ARA-järjestelmä on rikki ja se pitää korjata

Eilisestä Ilta-Sanomien juttuun perustuneesta blogistani liittyen Paavo Arhinmäen ARA-asumiseen nousi jonkinasteinen myrsky vesilasissa. Syytettiin loanheitosta ja populistisesta politiikasta. En halua siihen sen kummemmin puuttua. Olkoon kukin faktojen pohjalta mitä mieltä haluaa. Facebookissa kuitenkin syntyi pienen alkurähinän jälkeen ihan asiallinen ja hyvä keskustelu ARA-järjestelmän ongelmista ja korjausehdotuksista. Kiitos siitä.

Yhtä mieltä minä ja keskusteluun osallistuneet Vasemmistoliiton aktiivit sekä muut yhteiskunnallisista asioista kiinnostuneet some-käyttäjät olimme siitä, että ARA-järjestelmä on nykyisessä muodossaan ainakin jossain määrin rikki. Se ei tarjoa pieni- ja keskituloisille palkansaajille (tai yrittäjille) keinoa päästä kiinni omistusasumisen kylkeen, vaan käytännössä siitä on tullut asiat tunteville hyvätuloisille keino saada asuntoja vapaarahoitteista hintatasoa edullisemmin. Suurin osa näistä systeemiä hyväksikäyttävistä ei ole politiikassa millään tavalla aktiivisia.

Miksi hyvätuloisia asuu ARA-asunnoissa?

Hyvätuloisten muutto ARA-asuntoihin juontaa juurensa vuoteen 2008, jolloin Keskustan johtama porvarihallitus poisti tulorajat korkotuettuihin asuntoihin kelpaavilta kotitalouksilta. Julkilausuttu tavoite oli luoda systeemiin joustavuutta, mutta käytännössä on syntynyt vakava porsaanreikä. Tämä mahdollisti eilisen esimerkkitapauksen kaltaisen tilanteen, jossa ARA-asunnossa asunut perhe saattoi hyvätuloistuttuaan muuttaa taloyhtiönsä sisällä isompaan asuntoon. Vanhan tulorajajärjestelmän puitteissa olisi ollut tyytyminen joko vanhaan ARA-asuntoon tai isomman asunnon hakeminen avoimilta markkinoilta.

Muutenkin sosiaalinen asuntotuotanto on Helsingissä ja muualla pääkaupunkiseudulla on vaikeuksissa. Yleishyödyllisiksi määritellyt vuokra-asuntorakentajat VVO ja SATO ovat vain marginaalisesti markkinatason vuokra-asuntoja edullisempia ja puhtaasti sosiaalisin perustein toimivia kunnallisia vuokra-asuntoja on aivan liian vähän. Opiskelija-asunnoista nyt puhumattakaan.

Tämän takia se, että ihmisiä asuu asunnoissa joissa heidän ei järjestelmän hengen puitteissa asua on vakava kysymys. Jos vaikka opiskelija-asuntoja olisi tyhjillään, niin minusta olisi vain positiivista, että niissä asuisi ministereitä, kanistereita tai vaikka Nalle Wahlroos. Saisipahan omistaja vuokratuloja.

Miten tilanne voidaan korjata?

Some-keskustelussa nousi esiin muutamia vaihtoehtoisia ratkaisumalleja. Yksi oli koko ARA-järjestelmästä luopuminen ja siirtyminen puhtaasti vuokra-asuntorakentamisen lisäämiseen perustuvaan julkiseen asuntotuotantostrategiaan. Samalla varmaankin kannattaisi luopua asuntolainojen korkovähennysoikeudesta, koska se on tällä hetkellä järjestelmä, joka suosii vahvasti omistusasumista.

Toinen, miedompi vaihtoehto olisi siirtyä systeemiin, jossa palautettaisiin tulorajat. Tästä vaihtoehto a) on paluu vuotta 2008 edeltävään järjestelmään, jossa asunnon hakuperusteena on selkeä tuloraja ja vaihtoehto b) se, että suoritetaan tulotason seurantaa myös myöhemmässä vaiheessa ja esim. toisen perättäisen verovuoden jälkeen, jolloin asukkaiden tulot ylittävät tulorajan, muodostuu velvoitteeksi joko lunastaa asunto vapaarahoitteiseksi itselle tai etsiä itselleen uusi asunto vapailta markkinoilta.

Pakkomuuttovelvoitetta ei kukaan kannattanut, vaikka ilmeisesti jotkut ymmärsivät minua tällaista vaatineen. Henkilökohtaisesti pidän nykyisessä tulorajattomassa tilanteessa hygieenisimpänä ratkaisuna, että tulotason pysyväisluontoisesti kasvaessa tehdään oma päätös muuttaa vapaarahoitteiseen asuntoon. Etenkin jos omat arvot puhuvat sen puolesta että pieni- ja keskituloisen palkansaajan puolta pitäisi pitää. Näin itsekin toimisin.

Toivottavasti asia saadaan tulevalla hallituskaudella kuntoon. Uskon, että Vasemmistoliitto on puolueena samaa mieltä.

OIkein hyvää pääsiäistä kaikille!

EetuKinnunen1

Jyväskylän Työväenyhdistyksen poliittinen sihteeri, valtio-opin pääaineopiskelija. Pyrin täällä käsittelemään ajankohtaisia ja yleisiä poliittisia kysymyksiä analyyttisesti. Tervetuloa keskustelemaan!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu