Veljeilevätkö Vihreät äärioikeiston kanssa?

Yleisradio uutisoi Euroopan parlamentin pääpuolueiden torjuneen Iso-Britannian räyhäpopulistisen, EU:ta kategorisesti vastustavan UKIP-puolueen Nigel Faragen johtaman EFDD -ryhmän puheenjohtajuudet ja varapuheenjohtajuudet Europarlamentin alaisissa valiokunnissa.

Vihreiden Heidi Hautala kommentoi tapahtunutta seuraavasti:

"Jos käyttäytyy vähän kuin huonon kotikasvatuksen saanut täysistunnossa ja kääntää selkänsä sinfoniaorkesterille, joka soittaa Eurooppa-hymniä, ei se ole mikään syy estää tätä ryhmää näyttämästä parlamentissa, mihin se pystyy."

Hautala puhuu vastoin parempaa tietoaan, sillä Faragen porukka on osoittanut edellisen europarlamenttikauden aikana mihin se pystyy. EFD on hallinnut lähinnä poissaolotilastoja ja ryhmässä on äänestelty aivan miten sattuu, usein pelkkää tyhjää. Puheenjohtaja Farage on käyttänyt rahan tuhlailusta ja korruptiosta syyttämänsä instanssin rahoja palkatakseen oman vaimonsa parlamenttiavustajakseen. Lisäksi ryhmä ja sen kansallisten jäsenpuolueiden edustajat, joihin kuuluvat mm. Italian neofasistit, ovat syyllistyneet öykkärimäiseen muukalaisvihaan ja seksismiin, jota Vihreät ainakin juhlapuheissaan vastustavat.

Omantunnon mukaan äänestäminen on Hautalasta "kaappaus"

Se ei kuitenkaan menoa haittaa, vaan löylyä piti mennä lyömään Facebookin puolelle, jossa Hautalan statuspäivitys levisi kiihkeästi Vihreiden seinillä:

"Demokratian vastainen kaappaus parlamentissa eilen. Parlamentin 3 suurinta ryhmää tekivät keskenään äänestyssopimuksen, jolla estivät euroskeptistä EFDD-ryhmää saamasta sille kuuluvia valiokuntapj-paikkoja. EPP, S&D ja ALDE toimivat vastoin parlamentissa käytettyä D'Hontin menetelmää, jossa puolueiden saamien paikkamäärä tulisi heijastaa niiden saamia äänimääriä. Vaikka parlamentin vihreät ei missään nimessä kannata EFDD:n euroskeptistä linjaa, emme myöskään voi hyväksyä tällaista kaappausta. EU-vastaisuus ei saa olla syy sulkea kokonaista ryhmää EU-päätöksenteon ulkopuolelle. Samalla kaikki EFDD-ryhmään kuuluvat leimattiin sen radikaalien johtajien kaltaisiksi, vaikka joukossa on mm. Italian Viiden tähden liikkeen ekologisia ja kulttuuriarvoja puolustavia edustajia."

Hautalan "kaappaus" tarkoittaa siis sitä, että S&D, EPP ja ALDE eivät äänestäneet d'Hontin suhteellisen vaalitavan perusteella tehdyn kaavion mukaisesti puheenjohtajapaikkoja, vaan äänestivät sellaisia ehdokkaita, joiden uskoivat saavan jotain hyvää aikaan kyseisillä paikoilla..

Hautalalta voikin kysyä, kumpi on demokratiaa: Se, että äänestää sellaista ehdokasta jonka toivoo tulevan valituksi, vai se, että äänestää jotakuta sen takia, että "kaikilla ryhmillä pitää olla edustus".

EFDD-ryhmä on torjunut riveistään esimerkiksi Ranskan Kansallisen Rintaman kaltaiset avoimesti muukalaisvihaa ja autokratiaa propagoivat liikkeet, mutta silti sitä kohtaan esitetään edelleen epäilyksiä rasististen näkemysten myötäilystä. Se on Vihreille ollut perinteisesti punainen vaate, mutta nyt kun asialla ratsastaminen sopii omiin tarkoitusperiin, se ei yhtäkkiä haittaakaan.

Miksi EFDD:n torppaus on Hautalalle kova pala?

Kuten arvata saattaa, EFDD:n linjan tukeminen ei ole missään nimessä se syy, jonka vuoksi Hautala tätä porukkaa puolustaa. Vihreiden modus operandi on ollut etenkin politiikkaa vähemmän seuraavien liikkuvien äänestäjien houkuttelu puolelleen luomalla kohuja suurten puolueiden tekemistä "lehmänkaupoista" ja "kaappauksista", jotka tuomitaan demokratian vastaisiksi. Tällöin Vihreälle liikkeelle tarjoutuu mahdollisuus esiintyä demokratian pikku sotureina pahaa ja ideologisesti epäpyhää "suurta koalitiota" sosialidemokraattien ja keskustaoikeiston "korporatististen" puolueiden välillä.

Kuitenkin silloin, kun junttalistat ja valtuustosopimukset palvelevat Vihreitä, he ovat tästä demokratian häpäisystä täysin hiljaa. Näin tapahtui esimerkiksi Vihreiden puheenjohtajan, Ville Niinistön kotikaupungissa Turussa, kun puolue allekirjoitti valtuustosopimuksen jonka perusteella Vasemmistoliitto suljettiin ulos lautakuntien puheenjohtajuuksista.

Mielestäni kuitenkin jo Perussuomalaisten ratkaisun, jonka perusteella puolue valitsi europarlamenttiryhmäkseen brittikonservatiivien ECR:n EFDD:n sijaan, pitäisi kertoa tarpeeksi Faragen ryhmän uskottavuudesta ja yhteistyökyvystä. Hautalan ylistämä "ekologisia ja kulttuuriarvoja puolustava" Viiden Tähden Liike on kotimaassaan kategorisesti kieltäytynyt kaikesta yhteistyöstä muiden poliittisten ryhmien kanssa, vaikka sen seurauksena Italiaan syntyi koko maan vakautta ja maksukykyä uhkaava poliittinen kriisi. Puolueen puheenjohtaja Beppe Grillo on profiloitunut mediassa lähinnä solvaamalla muiden puolueiden johtajia naamio kasvoillaan.

Vaikka en pidä EFDD:tä kategorisesti äärioikeistolaisena, en todellakaan halua, että sosialidemokraattien äänillä edistettäisiin sellaisen valiokunnan puheenjohtajan valintaa, joka käyttäisi asemaansa poliittisiin performansseihin, jarruttelisi asioiden käsittelyä protestoidakseen tai jättäisi vain hommat hoitamatta. Euroopan unionin harvojen ja jo nyt liian heikkojen demokraattisten instituutioiden lamauttaminen ja pilkkaaminen erilaisella ilveilyllä olisi todellista demokratian halveksuntaa. Ei kai Hautalakaan sellaista voi haluta.

EetuKinnunen1

Jyväskylän Työväenyhdistyksen poliittinen sihteeri, valtio-opin pääaineopiskelija. Pyrin täällä käsittelemään ajankohtaisia ja yleisiä poliittisia kysymyksiä analyyttisesti. Tervetuloa keskustelemaan!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu