Eurokeskustelijat Sarvamaa ja Stubb: Ota näistä nyt sitten selvää…

Ensin europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok.) syyttää blogissaan (Rehn kertoo vain totuuden, 23.8. 2012) Mia-Petra Kumpula-Natria EU:n demonisoinnista ja Neuvostoliitto-vertauksilla ratsastamisesta kun tämä vaati komissaari Olli Rehniä (kesk.) sietämään normaalia poliittista keskustelua eurotukien ja europolitiikan mielekkyydestä. Siihen kun valitettavasti on oikeus myös ”kansainvälisesti marginaalisella ja pienellä maalla” joka kuuluu suureen ja mahtavaan rahaliittoon. Ainoa hyväksyttävä keskustelun aihe on se, haluammeko me olla mukana pelastamassa euroa ja suomalaisia työpaikkoja vai emme. Voi huokaus. Tulee mieleen erään nimeltä mainitsemattoman pääminsterin taannoiset puheet, joissa hän kysyi eduskunnalta, että onko meistä tekemään vaikeita päätöksiä ja antamaan lisää rahaa näihin lainajärjestelyihin. Ehkä Kokoomukselle politiikka on kilvoittelua siitä, kuka pystyy ilman omantunnon kolkutusta tekemään kaikkein kovimpia, ikävimpiä ja vaikeimpia päätöksiä, mutta siinä sarjassa kykypuolue pelaa yksin. Me muut kun olemme täällä ajamassa Suomen kansan etua, parhaan tietomme ja taitomme mukaan. Emme tee päätöksiä vain siksi että näyttäisimme maailmalle kuinka kovia jätkiä olemme.

Varsinaisen pommin pudotti kuitenkin ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb (kok.) linjaamalla, että Suomi on sitoutunut euroon, koska ei halua ”Uutta Berliinin muuria pohjoisen ja etelän välille” (US, 23.8.). Siis samana päivänä kuin Sarvamaa syytti puoluetoveriani neuvostopelottelusta! Ota tässä nyt sitten selvää että mikä on hallituskumppani Kokoomuksen mielestä hyvää keskustelukulttuuria.

Jotain neuvostovaikutteista tässä oikeistoliberaalien eurokeskustelussa kuitenkin on. Asioista saa keskustella vain heidän lähtökohdistaan ja siitä näkökulmasta, ettei vaihtoehtoa ole. Pelottelua ja perusteettomien uhkien maalailua saa harrastaa vain jos on ”oikeassa uskossa”.
Keskustelijoita syytetään maan kaivamisesta hyvinvoinnin alta ja suorastaan sabotaasista. Itsekin olen yhteisvaluutan kannattaja, mutta sallin sananvapauden niille, jotka voivat täysin perustellusti olla toista mieltä. Talousteorioissa kun on harvoin vallinnut konsensusta. Paitsi tietenkin siellä Marxismi-Leninismin nimeen vannoneessa kauhujärjestelmässä.

Sosialidemokraatit ovat sitoutuneet Euroopan yhteistyö- ja rauhanprojektiin nimeltä EU. Me haluamme mahdollistaa entistä paremman talousyhteistyön yli valtionrajojen. Me haluamme taata sosiaaliset perusoikeudet, koulutuksen ja työehdot kaikille eurooppalaisille. Me haluamme edistää yhdessä Euroopan taloudellista kehitystä ja poistaa verokilpailun kaltaisia vääristymiä sisämarkkinoilta. Ja kyllä, me olemme myös sitoutuneita Euroopan taloudellisen
vakauden ja yhteisvaluutan puolustamiseen. Se on paitsi oikein myös turvaksi meidän yrityksillemme ja työpaikoillemme.

Me emme kuitenkaan ole sokeita. Jos muut euromaat eivät ole halukkaita tai kyvykkäitä käyttämään niitä keinoja joita tarvitaan talouden vakauttamiseksi, korruption kitkemiseksi, tuottavuuden nostamiseksi ja luottamuksen palauttamiseksi, Suomi ei voi pienenä, marginaalisena valtiona kantaa Eurooppaa yksin harteillaan. Me olemme kuitenkin, avoimen keskustelun avulla, valmiit hakemaan niitä keinoja, joilla eurooppalainen yhteistyö jatkuu.

Näitä keinoja voivat olla EKP:n roolin muutos, taloudellisen integraation tiivistäminen, joidenkin euromaiden ero rahaliitosta, Timo Soinin ehdottama jakautuminen kahteen rahaliittoon tai ääritapauksessa vaikkapa uuden rahaliiton hakeminen muiden Pohjoismaiden kanssa, kuten Paavo Väyrynen aikanaan esitti. SDP:n politiikkaa on tästä syystä syytetty opportunismista, sumutuksesta ja pelistä, mutta ainakin minä vilpittömästi uskon, että me haemme vain ja ainoastaan parasta mahdollista ratkaisua – Niin Suomen kuin koko Euroopan kannalta.

EetuKinnunen1

Jyväskylän Työväenyhdistyksen poliittinen sihteeri, valtio-opin pääaineopiskelija. Pyrin täällä käsittelemään ajankohtaisia ja yleisiä poliittisia kysymyksiä analyyttisesti. Tervetuloa keskustelemaan!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu