Tasa-arvoinen avioliittolaki lakivaliokunnassa

Lakivaliokunnan järjestämä kuulemistilaisuus kansalaisaloitteesta tasa-arvoiseksi avioliittolaiksi on pidettiin tänään klo 10-12 poikkeuksellisesti julkisesti, kuten on ollut tapana tähän asti eduskunnassa käsiteltyjen kansalaisaloitteiden kohdalla. YLE toteutti lakisääteistä tehtäväänsä lähettämällä käsittelyn suorana netissä.

Mielestäni menettelytapa on erittäin hyvä. Kansalaisaloitejärjestelmä on mainio paitsi kansalaisia kiinnostavien kysymysten nostamisessa poliittisen keskustelun ja päätöksenteon agendalle, myös tapana avata kansalaisille poliittisen järjestelmän toimintaa ja saada ihmisiä kiinnostumaan esimerkiksi lainsaäädäntöprosessista.

Poliittinen prosessi näyttää toisen puolensa

Keskustelu valiokunnassa on myös huomattavasti vähemmän poleemista ja asiakysymyspohjaisempaa kuin suuressa salissa. Valiokunnissa hallitus-oppositio -asetelma ei erotu erityisen jyrkästi, eivätkä edustajat hyökkää toisiaan vastaan. On mielestäni hyvä, että usein pelkkänä riitelynä ja teatterina näyttäytyvä poliittinen prosessi näyttää kansalaisille myös toisen puolensa.

Nyt valiokunta on pohtinut uudistuksen vaikutusta esimerkiksi sukunimilakiin, byrokratiaan ja sitä kautta erilaisiin kustannuksiin. Myös kansainvälisen adoption haasteita ja kysymyksiä on käyty läpi. Aloitteen kannattajanakin minulle on tärkeää, että kysymyksiä nousee ja niihin vastataan. Mitä valmiimpana ja ongelmattomampana laki viedään läpi, sen parempi. Huolella valmisteltu on puoliksi tehty.

Tulevaisuudessa avoimuutta pitää pohtia

Olisikin tulevaisuudessa hyvä, että kansalaisten olisi mahdollista seurata enemmänkin valiokuntakäsittelyitä myös muiden kuin kansalaisaloitteiden osalta. Se todennäköisesti nostaisi luottamusta ja mielenkiintoa edustukselliseen järjestelmään. Saattaisi myös olla, että sikäli kun suoran demokratian muotoja edelleen kehitetään, asiantuntijakuulemiset ja poliitikkojen esittämät kysymykset tarjoaisivat syvälliselle kansalaiskeskustelulle ja päätöksenteolle.

On kuitenkin myös selvää, että osa valiokuntakuulemisista ja -keskusteluista täytyy jättää luottamuksellisiksi. Tällaisia ovat esimerkiksi ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa, sekä salassapidon alaisia taloudellisia kysymyksiä koskevat kuulemiset ja käsittelyt. Siksi olisikin toivottavaa, että myös suuren salin keskustelut menisivät asiallisempaan suuntaan, jotta yksityiskohdiltaan salaisistakin kysymyksistä voitaisiin käydä kansalaisten kannalta asiallista ja informatiivisesti mielekästä keskustelua.

EetuKinnunen1

Jyväskylän Työväenyhdistyksen poliittinen sihteeri, valtio-opin pääaineopiskelija. Pyrin täällä käsittelemään ajankohtaisia ja yleisiä poliittisia kysymyksiä analyyttisesti. Tervetuloa keskustelemaan!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu