Syriza tuli tolkkuihinsa

On kuulunut uutinen, että Syrizan johtama Kreikan hallitus suostuisi jatkamaan maan lainaohjelmaa yhdessä muiden euromaiden kanssa. Hyvä niin. Alun alkaen neuvotteluista kantautui tieto, että 2/3 velkaohjelman ehdoista kelpasivat Syrizalle. Olivathan niistä monet jopa linjassa puolueen vaalilupausten kanssa: korruptiota ja perusteettomia etuuksia karsitaan, julkisen hallinnon tehokkuutta parannetaan, verojen keräämistä tehostetaan ja veropohjaa laajennetaan koskemaan myös rikkaita.

Ongelmana neuvotteluissa oli vain 1/3 kovimpia menosäästöjä ja rakenneuudistuksia, jotka osuivat pienituloisimpiin. Niidenkin tilalle Syriza oli valmis etsimään uusia. Ainoa mikä herätti epäilyksiä, oli Syrizan tarjoamien konstien toimivuus. Se jääköön nyt nähtäväksi. Itse ainakin pidän järkevänä suuntauksena, että Kreikan sallittaisiin luopua kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevien kurittamisesta ja suunnata sinne lisäpanostuksia. Tällä leikataan sitä inhimillistä velkaa, jonka kertyminen tehokkaasti ehkäisisi taloudellisesta velasta suoriutumista.

Tämän toteuttamiseksi voidaan tulla vastaan koronlaskussa tai maksuajan edelleen pidentämisessä.

Oudointa Syrizan vastustamissa hankkeissa oli se, että yksityistämistä vastustettiin fanaattisesti. Enkä nyt puhu terveydenhuollosta, koulutuksesta tai tielaitoksesta. Troikan ehdottamissa toimissa oli esimerkiksi Kreikan lentokenttien operoinnin vuokraaminen määräajaksi ulos kassatulojen saamiseksi. Siis nykyisen rahareiän riskien siirtäminen operaattorille ja varman kassavirran synnyttäminen. Luopumatta siis kiinteästä omaisuudesta pysyvästi.

Tällainen populismi ja periaatteellisuus nyansseissa on pohjoismaisesta näkökulmasta hankalaa ymmärtää. Meillä kun ollaan puoluekirjasta huolimatta yleensä menty sen linjan mukaan joka käytännöllisimmin toimii. Huolettaa myös, että miten hallitukselle käy, kun luvattujen korotusten palkoissa ja eläkkeissä toteuttaminen olemassaolevassa taloudellisessa kehyksessä käy hankalaksi. Ilmaisten lääkkeiden tarjoaminen kuulostaa niin kannatettavalta ja itsensä takaisin maksavalta ajatukselta, että toivon siitä pidettävän ennemmin kiinni. Ilmainen joukkoliikenne työttömille ja eläkeläisille on myös varsin kannatettava ajatus, jos asia voidaan järjestää järkevästi. Se kun helpottaa työnhakua ja helpottaa eläkeläisten talousahdinkoa.

Jos Syriza osoittautuu järkeväksi ja tosiasiat tunnustavaksi keskustavasemmistolaiseksi yhteistyökumppaniksi, en pidä mahdotttomana, että EU:n uuden kasvupaketin kautta voitaisiin rahoittaa järkeviä, elinkeinotoimintaa elvyttäviä investointeja Kreikassa. Maan viennin ja kilpailukyvyn elpyminen olisi velkojienkin etu ja Kreikka olisi suomalaisillekin hyvä markkina-alue tuotteille.

Seuraamme mielenkiinnolla.

EetuKinnunen1

Jyväskylän Työväenyhdistyksen poliittinen sihteeri, valtio-opin pääaineopiskelija. Pyrin täällä käsittelemään ajankohtaisia ja yleisiä poliittisia kysymyksiä analyyttisesti. Tervetuloa keskustelemaan!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu