Kiakkovieraiden peli poikki

Kiakkoviaraat kokoontuivat Tampereelle antamaan runtua eliitin juhlille, yhteiskunnan eriarvoisuudelle, kansallisvaltiolle ja virkavallalle. Kiljuhuuruisen hävitysvimman vallassa tuhottiin kaikki tielle tuleva, piestiin eläimiä ja aiheutettiin kuulovaurioita työtään tekeville virkamiehille. Itsensä naamioineiden pelkureiden ja näiden sympatiseeraajien marttyyriksi on noussut sankari, joka haastattelusta päätellen meni tuhannen päissään estämään ratsupoliisin liikettä samalla, kun hänen taistelutoverinsa alkoivat pahoinpidellä viattomia luontokappaletta kaljapulloin ja katkotuin jääkiekkomailoin.

Sanon pelkureiden, koska kansalaistottelemattomuuden ensimmänen periaate on se, että mitä tehdään, tehdään omalla nimellä ja naamalla, hyväksyen siitä tulevat seuraamukset. Ihmisiin tai eläimiin kohdistuva väkivalta on täysin poissa laskuista ja omaisuusvahingotkin tulisi pyrkiä rajoittamaan minimiin. Juuri itsenäisyyspäivän alla pois nukkunut Nelson Mandela harjoitti lähes koko elämänsä kansalaistottelemattomuutta ja vastarintaa vallinnutta yhteiskuntajärjestystä vastaan, mutta tällainen riekkuminen olisi tehnyt hänet hyvin surulliseksi.

Kiakkovieraat muistuttavatkin enemmän diktaattorien kiihotettuja iskujoukkoja, jotka haluavat päästä kyykyttämään itseään ärsyttäviä kansanryhmiä ja katsovat oikeudekseen tehdä ideologiansa nimessä mitä huvittaa.

Oikeat asiat unohtuivat

Julkilausuttujen tavoitteiden edistämisessä kiakkovierasjuhlat jäivät samanlaiseksi pinnalliseksi viihderyöpsähdykseksi, kuin urheilu- ja viihdesankareiden kavalkadi Tampere-talossa. Molemmissa ulkoinen dramatiikka peitti alleen aidot asiakysymykset ja yhteiskunnalliset ongelmat. Toivottavaa olisikin, että itsenäisyyspäivinä hiljennyttäisiin pohtimaan itsenäisen Suomen historiaa niin kunniakkaine kuin vähemmän kunniakkaine hetkineen ja mietittäisiin, mikä itsenäisyydestä tekee arvokkaan. Samalla voisimme myös katsoa olemassa olevan yhteiskunnan ongelmia ja sitä, miten voimme niihin tarttua.

Tällaiset temput pelaavat vain niiden voimien pussiin, jotka haluavat leimata yhteiskunnasta syrjään jääneet laiskoiksi ja kiittämättömiksi. Mellakointi on yhtä hyvää mainosta oikeistopolitiikalle kuin KNL:n libertaariöykkäröinti on hyvinvointivaltion puolustajille. Kiakkoviaraiden peli olis ny puhallettava poikki.

EetuKinnunen1

Jyväskylän Työväenyhdistyksen poliittinen sihteeri, valtio-opin pääaineopiskelija. Pyrin täällä käsittelemään ajankohtaisia ja yleisiä poliittisia kysymyksiä analyyttisesti. Tervetuloa keskustelemaan!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu