmassa täydelliseen konkurssiin.

Sillä edes realiteetit ei kestä sitä saati sitten etiikka.
***
Tavallisten ihmisten tavallinen arki tuhoaa kaikista eniten ja kaikista varmimmin luontoa ja ihmiskunnan tulevaisuutta - kun he eivät osaa käyttäytyä luontoa kohtaan.

https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/7a265f25-3486-4141-aaba-2703cf46d42c

***

Lyhyt kertaus kehittämästäni eettis-realismin aatteesta ja muista ajattelutavoistani.

EETTIS-REALISMI

Eettis-realismin perusta on kaksi lausetta

1. Mitä enemmän asiassa on sekä realismia että etiikkaa - siis molempia - sitä parempi asia on ratkaisuna

2. Etiikan määritelmä - jokaiselle elolliselle hyvä elämänkaari mukaan lukien eläimet ja kasvit - muita, itseä, luonnon ja ihmisten monimuotoisuutta vahingoittamatta ja luontoa perusteettomasti vahingoittamatta.

Arvojani ovat - hyvyys, kauneus, oikeus, totuus ja kohtuus.

Ihmiskunnan pitää kasvattaa aineettomien arvojen osuutta sekä yhteiskunnassa että taloudessa - sillä aineettomat arvot ravitsevat ihmistä henkisesti ja sivistävät ihmistä - ja sen lisäksi aineettomat arvot kuluttavat ympäristöä ja luontoa minimaalisesti verrattuna materialistiseen kulutukseen. Siksi aineettomat arvot pelastavat luonnon ja ihmiskunnan - ei materialistiset arvot.

Aineettomista arvoista tärkeimpiä ovat - hoiva ja huolenpito, sosiaalisuus, kulttuuri, itsensä kehittäminen ja luontosuhde.

Ihmiskunnan pitää minusta opetella seuraavia asioita

- poikkileikkausajattelusta katteettomine yleistyksineen dynaamiseen aikajana-ajatteluun jossa poikkileikkaustieto on sen hetken kuvaus aikajanasta kun poikkileikkaus tehdään

- on opeteltava ajattelemaan asioita dynaamisina arvoketjuina

- on opeteltava kaikki asiat dynamiikkoina - niin että sekin on dynamiikkaa, pysähtynyttä dynamiikkaa, kun mikään ei liiku ja mitään ei tapahdu. Dynamiikkaa siis tarvitaan asioiden kehittämiseen ja muuttamiseen.

- ihmisen on hyvä olla kun ruuasta saatu energia virtaa sekä aivosolujen läpi merkitystä antavalla tavalla - niin että ihminen kokee elävänsä joka solullaan - lisäksi hyvä olo syntyy siitä kun ihminen on toisaalta monissa tavoitteellisissa prosesseissa - kuten toisista huolehtimassa, sosiaalisissa vuorovaikutuksissa, itseään kehittämässä kulttuurin teon ja nauttimisen prosesseissa mutta toisaalta olla pyrkimättä mihinkään vaan olla hyvässä luontosuhteessa luonnon kanssa läsnäollen. Pitää opetella ja antaa aikaa välillä itselleen - että minä olen tässä ja luonto on tuossa ja olemme läsnä toisillemme ja meillä molemmilla on hyvä olla.

Siinä tiivistelmä monista tärkeimmistä asioista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu