Eduskunnan äänestykset keskitettävä perjantaille jatkossakin

Ei mitään niin huonoa, ettei jotain hyvääkin. Hallitusenemmistön kutistuminen absoluuttiseen minimiin on johtanut siihen, että eduskunnan äänestykset on keskitetty ennalta päätetyille päiville, jotka tällä hetkellä ovat perjantaipäiviä. Tämä helpottaa asioiden seuraamista kansalaisten kannalta, kun etukäteen ei tarvitse ottaa selvää, että milloinkohan tuokin äänestys nyt on ja koskakohan tähän asiaan kannattaisi yrittää vaikuttaa. Isoin vaiva, jonka joutuu näkemään on se, että minä perjantaina mikäkin asia äänestykseen tulee.

On mielestäni kansalaisten osallistumisen ja vaikutusmahdollisuuksien kannalta ainoastaan hyväksi, että asioiden seuraamisesta ja niihin osallistumisesta tehdään mahdollisimman vaivatonta ja yksinkertaista. Tällainen uudistus ei toki ole mitenkään verrattavissa sitoviin kansanäänestyksiin tai avoimeen valiokuntatyöhön, mutta saattaisi silti lisätä ihmisten kiinnostusta ja osallistumista päätöksentekoon. Yhteiskunnallinen keskustelu voisi sähköistyä ja aktivoitua edeltävän vuorokauden aikana. Olisi myös hyvä, että parlamentaarisen vaikuttamisen tavat ja käytännöt tulisivat ihmisille tutummiksi.

Esitänkin, että myös jatkossa kaikki eduskunnan äänestykset keskitetään tietylle päivälle ja samaan kellonaikaan, ja että yleiskeskustelu asiasta käydään edellisenä iltana. Perjantai klo 13 on oikein hyvä, mutta jos jokin muu päivä on eduskunnan rytmien kannalta parempi, niin ei toinen päivä tai kellonaika pahaa varmaan tee.

EetuKinnunen1

Jyväskylän Työväenyhdistyksen poliittinen sihteeri, valtio-opin pääaineopiskelija. Pyrin täällä käsittelemään ajankohtaisia ja yleisiä poliittisia kysymyksiä analyyttisesti. Tervetuloa keskustelemaan!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu