Miksi Suomessa maksetaan lapsilisiä?

Saul Schubakin ”perjantai-illan yksityisajattelu” facebookissa poiki aika määrän närkästyneitä kannanottoja. Natsikortin vilauttelu ja eugeniikkamölinä kuitenkaan harvoin vie mitään eteenpäin.

Schubak esittelee näkemyksiään tarkemmin Puheenvuoro-blogissaan. Se kuitenkin vain lisää hämmennystäni. Ymmärtäisin jotenkin kaverin alkuperäisen kommentin kaljapäisenä herjanheittona, mutta bloggaus on jo jotain muuta. Se kertoo siitä, että Saul on täysin pihalla siitä, mitä tässä maassa tapahtuu ja millaisille ihmisille lapsilisiä maksetaan.

Uusliberaalien rationaalisiin valintoihin perustuvan maailman logiikalla on tietysti aivan luontevaa, että narkkarille tai juopolle lasten hankkiminen julkisen rahan toivossa on rationaalinen, suunniteltu valinta. Kuitenkaan tuollaiset ihmiset eivät yleensä lisääntymistään juuri suunnittele. Useimmat eivät siihen edes kykene. Narkkarit ja juopot lisääntyisivät, vaikka lapsilisien maksaminen lopetettaisiin huomenna.

Jos Saul oikeasti haluaisi ehkäistä lasten syntymistä alkoholistien tai huumeriippuvaisten perheisiin, hän voisi harkita seuraavia toimenpiteitä:

– Lisäresurssit päihdetyöhön, etenkin ennaltaehkäisevään. (välittömästi aiheuttaa kustannuksia, mahdollista säästöä myöhemmin)

– Alkoholiveron korottaminen. (kompensoisi edellistä, vähentää tutkitusti kulutusta, riskinä Viron-rallin voimistuminen ja siirtyminen korvikealkoholiin)

– Kaikkien tai joidenkin huumausaineiden dekriminalisointi, säännelty myynti ja verotus (helpottaisi avun tarjoamista riippuvaisille, verotus kompensoisi haittojen kustannuksia, haittoina huumausaineiden helpompi saatavuus, mahdollinen käytön hyväksyttävyyden lisääntyminen)

– Päihderiippuvaisten sterilointiohjelma (en suosittelisi, haittapuolia: eugeniikkaa, rajoittaa yksilönvapautta, loukkaa ihmisoikeuksia)

Näillä olisi edes jonkinlainen yhteys itse ongelmaan.

Lapsilisien poisto sen sijaan voisi monessa, asioita järkevästi suunnittelevssa pienituloisessa perheessä pakottaa miettimään lasten hankkimista uusiksi. Suurin osa pienituloisista kun ei ole mitään saastaa, vaan pätkätyöläisiä, siivoojia, kyyppareita, raksamiehiä, taksikuskeja, tehdasduunareita, hoitajia ja laitosmiehiä. Kunnollisia suomalaisia, jotka painavat lujasti töitään ja tekevät Saul Schubakin kaltaisten vauraiden pukusällien elämästä huomattavasti helpompaa ja mukavampaa.

Ikäpyramidin kääntyessä päälaelleen tällaisia töitä tekeviä ihmisiä on yhä vähemmän. Jos haluamme tarjota eläkkeelle siirtyville lähimmäisillemme ja töitä tehneille hyvän hoivan, he joutuvat tulevaisuudessa myös maksamaan kovia veroja. Paras aika hankkia lapsia on nuorena, kun ihminen on työuransa alussa ja tulot ovat pieniä. Moni, joka opiskelee tehdäkseen tulevaisuudessa kovasti töitä kansantuotteen kasvattamiseksi elää hyvin niukasti parhaat lapsentekovuotensa.

Siksi Schubak on väärässä, kun väittää että lapsilisät ovat tulonsiirto rikkailta köyhille. Ne ovat tulonsiirto lapsentekoiän ohittaneilta, hyvätuloisilta keski-ikäisiltä lapsia tekeville, pienituloisille nuorille jotka ovat työuransa alussa. Tulonsiirto, jolla he turvaavat että joku on vaihtamassa heille kuivaa kun he makaavat vaipoissa. Ja että se ihminen saa työstään palkkaa.

Minä näen huoltosuhteen heikkenemisen oikeasti vakavana yhteiskunnallisena ongelmana. Koska minä olen tässä yhteiskunnassa muiden kanssa, en erillisenä osasena. Välitän kanssaihmisistäni ja haluan heille hyvän elämän. Siksi haluan, että nuorilla ihmisillä olisi oikeasti mahdollisuus ja tukea lasten hankkimiselle parhaassa lastentekoiässä. Norsunluutornista on toki kiva heittää läbänderosta, mutta kun oikeasti katsotaan tulevaisuuden haasteita, niin meillä ei ole varaa ideologiseen snobismiin.

Näiden asioiden jumppailua suosittelisin Saulille ja hänen hengenheimolaisilleen Aleksi-Erikille ja Henrille. Vaikka vaurauden, nuoruuden ja terveyden norsunluutorni voi synnyttää illuusion riippumattomuudesta, myös te olette osa yhteiskuntaa. Teidän illuusionne mahdollistaa ”yhteiskunnan pohja-aineksen” työ: he siivoavat asuntonne, korjaavat autonne, tarjoilevat samppanjanne ja korjaavat kylppärinne. Toivottavasti pohditte jatkossa sitäkin, että me olemme muodostaneet YHTEISkunnan, koska teemme asioita paremmin yhdessä kuin erikseen. Siksi meidän pitää huolehtia toisistamme.

EetuKinnunen1

Jyväskylän Työväenyhdistyksen poliittinen sihteeri, valtio-opin pääaineopiskelija. Pyrin täällä käsittelemään ajankohtaisia ja yleisiä poliittisia kysymyksiä analyyttisesti. Tervetuloa keskustelemaan!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu