Venäjän vuosisatojen sairas väkivaltainen diktatuuri levittäytyy – siitä keinosta pitää tehdä loppu

Venäjän vuosisatojen sairas väkivaltainen diktatuuri levittäytyy – siitä keinosta pitää tehdä loppu

https://yle.fi/uutiset/3-12662982

 

Esimerkki – mitä me teemme demokratiassa paremmin kuin Venäjä – ja paremmin tuloksin

Me keskustelemme – annamme puheenvuoron kaikille ajatuksille jotka eivät loukkaa ihmisarvoa. Me saamme loukata presidenttiä, kritisoida pääministeriä, haukkua korkeimman oikeuden maanrakoon.

Ne kuuntelevat, eivät suutu, eivät kosta, eivätkä ota tietoja talteen kuka haukkui tai kritisoi tai loukkasi. He kuuntelevat ja taltioivat sitä mitä ihmiset ajavat takaa, tarkoittavat.

Heille tulee tietoa siitä mitä ihmiset ajattelevat.

He eivät ole niin tyhmiä että valjastavat salaisen poliisin ja naapurit urkkimaan mitä ihmiset ajattelevat – mitä helvettiä, he sanovat – miksi me niin tekisimme. Me annamme vain ja ainostaan ihmisten puhua, emme kosta siitä mutta rankaisemme jos puheet ovat lainvastaisesti ihmisarvoa loukkaavia. Siis – jonkun ihmisen loukkaaminen ei ole ihmisarvon loukkaamista. Ihmisarvo on paljon isompi asia kuin se että loukataanko vaikkapa presidenttiä. Huomio, Erdogan.

Siis että antaa ihmisten puhua vaikka kuinka aggressiivisesti tuo seuraavia hyötyjä:

1. Saa aitoa tietoa

2. Ei tarvitse urkkia

3. Ei tarvitse olla mielipuolisen paranoian vallassa että mitähän ne ihmiset juonivat selkäni takana vallan minulta viedäkseen.

Ei demokratiassa juonita selän takana – demokratiassa juonitaan ihan avoimesti ja vallassa olijoiden nenän edessä oikein heidän haluten sitä. Kummallista sanoo venäläinen. Miten se on mahdollista.

Miksi he haluavat sitä – siksi että silloin he voivat suurella varmuudella tehdä hyviä päätöksiä ja pysyä vallassa kun he ihmisiä kuultuaan tietävät mitä haluavat. Demokratian sananvapaus on heidän ja heidän valtansa paras ja luotettavin kaveri.

Tässä vaiheessa tarinaa joka ainoa vähänkin järkevä tajuaa – miten perusteellisesti eksyksissä hyvästä vallankäytöstä ovat diktaattorit.

Niin että oikein kysyä täytyy ovatko he diktatorisissa sekoiluissaan – johon he uppoavat syvemmälle joka teollaan kuin juoksuhiekkaan – ollenkaan missään mielessä älykkäitä jotka diktatuurisin keinoin toimivat.

Putinkin melkein säälittää jos hän ansaitsisi sen miten surkea johtaja hän on. Kaikki menee systemaattisesti aina vaan huonommalle ja huonommalle tolalle.

Todellista tomppelitouhua joka ei varmasti pääty hyvin.

Hyvät lukijani – tehkää tekin näitä demokratian ja diktatuurin vertailuja – että on jotain mihin epätoivoiset venäläiset voisivat tarttua Putinin upottaessa Venäjän kaikin tavoin yhä syvemmälle suohon.

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu