Sähkönsiirtoyhtiön laskutettava palvelutuote on perille toimitettu kilowattitunti.

Sähkönsiirtoyhtiön laskutettava palvelutuote on perille toimitettu kilowattitunti.

Kuluttajan läsnäolo sähkönjakeluverkossa on lunastettu liittymismaksulla. Sähkön toimituksesta tulisi periä vain c/kWh-perustainen toimitusmaksu eikä minkäänlaisia perus- tai muita kiinteitä maksuja. Nykyiset hintarakenteet ovat epäoikeudenmukaisia etenkin pieniä ja satunnaisia kuluttajia kohtaan, lisäävät asumis- ja opintotukien tarvetta eivätkä kunnolla edistä sähkön säästöä ja tehokasta käyttöä.

Aikanaan 70–90-luvuilla oli vaikeuksia luoda hintarakenteita, joilla saataisiin edes lähimain selville kuluttajaryhmien ”rasittavuus” verkoille. Se oli aikaa, jolloin ei ollut energian tuntimittausta ja jolloin sekä sähkön siirto että energia laskutettiin samana palveluna. Tilanne on nyt aivan toinen, kun toimitettu energia mitataan tunneittain (kohta jopa 15 minuutin erinä) ja tunnissa mitattu energiamäärä ilmaisee samalla tuon tunnin keskimääräisen siirtotehon tarpeen.

On omituista, että noita monimutkaisia tariffirakenteita edelleen esiintyy. Pelkillä aikajakoisilla c/kWh-hinnoilla kukin kuluttaja tosiaan maksaisi vain käyttämästään siirtokapasiteetista, joka risteilee muiden kuluttajien tarpeiden kanssa. Tuollainen hinnoittelurakenne ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö kaikkia toiminnan kustannuksia kerättäisi.

Eero Pere
dipl.ins.
seniorikonsultti

EeroPere

Dipl.ins., seniorikonsultti, sähköurakoitsija

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu