Vihreiden valtuustoryhmä Helsingissä hajoaa

Vihreiden valtuustoryhmän hajoaminen Helsingissä on luonnollista seurausta siitä linjaerosta, joka vallitsee puolueen kentän ja johtavien poliitikkojen välillä. Puolueen kannattajakunnasta suurin osa on arvoiltaan vasemmistolaisia koulutettuja ihmisiä, enimmäkseen naisia. Eduskuntaryhmää ja kaupunginhallitusryhmää sen vahvimmalla kannatusalueella Helsingissä luotsaavat kuitenkin hyvin oikeistolaisesti profiloituneet miespoliitikot, joista moni on siirtynyt Vihreisiin Liberaalisesta kansanpuolueesta ja Nuorsuomalaisista näiden puolueiden ajauduttua poliittiseen konkurssiin.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö tunnettiin kotikaupunkinsa Turun valtuustossa poliitikkona, jonka ideologinen yksityistämis- ja kilpailutusvimma meni oikealta ohi jopa Kokoomuksesta. Helsingin valtuustoryhmässä Hannu Oskalan kaltaiset hymyilevät kulttuurivaikuttajat ja Otso Kivekkään henkiset korttelikaupunki- ja pyöräilyaktiivit ovat keskittyneet pitämään esillä kansalaisten kannalta mukavia mutta budjettivaikutuksiltaan toissijaisia ja kunnan perustehtävien kannalta epäolennaisia asioita. Ikävien talousratkaisujen ja leikkausten edessä he ovat piiloutuneet joko Kokoomuksen tai välttämättömyyden taakse.

Eduskuntaryhmässä ainoa selkeästi punavihreää linjaa ajanut kansanedustaja on Outi Alanko-Kahiluoto. Herääkin kysymys, onko hän jäänyt Vihreiden valtuustoryhmään vain turvatakseen poliittisen tulevaisuutensa. Helsingin ryhmästä lähteneet Zahra Abdulla ja Sirkku Ingervo eivät tällaista hyötylaskelmaa tehneet, ja nostan heille hattua suoraselkäisyydestä: ilman puolueryhmittymää paikan uusiminen on hyvin vaikeaa tai jopa mahdotonta. Siksi pidän Alanko-Kahiluodon ratkaisua hyväksyttävänä vaikka se olisi tehty kyynisistäkin lähtökohdista.

On iso kysymysmerkki, mitä tällainen sisäinen linjariita tekee Vihreiden kannatukselle eduskuntavaalien kynnyksellä. Touko Aallon kaltaisille, Vihreille perinteisesti vaikeista maakunnista eduskuntaan pyrkiville vasemmistovihreille tällainen isku saattaa käydä poliittisesti hyvin raskaaksi. Etenkin, kun on huomattu että vasemmistolaisesti ajattelevien Vihreiden kyky vaikuttaa sisältä käsin puolueen linjaan on ilmeisesti hyvin heikko.

Kokoomuksen kanssa liittoutuminen Helsingin valtuustossa tuotti Vihreille apulaiskaupunginjohtajan paikan, mutta maksaako se heille useamman kansanedustajan paikan?

EetuKinnunen1

Jyväskylän Työväenyhdistyksen poliittinen sihteeri, valtio-opin pääaineopiskelija. Pyrin täällä käsittelemään ajankohtaisia ja yleisiä poliittisia kysymyksiä analyyttisesti. Tervetuloa keskustelemaan!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu