Vyöhykkeiden EU – eikö Suomen, Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Islannin pitäisi tässä tilanteessa rakentaa synergiayhteistyö

Vyöhykkeiden EU – eikö Suomen, Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Islannin pitäisi tässä tilanteessa rakentaa monitahoinen synergiayhteistyö – talousvyöhyke

https://yle.fi/a/74-20013254

Työllisyyden, innovaatioiden, koulutuksen, kv markkinoinnin, opiskelija ja työntekijävaihdon, pankkisektorin, logistiikan, matkailun ja kulttuurin osalta.

Eli astuttava asetelmaan jossa maista muodostuu Pohjoismaiden talousyhteisö.

Pitäisi syntyä pohjoismainen veljeys. Ja sitä varten Suomessakin pitäisi satsata vahvasti ruotsinkielen asemaan.

Pohjoismaiden pitäisi nyt syvällisesti nämä asiat – että ne pääsisivät nykyisestä keskinäisestä kilpailutilanteestaan  – keskinäiseen veljeyteen ja kumppanuuteen.

1. Kaikki Pohjoismaat on varakkaita

2. Niissä demokratian taso on korkeinta luokkaa maailmassa

3. Niiden kokonaisuus riittää oikein hyvin EU:n sisäiseksi markkina-alueeksi – kilpailematta EU:n kanssa – ja erittäin perustavanlaatuisen samankaltaisuuden vuoksi niillä on perusasioiden ristiriidattomuuden suhteen – vrt Lähi-Idän sekopäinen hajaannus – hyvät edellytykset tukea ja vahvistaa toisiaan protektoituvassa maailmassa.

4. Niillä on jo tiivistyvä puolustusyhteistyö jonka täytyy olla kasvavasti itsenäisempää Venäjän vuoksi

5. Ne ovat jo veljiä keskenään luontosuhteeltaan

Olisi äärimmäisen huono vaihtoehto että ne eivät niin tekisi.

Vastaavanlaisen talousyhteisöjen olisi suotavaa syntyä myös muilla alueilla EU:n sisällä kilpailematta EU:ta vastaan. Luonteva alue olisi mm Välimeren alueen maat Ranska, Espanja, Italia jne. Sielläkin on luontaisia veljeyden perusominaosuuksia Pohjoismaiden tapaan.

Eli nyt pitäisi osata EU:ssa olla taitava että EU voisi muodostua vyöhykeiksi – jo puolustuspoliittiseltakin kannalta. Siksi mm Moldovaa pitäisi nyt myös tukea sotilaallisesti. Osana sen vyöhykkeen eurooppalaista turvallisuutta.

Ja EU voisi sitten katsoa tukipolitiikkaansa niin – että mikä EU:n vyöhyke tarvitsisi minkäkinlaista tukea – ja EU:n sisällä sitä ei pitäisi ymmärtää keskinäiseksi kilpailuksi – vaan EU-vyöhykkeiden vahvistamiseksi – niin että EU paremmin vyöhykkeiden sisäisten mutta myös välisten synergioiden turvin pärjäisi paremmin Kiinan ja Yhdysvaltojen voimaa vastaan.

Korostan – pitää ymmärtää että EU:n vyöhykkeet eivät saa kilpailla keskenään vaan päinvastoin tukea toisiaan – siinä hyvässä yhteisyyden hengessä mikä EU:ssa vallitsee.

Vyöhykkeiden ei pidä alkaa syödä toisiaan.

EU:ssa on yhteistyö loistavalla mallilla – siitä pitää tehdä vyöhykesynergioiden kautta paljon suurempi ja kestävämpi voima kuin mikään rahamäärä.

Se on periaate joka kannattaa syvällisesti oivaltaa.

Nyt tarvitsee ajatella isommin, monimuotoisemmin ja dynaamisemmin kuin aiemmin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu