Lisää joustoa työmarkkinoille!

Käsittelin Kansallisen Kokoomuspuolueen avausta sairaspoissaolojen vähentämiseksi edellisessä kirjoituksessani. Pelkkä ponteva ei on kuitenkin huono linjaus politiikassa. Varsinkin, kun ongelma, johon myös Suomen Yrittäjät omassa kannanotossaan viittasi, on olemassa. Me tarvitsemme niitä ihmisiä töihin. Me emme saa tehdä työllistämisestä liian kallista tai riskialtista.

Aikaisemmin on puhuttu siitä, että vanhempainvapaan kustannukset tulisi jakaa työnantajien kesken tasan, jotta lapsentekoiässä olevat naiset eivät joutuisi syrjityksi työmarkkinoilla. Onhan yksiselitteisesti väärin, että vain iän ja sukupuolen vuoksi tulisi sorsituksi. Samoin tulisi homman toimia sairaspoissaolojenkin suhteen: niiden hinnan tulisi mennä tasaisesti kaikkien kukkarosta. Kun työnantajalle ei tule lisärasitetta sairastavasta työntekijästä, jää resursseja sijaisen palkkaamiseen ja joku pääsee pois kortistosta.

Sairaspoissaoloja on eniten rasittavissa, pienipalkkaisissa ja fyysisissä töissä, jossa ihmiset altistuvat koville olosuhteille. Sosiaaliluokkaan liittyy edelleen merkittäviä terveyseroja, jotka vaikuttavat sairaspoissaolojen määrään. Paljon olisikin tehtävissä ay-liikkeen ja työnantajien yhteisillä panostuksilla työpaikkaliikunnan, terveellisempien työympäristöjen tai paremman työpaikkailmapiirin kehittämiseksi. Ne olisivat ”ihan tavallisia tekoja”, jotka hyödyttäisivät molempia osapuolia. Tähän voidaan ryhtyä jokaisella työpaikalla, jos tahtoa löytyy.

Isot erot ajattelutavoissa paljastuvat, kun katsotaan halutaanko joihinkin asioihin vaikuttaa mekanistisesti, karensseilla, säädöksillä ja määräyksillä. Vai yritetäänkö kannustaa innovaatioihin ja yhdessä paremmin tekemiseen. Ajamalla työn tekijät ja antajat vastakkain ei voida saavuttaa juurikaan mitään hyvää. Meidän pitäisi sen sijaan lyödä viisaat päämme yhteen ja miettiä, miten luomme työpaikoille jatkossakin sellaista kulttuuria, jossa ihmiset voivat hyvin ja joka edellyttää oman työn hoitamista hyvin ja rivakasti.

Tässä maassa on ollut sellainen kulttuuri ja edelleen olemme siinä edelläkävijöitä. Pysytään sillä tiellä ja mennään yhdessä eteenpäin! Arvostetaan toisiamme ja pelataan reilusti. Samaan maaliin!

EetuKinnunen1

Jyväskylän Työväenyhdistyksen poliittinen sihteeri, valtio-opin pääaineopiskelija. Pyrin täällä käsittelemään ajankohtaisia ja yleisiä poliittisia kysymyksiä analyyttisesti. Tervetuloa keskustelemaan!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu