Yhteiskunnan ja ihmisten ajattelussa pitää siirtyä uudenlaiseen laaja-arvoisempaan ajatteluun

Yhteiskunnan ja ihmisten ajattelussa pitää siirtyä uudenlaiseen laaja-arvoisempaan ajatteluun

Yhteiskunnassa on tyypillisesti ajateltu pääsääntöisesti talouden ja teknologian termein ja arvoin.

Niin että etenkin talouselämässä ne ovat vieneet lähes kokonaan ajattelutilan muilta arvoilta. Ja myöskin tyypillisesti miesten ajattelusta.

Nyt pitäisi opetella neljän kentän ajatteluun.

Jolloin uudessa ajattelutavassa joustetaan talouden ajattelusta ja teknologian painoarvosta – niin että tilaa löytyy pyrkiä niin aineettomiin arvoihin kuin luonnonkin hyötyyn. Joka tarkoittaa niin taloudellisesta hyödystä kuin teknologian asemastakin joustamista. Suorastaan luopumista.

Siis pitää kysyä – mitä aineettomia arvoja ja miten – ja mitä luontoa hyödyttävää ja miten – me voimme saavuttaa tällä toiminnalla.

Aineettomien arvojen sisältäessä niin etiikan – eli laajasti hyvään pyrkimiseen ja sen tuottamisen. Sekä hoivan, sosiaalisuuden, kulttuurin, itsensä kehittämisen kuin luontosuhteenkin.

Mutta myös senkin – että mitä puhtaampi aineeton arvo – sitä vähemmän se kuluttaa energiaa ja raaka-aineita – ja sitä vähemmän se tuottaa ympäristöhaittoja.

Kuvaava hyvin konkretisoiva esimerkki: kun kaksi ihmistä juttelee kaksi tuntia on se puhtaampi aineeton arvo kuin että kaksi ihmistä ajaa kaksi tuntia tahoillaan autoilla.

Mutta aineettoman hyvän arvon tunnusmerkki on myös että se tuottaa hyvää niin ihmisille ja muulle elolliselle luonnolle vahingoittamatta tarpeettomasti elollista luontoa – koska elottomalla luonnolla on säännönmukaisesti yhteys elollisen luonnon hyvinvointiin.

Saattaa tuntua lapselliselta, oudolta ja hölmöltä koko ajattelumalli.

Mutta varmaa on että talous- ja teknologiasuuntautuneilla ihmisillä on huomattavia vaikeuksia joustaa päälle juuttuneesta talous/teknologia-ajattelutavasta. Minkään muun hyväksi.

Siksi ajattelu on verbalisoitava luettavaksi tekstiksi.

0
eerojuhani vaarala
Ruovesi

Vanha puheenvuorokonkari jotenkin peruutti tänne.

Taisi eksistentiaalifilosofi Sartre sanoa - maailmaa ei ole tehty nähtäväksi vaan muutettavaksi.

Picasso sanoi - säännönmukaisuudesta poikkeamisesta aukeaa variaatioiden valtakunta.

Näillä mennään.......

Kehittämälläni eettis-realismin aatteella - mitä enemmän asiassa on sekä etiikkaa että realismia, sitä parempi se on ratkaisuna - etiikan peruskallio on jokaiselle elolliselle hyvä elämänkaari muita tarpeettomasti vahingoittamatta

https://jussivaaralathoughts.blogspot.com/

Puoluekantani:
Kallistun vasemmalle kun pyyhin oikealla keskeltä, ja se mikä sieltä tulee muuttuu vähitellen vihertäväksi, puhun ruotsia huonosti, enkä huuhdo persettä merivedessä kuten Soini ja käyn harvoin kirkossa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu