Venäjän pitäisi olla tyytyväinen jos Suomi ja Ruotsi liittyy Natoon

Venäjän pitäisi olla tyytyväinen jos Suomi ja Ruotsi liittyy Natoon

Kumpikaan ei ole millään lailla minkäänlaisissa vihamielisissa suhteissa eikä aikeissa ollut suhteessa Venäjään tai Venäjän kansaan.

Eikä ole sitä jatkossakaan.

Suomalaisilla on hyvät suhteet venäläisiin ja päinvastoin – eikä kumpienkaan ole tarvinnut pelätä vihamielistä suhtautumista toisiinsa vieraillessaan naapurimaassa. Kummassakaan maassa ei Suomessa eikä ainakaan Karjalassa venäläisten piirissä kanneta kaunaa sodista paitsi tietysti maanomistajat maidensa menettämisestä – sillä sekä suomalaiset että venäläiset ymmärtävät sodissa olleensa vain uhreja lähtien Hitlerin ja Stalinin etupiirisopimuksesta ja sen mukaisesti Stalinin hyökkäykseen Suomeen asti.

Eikä Suomessa edelleenkään koeta vihaa venäläisiä kohtaan – valtionjohtokin on sitä erikseen maininnut että venäläisiin Suomessa ei sallita viharikoksia.

Kaikkihan oli Suomen ja Venäjän välillä kohtuullisen hyvin – paitsi että Venäjän ulkoministeriön Suomen kiusankappale Maria Zaharov aika ajoin muistutteli että Suomi on kyllä Venäjän sotatoimien mahdollinen kohde – ja kyllä 5,5 miljoonainen kansa 144 miljoonaisen kansan turvallisuuspoliittisen kiusanteon muistaa – vaikka ei sitä pelännytkään. Meillä kun on puolustusvoimat maailman parhaasta päästä.

Ja sitten kun Putin hehkutti hallintonsa hulluuteensa ja hyökkäsi Ukrainaan – niin Zaharovan sadismista tuli totuuden siemen Suomen ja Venäjän välisiin suhteisiin – ja ajatus oli – tuollaista Venäjää emme naapuriksemme halua – ja kun rajaa on 1300 km ja rannikot päälle yhteistä Venäjän kanssa – niin Suomessa ajateltiin – tehdään rajasta sellainen että sitä ei Venäjä ylitä – ja liitytään Natoon.

Zaharovan sadismi ja Putinin täydellinen aggressiivinen arvaamattomuus pilasi Suomen ja Venäjän suhteet kerralla. Siis yhdellä ainoalla Venäjän hyökkäyksellä.

Suomi ei halua tuollaista naapuria – kansoina tulemme toimeen mutta Putinin kiihkokuumentaman kansan kanssa emme – sen arvomaailma ja teot nähdään Suomessa sairaina.

Mutta ei Suomi ja suomalaiset aio kiihkokuumentua putinismin tapaan venäläisiä kohtaan.

Ehei – emme ole sivistymättömiä – väkivalta ja viha ei asu suomalaisissa – mutta sotilasvoima kyllä nousee jos hyökätään meitä vastaan – nousemme yhtenä miehenä ja naisena hyökkääjää vastaan jos tarvis on.

Päinvastoin että vihaisimme ja olisimme aggressiivisia – me olemme halukkaita valuttamaan sivistyspääomaamme Venäjän kehittymiseksi kunnon valtioksi tuosta mielipuolisesta kiihkobarbaarisesta paskasta missä Venäjä nyt tarpoo.

Mutta Putinin Venäjä, Putinin hallinto, Putinin duuma, Putinin kiihkokansa ei ole se jolla sivistystä aiomme antaa. Putinin vallan on loputtava ja poistuttava ennenkuin mitään mikä normaaliksi voidaan ajatella voisi kehittyä.

Eikä Suomesta eikä varmaan Ruotsistakaan tule amerikkalaista Naton myötä.

Suomella ja Ruotsilla on kummallakin oma vahva identiteettinsä – jonka päälle liimatut identiteetit ei tartu.

Nato on vain osamme pyrkiä ylläpitämään ja puolustamaan läntisten demokratioiden perusarvoja. Jotka laajasti jaamme lännen kanssa.

Putinin Venäjä ei ymmärtänyt kahta tärkeää asiaa – sitä että sillä oli kaksi identiteetiltään vahvaa syvästi rauhantahtoista maata – jonka asian etenkin Zaharova mokasi. Tämmöiset naapurit kuin Suomi ja Ruotsi olisivat ilosanoma mille tahansa maalle missäpäin maailmaa tahansa.

Toisen asian jonka Venäjä mokasi oli että se kaiketi luuli ettei se rikkoisi Suomen ja Ruotsin käsitystä Venäjästä sen barbaarisen Ukrainaan hyökkäämisen takia.

Kyllä rikkoi – kuin aalto levisi Suomessa ja Ruotsissa kaikkiin ihmisiin kuin itsestään käsitys – tuollaista barbariaa ja tuollaista Venäjää emme enää hyväksy.

Ja silti – kuten edellä on esitetty – Venäjän pitäisi olla tyytyväinen että Suomi ja Ruotsi liittyy Natoon. Sillä kummankaan maan ja kansan suhtautumista Venäjään se ei muuta muilta osin kuin siinä että ne vaatii – että nykyisen Venäjän on muututtava – ja tosi paljon.

Ja me autamme siinä jälkiputinistisen hallinnon toivottavasti jo huomenna koittaessa.

Mutta vasta sitten.

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu